Gezici'nin 2010 yolculuğu sona erdi

Gezici Festival, bu yıl Almanya’dan Güney Kore’ye, Singapur’dan Polonya’ya 33 ülkeden 71 yönetmenin toplam 68 filmini sinemaseverlerle buluşturdu.

Gezici'nin 2010 yolculuğu sona erdi

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği’nin katkılarıyla düzenlenen 16. Gezici Festival, 3 Aralık’ta Ankara’da başladığı, Artvin’de sürdürdüğü yolculuğunu 19 Aralık’ta Ordu’da sonlandırdı.

Bu yıl 16. yaşını kutlayan Festival’in teması “Darbeler!”di. 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde Gezici Festival, yalnızca ’de değil Portekiz’den Şili’ye, Arjantin’den Brezilya ve Yunanistan’a askeri darbelerin birçok ülkenin geleceğini nasıl yok ettiğini anlatan filmleri bir araya getirdi.

Gezici Festival, Ankara Sinema Derneği yapımı olan Kars Öyküleri adlı filmle açıldı. Derya Alabora’nın sunuculuğunu yaptığı açılış törenine filmin yapımına önemli katkı sağlayan Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun yanı sıra oyuncular Begüm Birgören, Erol Babaoğlu, Necmettin Çobanoğlu ve Rıza Akın da katıldı. Ankara galasını yapan filmlerden Gişe Memuru’nun gösterimine Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Serkan Ercan, Saç’ın gösterimine filmin oyuncuları Ayberk Pekcan ve Rıza Akın, Zefir’in gösterimine ise oyuncular Oktay Kaptan ve Tülay Kaptan katıldı.

Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı Ödülü’nün yanı sıra Antalya’da “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında ödül kazanan Çoğunluk’un gösterimine filmin oyuncusu Nihal Koldaş ve yapımcılarından Sevil Demirci katıldı. Ankara’da 26 yıldır sanatçıların, gazetecilerin ve politikacıların uğrak yeri olan barda geçen Siyah Beyaz’ın gösteriminde yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, oyuncular Derya Alabora ve Taner Birsel izleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Gezici Festival’in Ankara’da düzenlediği paneller de seyircilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 4 Aralık Cumartesi günü Alman Kültür Merkezi’nde Mithat Sancar’ın moderatörlüğünde, Sırrı Süreyya Önder, Özlem Sulak ve Ertuğrul Kürkçü’nün konuşmacı olduğu “Darbe, Sinema ve Bellek” başlıklı panelde seyirciler yer bulmakta zorlandı ve pek çok kişi paneli başından sonuna dek ayakta durarak ya da yerlerde oturarak izledi.

“Kentinde Mülteci” bölümü kapsamında yer alan Evim Sulukulede’ydi’nin gösteriminin ardından filmin yönetmeni Astrid Heubrandtner, mimar Ali Cengizkan ve Sulukule Platformu’ndan Hacer Foggo’nun katıldığı bir söyleşi düzenlendi. 5 Aralık Pazar günü Ankara Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin haritalarında olduğu kadar insanların hayatlarında yarattığı değişimler konuşuldu.

Önümüzdeki aylarda yeni filmini Ankara’da çekecek olan usta yönetmen Zeki Demirkubuz’un konuşmacı olduğu “Taşrada Var Bir Zaman” konulu panel de büyük ilgi gördü. Umut Tümay Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ve Demirkubuz’la birlikte Tanıl Bora’nın konuşmacı olduğu panelde taşranın Türkiye sinemasında nasıl hayat bulduğu konuşuldu. Panelin bir de sürpriz ismi vardı. Türkiye sinemasının en iyi taşra filmlerinden biri olan Vavien’in senaristi ve oyuncusu Engin Günaydın, taşranın film üretim sürecinde nasıl bir malzeme olduğunu anlattı. Günaydın ayrıca Festival’in “Taşrada Var Bir Zaman” bölümünde yer alan Vavien’in gösterimine de katıldı.

İkinci durak Artvin’di
Festival, 10-16 Aralık tarihlerinde Artvinli sinemaseverlerle buluştu. Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimler ücretsiz gerçekleşti.

Gezici Festival’in uluslararası yarışmalı bölümü geçen yıl olduğu gibi Artvin’de yapıldı. Yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümde bu yıl Peru’dan Macaristan’a, Çin’den Romanya’ya toplam 9 film Altın Boğa, Gümüş Boğa ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülleri için yarıştı.

Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada, Cannes Film Festivali, Yönetmenlerin Onbeş Günü Bölümü’nün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türkiyeli yönetmen Derviş Zaim’den oluşan jüri, Olivier Masset-Depasse’ın yönettiği İllegal’i “En İyi Film” seçti. Jüri; “güncel ve evrensel bir öyküyü etkili bir şekilde anlattığı” gerekçesiyle İllegal’e 10 bin Avro değerindeki Altın Boğa Ödülü verildi. Jüri, Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai’nin yönettiği Chongqing’de Hüzün’e de “modern Çin’de geçen bir arayış öyküsünü duyarlı bir şekilde anlattığı için” ikincilik ödülü olan 5 bin Avro değerindeki Gümüş Boğa Ödülü’nü verdi. Jüri ayrıca, “tutkuları ve takıntıları çok kişisel bir yaklaşımla anlattığı ve Türkiye sinemasında yeni ve büyüleyici bir sinema dili kullandığı” gerekçesiyle Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç filminin Özel Mansiyon’a değer görüldüğünü açıkladı. Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Nil Kural’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi’nin ödülü ise “günümüz Avrupasının hastalıklarıyla ilgili bir hikayeyi, beklenmedik bir biçimde, zengin bir düş gücü ve mizahla kuşattığı” için Bibliyotek Pascal’a verildi. İzleyicilerin oylarıyla belirlenen bin Avro değerindeki Kısa Film İzleyici Ödülü’nü ise Romanyalı yönetmen Alexandru Mavrodineanu kazandı.

16. Gezici Festival’in Artvin ayağında film gösterimlerinin yanı sıra, Türkiye sinema sektörünün önemli isimlerinin katıldığı atölyeler yapıldı. Yapımcı ve öğretim görevlisi Leyla Özalp Artvinli katılımcılara yapımcılık dersi verirken, oyuncu Derya Durmaz oyunculuk atölyesi, Screen dergisi yazarı Martin Blaney sinema yazarlığı atölyesi, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Bilkent Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanı Ahmet Gürata da film okuma atölyesi düzenlediler. Hollandalı canlandırma sanatçısı Niek Castricum ve Cindy Beck’in eğitmenliğinde yapılan Canlandırma Atölyesi sırasında 11-13 yaşları arasındaki çocukların çektikleri filmler Festival’in ödül töreninde gösterildi. Artvin ayrıca usta oyuncu Tarık Akan’ın sinema sohbetine de evsahipliği yaptı.

Festival’e Artvin yolculuğunda ayrıca, Adrienn Pal’ın senaristlerinden Andrea Roberti, Çoğunluk filminden Seren Yüce ve Settar Tanrıöğen, Saç’ın yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ile oyuncuları Ayberk Pekcan, Derya Durmaz ve Rıza Akın, Zefir’in yönetmeni Belma Baş, Siyah Beyaz’dan Derya Alabora ve Erkan Can, Gişe Memuru’ndan Tolga Karaçelik ve Serkan Ercan, Kars Öyküleri’nin oyuncuları Rıza Sönmez, Derya Durmaz, Erol Babaoğlu ve Necmettin Çobanoğlu da eşlik etti.

Son durak Ordu
16. Gezici Festival 16-19 Aralık tarihlerinde Ordu’daydı. Ordulu sinemaseverlerin karşısına Türkiye sinemasının son dönem örneklerinin ağırlıkta olduğu bir programla çıkan Festival’de yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler de yapıldı. Festival’in açılış gecesinde gösterilen Belma Baş’ın yönettiği Zefir’e ilgi büyüktü. Gösterim öncesinde konuşan Baş, Ordu’da geçen ve Orduluların rol aldığı Zefir’in, doğup büyüdüğü bu kentte gösteriliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Festival’e Ordu’da ev sahipliği yapan Vali Orhan Düzgün açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni açılan Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde film gösterimlerinin devam edeceğini belirterek, Gezici Festival’i önümüzdeki yıllarda da Ordu’da konuk edeceklerini belirtti. Ordu’da Saç filminin gösterimine yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve oyuncu Ayberk Pekcan, Siyah Beyaz filminin gösterimine de yönetmen Ahmet Boyacıoğlu ve oyuncu Derya Alabora katıldı.

Sayfa Yükleniyor...