Giydikleriniz sizi zehirlemesin

Rengarenk çeşit çeşit kıyafetlerin, bembeyaz t-shirtlerin içinde ne kadar kimyasal barındırdığını biliyor musunuz?

Giydikleriniz sizi zehirlemesin

Sebze ve meyvelerde, temizlik malzemelerinde olduğu gibi satın almak için servet ödemeyi göze aldığımız kıyafetlerde de, bizim ve çevremizin sağlığını tehdit eden pek çok madde var.

Bütün pamuklu giysilerde klor kullanılarak önce beyazlatma işlemi yapılıyor. Sonra da giysilerin istenen rengi alabilmesi, yani boyama işlemi için, dioksin, hidrojen, peroksit, formaldehit gibi  ağır metaller kullanılıyor.

Tüm bu kimyasallar ise sağlığımız için ciddi riskler yaratıyor. Aynı zamanda yüksek oranda naylon ve polyester içeren giysiler, sağlıksız olmasının yanı sıra, yanıcı özellikleriyle de tehdit oluşturuyor. Kumaşların buruşmamasını sağlayan  formaldehit maddesi deride alerjiden kansere birçok hastalığa sebep olabiliyor.  Ayrıca özellikle baskılı t-shirtler içinde bulunan kurşun ve fetalet kimyasalları büyük tehlike içeriyor. Taşlanmış kotlarsa sadece giyenler için değil imalatında çalışanlar için bile büyük bir felaket. Ayrıca organik olmayan pamuğun ekiminde kullanılan böcek ilaçlarının dünyada  her yıl yaklaşık 20 bin pamuk işçisinin ölümüne sebep olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu işin sağlıkla ilgili kısmı. Ama olayın bir de çevre boyutu var. Tamamen doğal ortamda yetişmiş pamuklardan giysi üretilirken % 60 daha az enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Yani organik giysiler büyük bir enerji tasarrufu da sağlıyor. Organik giysilerin çevreye katkısı sadece enerji tasarrufu da değil, doğal pamuk aynı zamanda toprağı da koruyor. Organik olarak yetişen pamuk sentetikten uzak gübreyle besleniyor ve böylece böcek ilaçlarından etkilenmiyor. Sentetik olmayan gübre kullanılması da aslında bir yandan toprağı koruyor. Tüm bu tablo artık  ekolojik bir yaşam tarzını zorunlu kılıyor. Tükenen doğal kaynaklar, artan doğal felaketler üreticileri sorumluluk altına girmeye itiyor. Özellikle dünyaca ünlü büyük firmaların başlattığı organik giysi üretimi her geçen gün piyasada daha büyük pay kazanıyor. Ama asıl sorumluluk biz tüketicilere düşüyor.

İşe evimizdeki kıyafet dolabımızdan başlamak şart. İlk adım kıyafetlerin içindeki bilgi etiketlerini dikkatlice okumak. Giysinin içindeki pamuk, sentetik ve diğer maddelerin oranını bilmek, birçok tehlikeye karşı önlem almayı sağlıyor. Alışverişlerde sentetik kumaşlardan olabildiğince uzak durmak en doğrusu. Ayrıca bir kıyafetin yüzde yüz organik olması üretildiği pamuğun dışında üzerinde uygulanan işlemleri de içeriyor. Çünkü  giysilerde kullanılan boya da pek çok  kimyasal içeriyor. 

Sayfa Yükleniyor...