'Filtre' sansürü Danıştay'a taşındı

İPS İletişim Vakfı, 9 milyon abonenin internet erişimini filtreleme girişimini Danıştay'a taşıdı. Düzenlemeyle BTK'nin hazırladığı gizli listeye giren sitelere erişim engellenecek.

'Filtre' sansürü Danıştay'a taşındı

İPS İletişim Vakfı/bianet, 'deki tüm internet kullanıcılarına filtreleme yoluyla getirilecek sansürün kaldırılması için Danıştay'a başvurdu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) şubat sonunda onayladığı "İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar Taslağı", eskiden sadece internet kafelerin kullanması zorunlu tutulan filtreleme programlarının tüm internet kullanıcılarına yaygınlaştırılmasını öngörüyor.

Buna göre internet hizmeti sağlayan şirketler, abonelerine dört farklı filtreleme seçeneği (standart, çocuk, aile, yurtiçi) sunacak. Aboneler bu seçeneklerden birini seçmek zorunda; seçmeyenlerin internet erişimi "standart" profile uygun olarak filtrelenecek. Her seçenek için filtrelenecek siteler listesi BTK tarafından belirlenecek ancak kamuoyuna açıklanmayacak.

Vakıf, 13 Nisan'da Danıştay'a yaptığı başvuruda BTK'nın kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istiyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Vakfın yürüttüğü proje kapsamında yayınlanan haber sitesi bianet.org'un, geçmişte polisin yönlendirmesiyle oluşturulan "yasak siteler" kapsamına alındığı, bu filtrelemeyi kullanan internet kafelerden ulaşılamaz hale geldiği belirtiliyor.

"ÖZDENETİM TEŞVİK EDİLMELİ'
Bugüne kadar özel şirketler tarafından oluşturulan filtreleme programlarında bianet'in yanı sıra İnsan Hakları Derneği, Amerika'nın Sesi Radyosu, Atılım, Azadiya Welat gibi hak örgütleri ve medya kuruluşlarının siteleri de yer alabiliyordu.

Vakıf, Danıştay'a yaptığı başvuruda BTK'nın aldığı yeni kararın yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle tanınan temel hak ve özgürlükleri ölçüsüz şekilde kısıtladığını söyledi.

Vakıf adına başvuruda bulunan avukat Ayşe Altıparmak, kurumun keyfi bir şekilde yasaklı siteler listesi hazırlayabileceğini, çocukları zararlı içerikten korumak için ebeveynlerin yerine karar verilmesinin makul olmadığını belirtti.

Altıparmak şöyle devam etti: "Gerek Avrupa Birliği gerekse Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Komisyonu çocuklar gibi zarar görmesi mümkün grupları korumak için yasal önlemler almaktansa özdenetim yollarına gidilmesini teşvik etmektedir. Bu nedenle, üye ülkeler ev ve okul bilgisayarları ile internet kafelerde filtre programlarının kullanılmasını teşvik etmeli ama devlet düzeyinde filtreleme girişimlerinden her ihtimalde kaçınmalıdır."

BTK 2010 son çeyrek raporuna göre Türkiye'de genişbant internet abone sayısı önceki yıla göre yüzde 28 büyüyerek 8 milyon 672 bine ulaştı. İnternet kullanıcı sayısının da 25-30 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de internet sansürü filtreleme programlarının yanı sıra yargı aracılığıyla sert şekilde uygulanıyor. BTK uzun süredir erişimi engellenen site sayısını açıklamıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) geçtiğimiz günlerde güncellediği "İnternetin Düşmanları" raporunda Türkiye'yi "gözlem altındaki ülkeler" arasına katmıştı.

Sayfa Yükleniyor...