Halkalı gezegende dev kasırga

Avrupa kıtası büyüklüğünde bir alanı kaplayan şiddetli kasırga, Satürn’de 5 yıldır hüküm sürüyor.

Halkalı gezegende dev kasırga

Geçtiğimiz beş yıllık süre boyunca etkisini gösteren olayın Güneş sistemi’nde bugüne değin kaydedilmiş en uzun soluklu kasırga olduğu belirtiliyor. Uzay aracı Cassini'nin gönderdiği görüntülerin incelenmesinin ardından, hızı saatte 245 kilometre olan kasırganın yarattığı girdabın 4 bin kilometre genişliğinde olduğu ortaya çıkarıldı.

Konuyla ilgili araştırmayı kaleme alan Teresa del Rio-Gaztelurrutia yaptığı açıklamada, "Gözlemlerimize göre, Satürn'de tespit ettiğimiz kasırga, Güneş sistemimizde yer alan en büyük iki gezegen olan Jüpiter ve Satürn'de meydana gelen kasırgaların en uzun süreni" şeklinde konuştu.

Matematiksel bilgisayar benzetimleriyle analiz edilen keşif, gezegenin döndüğü yöne doğru esen kasırgaların genellikle uzun sürmediğine yönelik bilgilerle çeliştiğinden, oldukça ilgi çekici konumda.

1997 yılının Ekim ayındaki fırlatılışının ardından 2004'te Satürn'ün yörüngesine giren Cassini uzay aracının bulguları bununla da kalmıyor. Araç, Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'da da buz püskürttüğü tahmin edilen bir dağ tespit etmiş durumda. Dağdan sıcak magma ve kül yerine buz ve hidrokarbonlar fışkırdığı öngörülüyor.

Halkalı gezegende dev kasırga - 1 Cassini uzay aracından gelen veriler doğrultusunda bir çok bölgesi üç boyutlu olarak modellenen Satürn'ün uydusu Titan'da buz püskürten bir dağ tespit edildi.

Cassini'nin, uydunun bazı bölgelerini üç boyutlu olarak haritalandırdığını dile getiren ABD Jeofizik Enstitüsü'nden Randolph Kirk, "Cassini'nin fotoğraflarına baktığımızda, İtalya'daki Etna ve İzlanda'daki Laki Yanardağları'nın etrafındaki yer şekillerini andıran donmuş akıntılar görüyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...