Gül: Merkel ve Sarkozy'nin vizyonları noksan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğinin mümkün olmadığını savunan Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e tepki gösterdi.

Gül: Merkel ve Sarkozy'nin vizyonları noksan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül ve Silva açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladılar. Cumhurbaşkanı Gül, ''Almanya ve Fransa'dan, ' için konuşulacak tek şey imtiyazlı ortaklıktır' gibi kesin bir ifade geldi. Bütün bunlar kamuoyunda AB konusunda desteğin de düşmesine neden oluyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Türkiye, AB ile müzakerelere başlamış ve bu müzakereler, oy birliği ile başlamıştır. Bu müzakerelere başlamada, imza atan liderlerin çoğu da henüz Avrupa'dadır. Bizi bağlayan hukuki durumdur. Bu, bizi bağladığı gibi tüm üye ülkeleri de bağlamaktadır. Komisyon, Konsey herkes aslında bunun farkındadır. Biz kararlı bir şekilde müzakere sürecini devam ettireceğiz. Çeşitli siyasetçiler gelir geçer, onlar çeşitli vesilelerle, belki vizyon noksanlığından, bazı şeyler söylerler ama bunlara hiç takılmayacağız.

Zaten komisyon, sizin söylediğiniz demeçlere cevap vermiştir. Biz kendi işimize bakacağız ve Türkiye olarak kendi reformlarımızı güçlü bir şekilde devam ettirip, bu müzakere süreci içinde yapılması gerekenleri yapacağız. Hatta bazı fasıllar açılmasa bile onların açıp kapanmasını kendi kendimize yapabilme irademiz de var. Günü geldiğinde resmi açılış kapanışlar 5 dakikalık iştir.''

Gül, Portekizli bir gazetecinin, Kıbrıs sorununun AB sürecini nasıl etkileyeceği ve kamuoyunun motivasyonu açısından müzakerelerde bir zaman sınırı olup olmadığına ilişkin sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini vurguladı.

''Bizim vizyonumuz şudur, Kıbrıs sorunu çözülünce Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ın tamamı, Türkiye, Yunanistan, hepimiz AB içerisinde ayrı bir işbirliği alanı oluşturabiliriz diye çok iyi niyetlerimiz var'' diyen Gül, 2004 yılında Rum tarafının Annan Planı'na 'Hayır' demesiyle büyük bir fırsatın kaçırıldığını ifade etti. Ada'da müzakerelerin başladığını hatırlatan Gül, ''Ümit ediyoruz ki bu müzakereler başarıyla devam eder. Biz bu müzakereleri güçlü bir şekilde destekliyoruz'' dedi.

Müzakere sürecinin ne kadar süreceğine ilişkin bir şey söylemenin zor olduğunu belirten Gül, ''Bu bir taraftan Türkiye'nin kararlılığı ve performansına bağlı, bir taraftan da AB'nin Türkiye'ye göstereceği ilgi ile ilgili. Ama şunu biliyoruz ki AB tarihinden, genişleme süreci tarihinden, nüfusu ve ekonomisi büyük olan ülkelerin AB'ye tam üyelik süreçleri daha sancılı olmuştur, zaman almıştır'' diye konuştu.



Sayfa Yükleniyor...