E-kitap korsanı engeller mi?

Dünyada hızla yayılan e-kitap platformlarının benzeri Türkiye’de de projelendirildi.

E-kitap korsanı engeller mi?

İnternet kültür ürünleri mağazası idefix.com’un girişimiyle başlatılan e-kitap veri tabanı projesinin, ucuzluğu sayesinde korsan kitap basımını caydıracağı savunuluyor.


E-kitabı Türk okuyucusuyla buluşturmak için oluşturulan '''nin e-kitap Platformu'' projesi, idefix.com tarafından 28. TÜYAP Kitap Fuarı'nda okuyuculara tanıtıldı. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfının (TTGV) desteği ve Bahçeşehir Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında ilk e-kitap Ocak 2010’da okuyucuya sunulacak.

Yayınevleriyle birlikte ve telif sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde hazırlanan e-kitap projesi ile baskı, stok ve dağıtım gibi maliyetler olmayacağından kitap fiyatları yarı yarıya ucuzlayacak. Bunun korsana olan ilgiyi e-kitaba yönelteceği, bu sebeple sektörün korsana kayan hacmi tekrar sektöre ve telif sahiplerine geri kazandıracağı düşünülüyor.

İdefix'in oluşturduğu e-kitap platformu, tüm e-ink (elektronik mürekkep) teknolojisine sahip cihazları, bilgisayar ve cep telefonu uygulamalarını destekleyecek bir altyapıya sahip olacak ve bu sayede okuyucular belirli cihazlar ile kısıtlanmayacak.

BASKISI OLMAYAN KİTAPLAR OKURLA BULUŞACAK
Baskısı tükendikten sonra satış frekansı düşük olduğu için yayınevlerince yeniden basılması karlı görülmeyen kitaplar, e-kitap platformu ile yeniden sektöre geri kazandırılacak. Okurlar ise bütün kitaplara görece daha uygun fiyatlarla, kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilir olacak. Elbette burada asıl belirleyici unsur, e-kitap yayıncılarının korsan kitabın üstünde fiyatlandırma yapıp yapmayacağı.

E-kitabın bir faydası da ağaç kesimini azaltması. Zira ortalama büyüklükteki her 200 adet kitap için 1 adet yetişkin çam ağacı kesiliyor. E-kitap projesinin başlamasıyla kitap için kesilen ağaçların sayısı da azalacak.

E-kitap teknolojisi ise dünyada yaygınlaşıyor. Amazon'un mürekkep ekranlı cihazının satışlarına bakıldığında 2008'de 500 bin, 2009'da ise 1 milyon adet satıldığı görülüyor. Cihaz başına ise ayda ortalama 3 e-kitap satın alınıyor.

Sayfa Yükleniyor...