Dünyanın en büyük eylemi

İklim değişikliğine karşı dünyanın en büyük eylemi, 350.org’un öncülüğünde, milyonların katılımı ile 188 ülkede 7000’in üzerinde etkinlikle gerçekleşti.

Dünyanın en büyük eylemi

Pasifik’te güneşin doğuşu ile başlayan hareket için tüm dünyada kalabalıklar iklim değişikliğine çözüm için sokaklardaydı.

İstanbul’da da Galatasaray Lisesi’nin önünde başlayan müzikli eğlenceli yürüyüş, Taksim Meydanı’nda son buldu.

Yürüyüşe katılan Greenpeace gönüllüleri de yüzlerini petrol benzeri organik bir sıvıya bulayarak, Karadeniz’de gerçekleştirilen petrol arama çalışmalarına dikkat çekti ve “Karadeniz, Meksika Körfezi olmasın!” mesajını verdi.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi bugünkü aktiviteyle ilgili olarak “Artık insanların sabrı kalmadı, biz dünyayı umutsuz bir sona sürükleyen petrol, kömür gibi fosil yakıtlara değil, güvenli ve temiz güneş, rüzgar ve enerji verimliliğine inanıyoruz.

Dünyanın en büyük eylemi - 1

Bu nedenle bugün çözüm önerilerini göstermek için yürüdük.

Politikacıları da iklimi kurtarmak, bize ve çocuklarımıza güvenli bir gelecek sağlamak için Enerji [D]evrimi’ni gerçekleştirmeye çağırıyoruz” dedi.

Etkinlik Taksim Gezi Parkı’nda Ömer Marda ve Noam Chomsky’nin konuşmaları ve küçük bir konserle son buldu.

İstanbul'da yapılan eylemcenin yanısıra İzmir, Ankara, Yalova, Bodrum ve Adana'da da etkinlikler yapıldı.

Dünyanın en büyük eylemi - 2 İzmir'de bisikletçiler

İzmir'de bisikletçiler, bedenleri ve bisikletleriyle 350 yazdılar... Perşembe Akşamı Bisikletçileri adlı grubun düzenlediği eylem Bostanlı Limanı'nda başladı ve Üçkuyular Limanı'nda son buldu. Etkinliği organize edenlerden Muhlis Dilmaç "Biz bisiklet yolları istiyoruz, bu sayede bisiklete binerek atmosferdeki karbondioksit oranını azaltabileceğiz" dedi.

Bodrum'da küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla Mavi Yol Girişimi Platformu, Gümüşlük Akademisi Vakfı ve Bodrum Demokratik Anayasa Platformu'nca şarkılı, türkülü ve oyunlu bir etkinlik düzenlendi. Topluluk, basın açıklamasından sonra çocukluk günlerindeki gibi oyunlar oynayıp şarkılar söyledi. Yerli ve yabancı turistler de etkinliği ilgiyle izledi.


Yalova'da ise ''10.10.2010 küresel iklim değişikleri etkinlikleri'' kapsamında Perşembe Akşamı Bisikletçileri tarafından ''İklim İçin Harekete Geç'' adı altında etkinlik gerçekleştirildi.Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile Bursa'dan Yeşil Pedallar, Yeşiller Partisi, İstanbul'dan Küresel Eylem Grubu, Barışa Pedal ve Greenpeace gönüllüleri ile Yalova'dan Tükoder ve TEMAD üyeleri destek verdi.

Adana'da kendilerine "350 Hareketi" adını veren bir grup, çevre kirliliğini protesto etmek için şehir içinde bisiklet turu attı. Eyleme katılan bir kişinin bisiklet sürerken sigara içmesi dikkat çekti.

Ankara'da da iklim değişikliği konusunda hükümetin politikalarını protesto eden ve kendilerine 350 adı veren bir grup bisikletli eylem yaptı. Gençlik Parkından toplanan ve Kuğulu Parka kadar bisikletleri ile birlikte gelen grup, fosil yakıtlara dur demeyen politikacılara karşı biraraya geldiklerini ifade etti.


Dünyanın en büyük eylemi - 3



DÜNYADA NELER OLDU?
·        Orta Avrupa: Yaklaşık 10.000 okulun 10/10/10’de ağaç dikimine katılacağı bildirildi.
·        Maldivler: Devlet Başkanı Naşid, bugünkü eylemlere destek vermek amacıyla 7 Ekim’de çatısına güneş panelleri yerleştirdi.
·        Meksiko City: Belediye Başkanı, karbon salımlarını düşürmek için bir taahhüt imzalayacak ve güneş enerjisi kullanılan Chapultepec Parkı’ndaki festivale katılacak.
·        ABD: Ülkede soğuğa karşı yalıtım çalışmalarından, yerel bitki dikimine dek 2000’in üzerinde etkinlik düzenleniyor.
·        Çin: Hindistan ve ABD’de 850’ün üzerinde kampüs 10/10/10’da, öğrenciler arası bir temiz enerji yarışması olan“Great PowerRace”’e katılacak.
·        Irak: Babil’de öğrenciler, Babil Üniversitesi’ne güneş panelinin takılacağı bir temiz enerji etkinliğine ev sahipliğini yaptı.
·        Kongo’da sığınmacılara ev sahipliği yapan bir şehirde, vatandaşlar binlerce ağaç ekecekler.
·        Bolivya’da 40’tan fazla kuruluş, “düşük karbon festivalinde” bir araya gelerek, gücü güneş enerjisinden sağlanan bir konser, geri dönüşüm atölyesi, ağaç edinme programı gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirerek, ülke olarak sadece iklim değişikliği hakkında konuşmadıklarını, aynı zamanda harekete geçtiklerini gösterecekler.


NEDEN 350?

Bilim insanları ve iklim uzmanları, artık atmosferdeki karbondioksit miktarının güvenli üst sınırının milyonda 350 parçacık olması gerektiğini söylüyor. Atmosferdeki mevcut karbondioksit miktarı ise milyonda 392 parçacık ve her yıl yaklaşık 2 ppm artıyor. Bu oran güvenli sınırın çok üzerinde. atmosferdeki karbondioksit miktarı hızlı bir şekilde milyonda 350 parçacığa inmezse bu yıl içinde iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketler, önümüzdeki yıllarda daha da artarak devam edecekler.

Sayfa Yükleniyor...