E-kitapta rekabet kızışıyor

Amazon Kindle ve Sony Reader'dan sonra Samsung ve Barnes&Noble firmalarının e-kitap okuyucuları da pazarda rekabete başladı.

E-kitapta rekabet kızışıyor

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki elektronik kitap rekabeti tırmanıyor. Bu alandaki ilk ürünlerden olan Amazon’un Kindle modeli, artık aralarında Sony, Samsung, Barnes&Noble, Hanvon gibi firmaların e-kitap okuyucularıyla yarış halinde.

E-kitap okuyucusu Kindle ile bu alanda lider konumda bulunan Amazon, yıl sonuna kadar 1 milyon adetlik satışa ulaşmayı hedefliyor. Amazon, Kindle'ın yeni modelinde ülkenin en büyük cep telefonu markası AT&T ile ortaklığa girdiğini açıkladı. Buna göre, kullanıcılar, AT&T aracılığıyla kablosuz ağ ya da 3G sistemi üzerinden daha hızlı şekilde elektronik kitap satın alıp okuyucu cihazlarına yükleyebilecek.

E-kitapta rekabet kızışıyor  - 1 Barnes&Noble Nook

Merkezi ABD'de bulunan kitap satış mağazası Barnes & Noble da ilk elektronik kitap okuyucusunun tanıtımını bu ay içinde yaptı. Mağazalarındaki elektronik kitap sayısının 700 bine ulaştığını belirten Barnes & Noble Başkanı William Lynch, Plastic Logic firmasıyla işbirliği yaparak e-kitap sektörüne girmelerinin ana nedeni olarak kitap tutkunlarının internet bağlantısı sayesinde herhangi bir yerden cihazlarına kitap indirebiliyor olmasını gösterdi.

Barnes & Noble'dan elektronik kitap alan müşteriler, ayrıca iPhone ve Blackburry marka telefonlara e-kitap indirerek cep telefonu üzerinden okuyabiliyor. Uzmanlar, Barnes & Noble'ın kendi e-kitap okuyucularıyla sektöre girmesinin gelecekte bu alanın ne kadar büyüyeceğinin işaretlerinden biri olduğunu belirtti.

E-kitap okuyucusu sektörüne ilk adım atan firmalardan olan Sony de gelecek günlerde yeni modellerini piyasaya sürmeye hazırlandığını duyurdu. Uzun zamandır teknoloji basınında dedikodusu dolaşan Apple’a ait bir ‘tablet’ bilgisayar konseptinin de e-kitap okuyucu işlevlerine sahip olacağı, bunun elektronik kitap satışlarında rekabeti daha da artıracağı belirtiliyor.

E-kitapta rekabet kızışıyor  - 2 Amazon Kindle DX

ABD'nin önde gelen teknoloji yazarlarından Adam Pennenberg'in kendi blogunda yer verdiği iddiaya göre, donanım firması Apple da 2010 yılında e-kitap sektörüne girmeye hazırlanıyor. Dokunmatik ekran telefonları Iphone ile cep telefonu pazarına hızlı giriş yapan Apple'ın tasarladığı yeni cihazın tamamen renkli ekrana sahip olacağı, kitap okuma dışında video izleme, internet ve e-posta okuma gibi özelliklerinin de bulunacağı iddia edildi.

Kablosuz bağlantı veya 3G sistemi üzerinden yüklenen ya da mağazalardan satın alınan elektronik kitapların büyük çoğunluğu, kağıt baskılarının altında fiyatlarla okuyucuya sunuluyor. Bu kitapların okunmasını sağlayan e-kitap okuyucusu cihazların fiyatları ise 150 ile 400 ABD Doları arasında değişiyor.



ENGİN ARDIÇ'TAN KINDLE YORUMU
E-kitap okuyucusu tabletler yayılırken, konsepte ilişkin basında yer alan tartışmalar da sürüyor. Son olarak Sabah yazarı Engin Ardıç, Amazon'un Kindle isimli e-okuyucusunu köşesinde konu etti. Ardıç, Kindle gibi dijital e-kitap okuyucuları sayesinde günün birinde kağıda basılı kitapların ortadan kalkacağını savundu. Ardıç'ın yazısı şöyle:

"Onca memleket meselesi çözüm için beni beklerken(!), tuttum "Kindle" konusuna daldım efendim...

Bu Kindle dedikleri, bir tablet... Tablet gibi bir minik bilgisayar... Kitap okumaya yarıyor! Elektronik kitap okuma aracı. Fakat ciltsiz bir kitaptan bile daha hafif. Ceket cebine değilse de palto cebine, kadın çantasına rahatlıkla sığıyor.

Eskiden yalnız Amerika Birleşik Devletleri içinde satılırdı, şimdi artık dünyanın birçok köşesine gönderiyorlar. "Amazon'da" satıyorlar (nehirde değil tabii)... Hediyesi 259 dolar, yani bizim parayla, posta masrafı da dahil, 450 kâğıda falan alırsınız. Yaygınlaştıkça daha da ucuzlayacaktır.

Kablo yok, anten yok, telefon çevirme yok, kontör montör derdi yok. Kindle, Amerika'daki merkezine "kafadan" bağlı.

Bir düğmeye basıyorsun, altmış saniye içinde istediğin kitap uzaktan kumandayla gelip bu tablet bilgisayara yükleniyor. Her kitap için ödeyeceğin para da, o kitabın perakende fiyatının altında, genellikle 10 dolar dolaylarında.

Dağ başında, deniz kenarında, nerede, günün hangi saatinde istersen, bas düğmeye, istediğin gazete, kitap ya da dergi bir dakika içinde elinde!

Mucizevi bir icat!

Kaç kitaba ulaşabilirsiniz bu araçla, biliyor musunuz? Tam 350 bin!... Fakat depolama kapasitesi maalesef çok daha düşük, yalnızca 1500 kitap sığdırabiliyorsunuz(!)...

Kötü haberim de şu, bütün bu "girizgâhtan" sonra: Kindle, 'ye henüz gelmedi. Buraya servisi de yok. Ama günün birinde, yakın zamanda mutlaka gelecek.

"Ve de devrim yapacak.

"Okula giderken çanta taşımaya gerek yok örneğin, doldur bütün ders kitaplarını bu araca, koy cebine yürü...

"Tatile giderken kitap götürmeye de gerek yok, uzan şezlonguna, bas düğmeye, aklına hangi gazete, dergi ya da kitap geldiyse, canın ne okumak çektiyse gelsin karşına...

Gece uyku tutmadı, hırkamı giyip içeriye gideyim de bir kitap seçeyim derdi yok, bas düğmeye, oku sıcak yatağında...

Kindle, insanı "lap-top" bile olsa, okumak için bilgisayara mahkûm olmaktan da kurtarıyor. Yakın bir gelecekte, evde duvarları kaplayan koca bir kitaplık bu aracın içine de sığacak. Şimdi bile mümkün bu. Birkaç saatte bütün bir kütüphaneyi "indirebilirsiniz" bu zamazingoya...

Böylece, Umberto Eco'nun "bilgisayar kitabı ortadan kaldıramaz çünkü kitap insan kolunun ve elinin bir uzantısıdır" şeklinde serdettiği görüşe de uygun. Sen kalkıp "desk-top" başına gideceğine o senin eline geliyor... Masaya ya da sehpaya bağımlı değilsin. Kucak da işgal etmiyor. Eco'nun tanımladığı gibi "neredeyse biyolojik bir araç"... Hem bilgisayar, hem değil... Hem kitap, hem değil...

Elbette bu araçta şimdilik İngilizce kitap, gazete ve dergiler var, ileride her dilde olacak...

Bunun mala davara ve de emekçi halkıma ne faydası vardır?

Yok gibi görünür ama ona çağ atlatacaktır. Birtakım dinozorlar elbette hemen karşı çıkacaklardır ama kimse onları dinlemeyecektir. Bilgisayara da karşı çıkmışlardı, "Remington daktiloya" ve "eser-i cedit kâğıdına" övgüler düzüyorlardı, sonra yazılarını elektronik ortamda yazıp "tıklayarak" göndermeye eşek gibi mecbur kaldılar.

Günün birinde de "kâğıda basılı kitap" ortadan kalkacaktır. Bildiğimiz şekliyle kitap, gene Eco'nun, Fransa'da piyasaya yeni çıkan bir söyleşi kitabında da dile getirdiği gibi "az sayıda nostaljik meraklının müzelerde bulacağı" ender bir eşya olacaktır.

Amerika işte şimdiden bu noktada...

Biz de Kürt sorunuyla uğraşalım."

Sayfa Yükleniyor...