Gül: Hükümet mayın konusunda şüpheleri gidermeli

Hükümetin, bazı çevrelerin kafasındaki şüpheleri aydınlatması gerektiğini belirten Gül, Genelkurmay’ın NATO’yu adres göstermesi konusunda “İcranın başında hükümet var” dedi.

Gül, Bişkek'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'ndaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''DTP'li milletvekillerinin ifade verip vermeyeceğine ilişkin tartışmalar'' hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''Bu konuyla ilgili Meclis Başkanlığının çalışmaları var, gördüğünüz gibi... Onların, suhulet içerisinde tabii ki mevcut hukukumuzu dikkate alarak halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili gördüğünüz gibi gerek Sayın Meclis Başkanı olsun gerek diğer siyasiler bir çalışma içerisinde'' diye konuştu.

Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de ''Türk Devleti, Türk hükümeti, TBMM kendi ulusal çıkarlarının aleyhinde bir şey yapar mı? Bunu nasıl düşünebiliriz ki?'' diye sordu.

Konunun uzun yıllardır tartışıldığını hatırlatan Gül, ''Eski soğuk savaş dönemleri bitti, komşularımızla ilişkilerimiz yeni bir düzeye ulaştı. 'nin mayınlardan arınması gerekir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili geçmiş hükümetler döneminde de çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: ''Hatta benim kurduğum ilk hükümette 2002 yılında da o zaman hatırlıyorum bu yönde talepler geldiğinde bununla ilgili görevler verildi. Bununla ilgili o zaman tahmin edilen maliyetler vardı. Daha sonra görüldü ki bu maliyetler 10-15 misli arttı. Türkiye'nin bunları kendi kaynaklarıyla mevcut kaynaklarıyla yapması çok uzun yıllar alıyor. Çünkü mayın temizlemek kolay bir şey değil, dünyanın en zor işlerinden biri, tehlikeli bir iş. Bununla ilgili çok gelişmiş aletler gerekiyor. Türkiye bunlardan mahrum demek istemiyorum ama bunlarla ilgili benim zamanımda, benim başbakanlığımda verdiğimiz görevler vardı.

Genelkurmay Başkanlığı'na daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'na daha sonra o çerçeve içinde yapılamayacağı ortaya çıktı ve buna bir çözüm yolu bulunması gerekiyor. Bununla ilgili Mecliste açık tartışılacak, herkes fikrini ortaya koyacak. Uzmanlar ne diyor, buna dikkat etmek gerekir. Çünkü bunlar uzman işi, uzmanlar ne diyor? Ama şunun altını çizmek isterim, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütün milletvekilleri, hükümet, Türk Devleti kendi milli çıkarlarının aleyhinde bir şeye 'evet' der mi? Bu konuyu o noktalara taşımamak lazım. Herkes hassasiyetini göstererek katkı sağlayacaktır bu konuların halledilmesine... Açık şekilde fikirlerini paylaşacaktır. Kuşkusu olanlar, şüphesi olanlar ki olabilir gayet tabidir. O zaman onları da en iyi şekilde yetkililer başta hükümet olmak üzere uzmanlarını göndererek açıklayacaklardır 'Bu işin aslı şudur, şudur' diye.

Yeteri kadar herkesi bilgilendirmek gerekir. O açıdan bu konuyu çok ekstrem noktalara çekmemek gerekir kanaatindeyim. Unutmayın ki Türkiye büyük bir toprak kazanacak. Kazanacağı toprak, en bakir, en iyi topraklarını kazanacak. Büyük yatırımlar yapılıyor, fabrikalar, barajlar... Bir de böyle bir yatırım var. Siz en verimli topraklarınızı Türkiye'nin çıkarına kullanmaya başlayacaksınız. Onun için bu konuları başka mevzu yapmadan, kaygısı, tereddütü ve şüphesi olanlar ki bu gayret normaldir hatta takdir edilecek bir husustur. Demek ki insanlar bu konularda fikir yürütüyorlar, o zaman onları da en geniş ve detaylı şekilde tatmin edecek şekilde bilgilendirmek gerektiği kanaatindeyim.''

Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesini kimin yapacağıyla ilgili soru üzerine de ''Detaylara beni sokmayın, bununla ilgili icranın başında olan hükümet var'' karşılığını verdi.

Sayfa Yükleniyor...