Dört akademisyene tahliye

"Barış için akademisyenler" bildirisini imzalayan ve bu nedenle "terör örgütü propagandasıyla" suçlanan 4 tutuklu akademisyene ilk duruşmada tahliye kararı çıktı. Savcı duruşmada, önce sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini istedi, ancak sonra tahliye talebinde bulundu. Bunun nedeniyse, sanıkların, Türk Ceza Kanunun 301. maddesinden yargılanması için bakanlıktan izin alınmasının zaman alacak olması.

Dört akademisyene tahliye

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 14.00 sıralarında sanık başlayan duruşmada, tutuklu 4 akademisyeni 100’ü aşkın avukat temsil etti. Duruşmada savunma yapan akademisyenler Muzaffer Kaya, ,Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı, tahliye ve beraat talebinde bulundular.

Sanıkların ifadelerinin ardından görüşü sorulan duruşma savcısı, akademisyenlerin tahliyesini ve dosya hakkında durma kararı verilerek Adalet Bakanlığı’na gönderilmesini istedi. Savcı mütalaa verdikten sonra söz alan sanık avukatları müvekkillerinin eylemlerinin suç olmadığını savunarak, tahliye ve beraatlarını istedi.

İLK DURUŞMADA TAHLİYE

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunmalarının alınmış oluşu, dosya kapsamı, mevcut delillerin toplanmış olması, tutuklulukta geçen sürelerini dikkate alarak sanıkların tahliyelerine hükmetti. Mahkeme, sanıklar hakkında herhangi bir adli kontrol tedbiri uygulamadı.

TCK'NIN 301. MADDESİ (1) Türk Milletini, Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. (4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

DAVA DURDURULDU

Sanıklar atılı suçun vasıf ve mahiyetinin değişerek TCK’nın 301. Maddesinde belirtilen suçu (Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama) oluşturması ihtimalini değerlendirdi.

Mahkeme, söz konusu suçun Adalet Bakanlığı’nın iznine tabii olması nedeniyle davanın durdurularak dosyanın Adalet Bakanlığı’na yollanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi. Duruşma 27 Eylül 2016 tarihine ertelendi.

Duruşmayı izleyen grup tarafından kararın ardından adliye önünde yapılan açıklamada, “Mutluluğumuzun tarifi yok, onlara kavuşacağımız ve barış yolumuzda birlikte yürümeye devam edeceğimiz için çok heyecanlıyız. Barış için akademisyenler imzacıları hakkında açılmış tüm idari ve adli soruşturmaların düşürülmesi gerekmektedir. Talebimiz budur, mücadelemizin bir yanı da bu yönde olacaktır” denildi.

ESRA MUNGAN VE MERAL CAMCI CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Akademisyenler Esra Mungan ve Meral Camcı, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan tahliye oldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliyelerine karar verilen 4 akademisyenden Mungan ve Camcı'nın yakınları cezaevi önünde bir süre bekledi.

Dört akademisyene tahliye - 1

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıkan iki akademisyen, aileleri, arkadaşları ve öğrencileriyle kucaklaştı.

Meral Camcı, burada yaptığı açıklamada, "Mücadelemize devam edeceğiz, haklıyız, kazanacağız." dedi. Mungan da barış ve demokrasi için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Mungan ve Camcı, buradakilerle davul zurna eşliğinde halay çekti.

Sayfa Yükleniyor...