Etinden, sütünden, gazından

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, evlerinin ahırına kurduğu biyogaz depolama sistemiyle hayvan gübresinden gaz üretiyor.

Etinden, sütünden, gazından

Kayacık Topçu köyünde kurulan ev tipi biyogaz sistemiyle ahırdan çıkarılan gübre, özel bir boru aracılığıyla yer altındaki betonarme depoya gönderiliyor. Sıcaklık değişimlerine karşı özel olarak izole edilen depoda toplanan gübre, bakteriler aracılığıyla işleniyor.

Ortaya çıkan gaz, su buharından arındırılarak evin mutfağına özel borular aracılığıyla iletiliyor. İşlemlerin sonunda elde edilen biyogaz özel olarak dönüşümü yapılan ocakta yakıt olarak kullanılıyor.

Projenin yürütücülüğünü yapan Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede, Kaynarca Kaymakamlığıyla geliştirdikleri biyogaz sisteminin toplam maliyetinin 4 bin lira olduğunu söyledi.

Biyogazın dünyada birçok ülkede önemli bir yakıt türü olarak değerlendirildiğine işaret eden Dede, ''Özellikle Avrupa, Çin ve Hindistan'da bu sistemin birçok örneği var. Ülkemizde ise bazı nedenlerden dolayı bu sistem geliştirilememiş. Avrupa'da üretim entegre şekilde yapıldığı için daha büyük çaplı sistemler kullanılıyor'' dedi.

''SİSTEMİN BELİRLEYİCİSİ HAVA SICAKLIĞI''

Sistemi kurmadan önce dünyadaki küçük ölçekli sistemleri incelediklerini ifade eden Dede, temel belirleyicinin hava sıcaklığı olduğunu söyledi.

Bakterilerin sıcak ortamda işlev gördüğüne dikkati çeken Dede, şöyle konuştu:

''Bu sistemin çalışmasını etkileyen birçok koşul var, özellikle de iklim. Bu nedenle de yöremize uygun bir sistemin tasarlanması düşünüldü. Sistemin ülkemizde gelişmemesinin sebebi, özellikle düşük sıcaklıklarda soğuk havada sistemin iyi şekilde çalışmamasıdır. Reaktör kuruluyor ama üretilen gazın büyük çoğunluğu daha verimli gaz elde edebilmek amacıyla reaktörü ısıtmak için kullanılıyor. Ülkemizde kış ayları soğuk geçtiği için bakterilerin çalışması amacıyla ilave ısıtma gerekebiliyor. Biz bunun ekonomik olmadığını düşündük ve ısıtma yerine, izolasyona önem verdik. Sistemi izole edebilecek malzemeler kullandık. Sistemin çalışmasından da görüyoruz ki, bu oldukça işe yaramış.''

''SİSTEM İKİ YIL İÇİNDE KENDİNİ AMORTİ EDEBİLİYOR''
Sistemin 8 ile 10 büyükbaş hayvan kapasitesine göre planlandığını kaydeden Dede, tek veya birkaç hayvanla çalışabilecek sistemler de geliştirilebileceğini bildirdi.

Sistemin mevcut özellikleri itibariyle 4 bin liraya mal olduğuna dikkati çeken Dede, ''Sistemin kurulduğu ev, tüp gaz kullanıyordu. Normal şartlarda bir evin ayda bir veya iki tüp kullanması gerekir. Kabaca hesap yapacak olursanız, yıllık bin ile bin 500 lira maliyeti olduğunu görebilirsiniz. Yıllık bin 500 lira tasarruf sağlıyor. 4 bin liraya mal olan sistem zaten iki yıl içinde kendini amorti edebiliyor'' dedi.

Sistemin işleyişini de anlatan Dede, atıkların biriktirildiği bölümün toprağın altına gömülerek izolasyon sağlandığını belirterek, ''Betonarme deponun üzerindeki bölmede gaz depolanıyor. Hareketli bir parça var. İçindeki gazın yoğunluğuna göre hareket ediyor. Ahırdan alınan gübre bir boru aracılığıyla betonarme depoya iletiliyor. Atık gübre bir müddet depoda kaldıktan sonra, başka bir boru aracılığıyla yanmış gübre olarak dışarı veriliyor. Bunun da bir avantajı var. Normal şartlarda gübrelerin tarımda kullanılabilmesi için belirli bir süre beklenilmesi gerekiyor ama sistem bu sorunu ortadan kaldırıyor'' diye konuştu.

Sistemin kurulduğu evin sahibi Salih Özdemir ise sistemin faaliyete başlamasıyla yemekleri biyogaz aracılığıyla pişirdiklerini kaydederek, mutfak tüpü masrafından kurtulduklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...