Doktor hatasında YSŞ aradan çıktı

Anayasa Mahkemesi, doktorların mesleki hatalarından dolayı yargılandıkları davaların uzamasına neden olduğu için Yüksek Sağlık Şurası'nın görüşünün alınmasına gerek olmadığına karar verdi.

Hekimlerin mesleki hataları nedeniyle yargılandıkları davaların gereğinden fazla uzamasına neden olduğu için artık bilirkişi olarak Yüksek Sağlık Şurasının (YSŞ) görüşü beklenmeyecek.

Hükmü iptal eden Anayasa Mahkemesi, kurula bu görevin 1930'larda verildiğine, oysa bugün mahkemelerin görüşünü alabileceği tıp fakülteleri, devlet hastaneleri veya adli tıp kurumu gibi donanımlı tıbbi kurumların bulunduğunun altını çizdi.

Kadirli 1. Asliye Ceza Mahkemesi, mesleki hatasından dolayı hekimin yargılandığı bir davada bilirkişi olarak görüşünün alınması zorunlu olan Yüksek Sağlık Şurası raporunun 3 yıl 7 ay 23 gün sonra gelmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Mahkemenin başvurusuna göre, Yüksek Sağlık Şurası mevzuatı gereği yılda bir defa toplanıyordu ve dosyalar birikiyordu. Bunun sonucu ise uzayan yargılama süreci nedeniyle davalar zaman aşımından düşüyordu.

Ayrıca, hüküm verilirken söz konusu şuranın görüşü dikkate alınmıyor ve Adli Tıp'tan gelen rapora göre karar veriliyordu.

Sayfa Yükleniyor...