Dönüşümle ilgili sorular için Alo 181

Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı yakında faaliyete geçecek. 24 saat kesintisiz hizmet verecek hattan kentsel dönüşüm, riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı gibi konularda bilgi alınabilecek.

Dönüşümle ilgili sorular için Alo 181

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sorunlara acil müdahalede bulunmak için 'Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı'nı yakında faaliyete geçirecek.

Çevre sorunları, hava, su, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, çevresel etki değerlendirme ve tabiat varlıklarıyla ilgili merak edilenler, Alo 181 hattından 24 saat kesintisiz öğrenebilecek.

Ülke genelinde 6.5 milyon binanın elden geçirileceği afet riski altındaki alanların dönüşümüyle ilgili sorulara da bu hattan yanıt bulunabilecek.

Riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı gibi konularda bilgi alınabilecek hat, dönüşüm sırasında yaşanan problemlerin ve şikayetlerin Bakanlığa iletilip, çözüm yolu aranmasına da imkan sağlayacak.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, kısa süre sonra faaliyete geçecek çağrı merkezinde 75 kişi istihdam edilecek.

Bakanlık, 'nin 81 ilinden gelen şikayetlere, il müdürlükleriyle irtibata geçerek anında müdahalede bulunacak.

EN ÇOK MERAK EDİLENLER:
Kentsel dönüşüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaşan sorulardan bazıları ve cevapları şöyle:

Örneğin 10 daireli apartmanda daire sahiplerinden sadece birinin isteği üzerine depreme karşı binanın dayanıklı olup olmayacağının testi yapılabilir mi?
Kanunda 'Riskli yapıların tespitleri Bakanlıkça hazırlanacak yönetmeliğe göre, yapı maliklerince yaptırılır, bunlar yapmaz ise idare veya Bakanlıkça yaptırılır' deniyor. Buna göre, herhangi bir malik, test yaptırabileceği gibi birlikte anlaşmayla da test yapılabilecek. Diğer taraftan kanunda, tespitleri engelleyenler hakkında müeyyideler öngörülüyor.

Riskli alan ilan edilen bölgedeki sağlam binalar da mı yıkıma dahil edilecek?
Riskli alanda kalan binalardan riski olmayanların yıkılma esası bulunmamakla birlikte tüm proje alanının bütünlüğü açısından gerekmesi halinde, bu maliklerle yapılacak anlaşma doğrultusunda binaları yıkılıp yenileri yapılabilecek.

Hacizli dairelerin, kaçak yapıların ve sit alanlarının durumu ne olacak? Yapılar hacizli olması veya kaçak yapı olması yönünden değil afet riskli olup olmadıkları yönünden incelenerek, riskli olmaları halinde yıkılacak ya da güçlendirilecek. Hacizli binalar ile kaçak binalar dönüşüme tabi olmak kaydıyla kanunun getirdiği haklardan yararlanacak. Bunlara ait mevzuat düzenleme çalışmalarıyla, maliklerin üzerindeki borçlar sürdürülerek yeni binalarına kavuşmaları sağlanacak.

Kira yardımı hangi kriterlere göre yapılacak?
Riskli alanda olup binası riskli olduğu belirlenenlere Bakanlık ya da idareyle yapacakları anlaşma hükümleri doğrultusunda, bulundukları bölgenin sosyoekonomik durumları da dikkate alınarak kira yardımı yapılacak.

Riskli yapının tespit ve yıkım masraflarını kim ödeyecek?
Mülkiyet sahiplerince masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştirecek.

Arsamın (binamın, konutumun) bulunduğu mahallede nasıl dönüşüm planlandığını hangi kurumdan öğreneceğim?
Projeyi yürütecek idareden öğrenilebilecek.

Evimi yıkacaklarsa ben nerede, hangi şartlarla oturacağım?
Konut ve arsanın tapu kayıt durumu tespit edilerek hak sahipliği konumuna ve ekonomik durumuna göre uygulama yapılacak. Evi yıkılan hak sahiplerine kira yardımı veya konut tahsisi yapılacak.

Dönüştürülen yerde daha yüksek maliyetle ev almak istersem kredi imkanı ve kolaylık sağlanacak mı?
Kanun kapsamındaki hak sahipleri, yine kanun kapsamındaki kredilerden faydalanabilecek. Dönüşüm alanlarında hak sahiplerinden arta kalan konutların satış şartları ve kriterleri ilan edilecek.

Sayfa Yükleniyor...