İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK, KESK, TMMOB ile TTB'nin çağrısıyla Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlandı. Kent genelindeki kutlamalar sırasında 165 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları

'da 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirildi.

Kutlama yerine yapılan yürüyüş için toplanma alanlarından biri Marmara Forum AVM önü diğeri İncirli Caddesi oldu.

Polis güvenlik önlemleri alırken, miting alanına Koşuyolu Çobançeşme Bulvarı ve Ekrem Kurt Bulvarı üzerinden gelecekler için arama noktaları kuruldu.

Veliefendi Hipodromu yönüne giden her iki bulvar da araç trafiğine kapatıldı. Polis bariyerleri ile çevrildi. Polis arama noktalarında sabahın ilk ışıklarıyla birlikte görev yapmaya başladı.

İlk saatlerde 1 Mayıs kutlaması için gelenler değil çevredeki iş yerlerinden çalışanlar kontrol noktasından aranarak içeri alındı.

HORONLU KUTLAMA

Bazı siyasi partiler ile emek örgütleri üyeleri trafiğe de kapatılan İncirli Caddesi'nde belirlenen noktalarda erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı.

Bayrak ve flamalarını hazırlayan gruplar zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde horon teperek eğlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı İncirli Caddesi üzerinde arama kontrol noktaları oluşturuldu.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 1

KORTEJLER İKİ KOLDAN YÜRÜDÜ

DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve 1 Mayıs Bileşenleri tarafından gerçekleştirilen mitinge katılmak isteyen sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin bulunduğu gruplar, belirlenen alanlarda toplanmaya başladı.

İncirli Caddesi'nin ara sokaklarını kapatan güvenlik güçleri, belirli noktalardan arama yaparak grupları toplanma alanına aldı.

KESK, TTB ve HDP'lilerin yer aldığı gruptakiler, "İş, barış, özgürlük ve adalet için yaşasın 1 Mayıs", "Taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, kıdem tazminatı gasbına hayır" pankartları açarak, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı. Halay çeken gruplar, Bakırköy Halk Pazarı'na doğru yürüyüşe geçti.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 2

Kutlamaların yapılacağı alana gidecek diğer kortejde yer alanlar da Marmara Forum AVM önünde toplanmaya başladı.

DİSK ve TMMOB'un yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalara ait flamalar ile "Kadrolu çalışmak istiyoruz", "1 Mayıs işçinin bayramı", "Oyuncular da işçidir" yazılı pankart ve dövizler taşıyan gruplar, çeşitli sloganlar attı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 3

Davul zurna eşliğinde hayal çeken gruplara oyuncu Müfit Can Saçıntı da eşlik etti. CHP Milletvekili Eren Erdem de buraya geldi.

Güvenlik güçleri buradaki arama noktasında pankartları da kontrol etti.

Katılımcılar, toplanmalarının ardından kutlamaların yapıldığı Bakırköy Halk Pazarı'na gitmek için kortej eşliğinde yürüyüşe geçti.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 4

İncirli Caddesi ve Marmara Forum önünde toplanarak kortej eşliğinde yürüyen gruplar, kutlamaların yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı'na alınmaya başlandı.

Marmara Forum'un önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan DİSK ve TMMOB'un da aralarında bulunduğu bazı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilci ve üyeleri, iki arama noktasından geçtikten sonra kortej oluşturdu.

Pankartlar açarak, "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçinin iktidarı" sloganları atıp şarkı ve marşlar söyleyen katılımcılar, Bakırköy Halk Pazarı'na yürüdü.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 5

Öte yandan, KESK öncülüğünde İncirli Caddesi'de toplanan gruplar da kortej oluşturarak mitingin yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı'na doğru yürüyüşe geçti.

Gruptakiler çeşitli pankartlar açıp sloganlar attı.

Bu arada, İncirli Caddesi'nde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı açtıkları iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı.

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Bakırköy'de arama noktasında üzerini aratmak istemeyen ve yasa dışı örgüt pankartları taşıyan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı.

Yaşanan arbedenin ardından polis ekipleri bazı grup üyelerini gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren grup üyeleri bariyerleri yıkmaya çalıştı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 6

Polis ise havaya ateş açarak grubu bariyerlerden uzaklaştırdı. Ardından polis ekipleri bariyerlerin açılan kısımlarını kapatarak durumu kontrol altına aldı.

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB BAŞKANLARI BİRLİKTE YÜRÜDÜ

İkinci kez Bakırköy'de gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katılan sendikalara üye işçiler, ellerinde "Yaşasın 1 Mayıs", "İş, barış, özgürlük ve adalet için yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlarla ve sendika flamalarıyla alana giriş yaptı.

Miting alanına, DİSK Genel Başkan Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Türkel birlikte yürüdü.

Arama noktaları dışında miting alanında resmi kıyafetli polisin bulunmadığı, üzerinde "görevli" yazılı beyaz yelek giyen kişilerin görev yaptığı görüldü.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 7

Kutlama alanında, Oyuncular Sendikası, İstanbul Serbest Mali Müşavirler Odası, Çağdaş Avukatlar Grubu, DSP, TKP, Yazarlar Sendikası, Haziran Grubu, İstanbul Eczacı Odası, TÜKODER, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin üyeleri, belediye işçileri ve taraftar grupları da yer aldı.

"KAMPÜS CADILARI" İLGİNÇ KOSTÜMLERLE RENK KATTI

Bir grup da Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartı taşıyarak alana girdi. "Kampüs Cadıları" adlı kadın grubu da giydikleri ilginç kostümlerle miting alanına renk kattı. Bir grup DSP'li ise merhum Başbakan Bülent Ecevit'in fotoğrafının bulunduğu flama taşıdı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 8

DEV PLATFORM KURULDU

Bakırköy Adliyesi önündeki Halk Pazarı alanında yapılacak kutlamalar için fonunda büyük bir ekran bulunan ve üzerinde "Emek, barış, demokrasi için yaşasın 1 Mayıs" yazan dev platform kuruldu.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 9

Miting alanında da polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sahne ve miting alanı arasında çift güvenlik bariyerleri oluşturuldu.

Öte yandan, canlı yayın yapan televizyon kanalları için de miting alanında ayrı bir platform kuruldu.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 10

Sendika üyesi işçiler ve vatandaşlar, miting alanına 3 ayrı arama noktasından güvenlik kontrolünden geçtikten sonra alındı.

Miting alanında sık sık çeşitli marşlar ve türküler çalındı. Vatandaşlar da halay çekerek şarkılara eşlik etti.

Yoğunluk nedeniyle bir saat geç başlayan programda, katılımcıların alandaki yerini almasının ardından 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Berktay Akyıldız şefliğindeki DİSK Korosu tarafından çeşitli türküler, "1 Mayıs Marşı" ve "Enternasyonal Marşı" seslendirildi.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 11

Sendikalar ile sivil toplum kuruluşu başkanları, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri, katılımcıları platformdan selamladı. Bakırköy'deki program, yoğunluk dolayısıyla bir saat geç başladı.

Programda DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel konuşma yaptı.

Katılımcılar miting alanında, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel'in konuşmalarının ardından tüm kurumlar adına ortak bildiri Türkçe ve Kürtçe okundu.

BEKO: KIDEM TAZMİNATI; YÜK DEĞİL, İŞÇİLERİN HAKKIDIR

DİSK Genel Başkanı Beko, konuşmasına işçileri, emekçileri, katılımcıları, dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs'ı kutlayanları selamlayarak ve 1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenleri anarak başladı.

Kani Beko, 1 Mayıs'ın kutlanmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'na çıkmak istedikleri gerekçesiyle gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Kıdem tazminatı konusuna değinen Beko, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasından önce, bununla ilgili uyarıda bulunduklarını ve haklı çıktıklarını aktararak, "Kıdem tazminatı; yük değil, işçilerin hakkıdır. Kıdem tazminatı, işten çıkarılan işçinin evine götürdüğü ekmektir. Kıdem tazminatı, işçinin iş güvencesidir" diye konuştu.

Beko, işçilerin kendilerine verilen sözleri unutmadığını, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeronlara kadro sözü verildiğine işaret ederek, "Buradan bir daha sesleniyorum; görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun, taşeron işçi kardeşlerimiz kadro alıncaya kadar bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

ÖZGEN: BOYUN EĞMEDEN, DİZ ÇÖKMEDEN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasına, 1 Mayıs 1977'de ve 10 Ekim Ankara terör saldırısında yaşamını yitirenlerin önünde saygıyla eğildiğini ve anılarına bağlılığını ifade ederek başladı.

Özgen, OHAL ve KHK'larla 100 bin kamu emekçisinin işinden edildiğini, 10 binlerce kamu emekçisinin açığa alındığını kaydederek, "Sendikal hak ve özgürlüklerimiz KHK'lar ile yasaklanmaya devam ediyor. Arkadaşlarımız hakkında soruşturmalar, keyfi uygulamalar devam ediyor. 3 binin üzerinde KESK üyesi işten atıldı. Sizin OHAL yasanıza, KHK'larınıza, soruşturmalarınıza boyun eğmiyoruz, korkmuyoruz, geri adım atmıyoruz. Seyit Rıza'nın dediği gibi, biz sizlerin yalanlarınıza, dolanlarınıza ve bütün ithamlarınıza karşı boyun eğmeden, diz çökmeden mücadeleye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Lami Özgen, "Biz emekçiler, ezilenler, yoksullar, bu ülkenin üretenleriyiz. Bu ülkenin üretenleri olarak bu ülkenin ortak geleceğinin sahibiyiz. Bizim demokratik bir toplum ve demokratik ülke kurma şiarımız eşitlik, barış, özgürlük ve bir arada ortak yaşamla hayata geçecektir. Bunun nüveleri bugün burada vardır. Bunun nüveleri 16 Nisan referandumuyla bu ülkenin yarısı olduğumuz ortaya konularak kanıtlamış durumdadır" ifadelerini kullandı.

TMMOB VE TTB BAŞKANLARI DA KONUŞMA YAPTI

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, konuşmasında gazetecilerin ve milletvekillerinin tutuklanmasına da "hayır" demek için bu meydanda toplandıklarını dile getirdi.

Koramaz, 1 Mayıs'ın, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasından sonra gerçekleşmesinin anlamlı olduğunu söyledi.

Kutlanan 1 Mayıs'ın, "hayır" tutumlarının devamı niteliğinde olduğunu belirten Koramaz," Bu referandumla kıdem tazminatımıza el konulacak. Bu referandumla bizim gibi meslek kuruluşlarının etkisizleştirilmesi var. Bu referandumun sonucunda parlamentonun işsizleştirilmesi, yargının tamamen denetime alınması, tek bir kişiye teslim edilmek istenmesi var" diye konuştu.

Koramaz, bu nedenle 1 Mayıs'ın çok önemli olduğunu dile getirerek, burada bulunan herkesin, her örgütün, hermücadele platformunun "hayır"ı büyütmek zorunda olduğunu, evlerine ve iş yerlerine gittiklerinde dayanışmayı artırmaları gerektiğini kaydetti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, "Bugün buraya dostluğumuzu, kararlığımızı, mücadele azmimizi kıramayacaklarını dosta düşmana haykırmaya geldik. Bugün burada ülkemizde demokrasinin, laikliğin, cumhuriyetin, emeğimizin,doğanın katledilmesine 'hayır' demek için toplandık" ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Raşit Tükel de miting alanında toplanan vatandaşları selamlayarak, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sonucunda yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığını, demokrasiden tümüyle uzaklaşılan bir döneme girildiğini savundu.

Gücün tek kişide toplandığını ileri süren Tükel, "Oysaki toplum olarak ihtiyacımız, toplumsal eşitliğin esas alındığı temel hak ve özgürlüklere sahip olarak yaşamaktır" dedi.

Ülkede 14 yıldır sağlık kurumlarının işletmeye dönüştüğünü iddia eden Tükel, sözlerine şöyle devam etti:

"Uygulanmakta olan politikalarla sağlık hizmetleri ücretli hale getirilmiş, hasta değil, 'müşteri' kavramı ortaya çıkmıştır. Çıkarılan KHK'lar ile toplam 150 binden fazla kamu emekçisi ihraç olmuştur. Çok sayıda sağlık hizmetçisinin ihraç edilmesiyle sağlık hizmetlerinde yeri doldurulamaz bir boşluk oluşmuştur. Bizler yılın 365 günü alın teri döken insanlarız, haksız ve hukuksuz bir biçimde ihraç edilen sağlık emekçilerinin göreve iade edilmesini istiyoruz. Toplumsal sağlığımız için darbelere, toplumsal baskılara karşı durmak, laik demokratik ve özgür bir ülkede yaşamak için 'hayır' demeyi sürdürüyoruz."

KARDEŞ TÜRKÜLER KONSERİ

Mitingde işçiler ve vatandaşlar, Kardeş Türküler'in seslendirdiği türküler ve Roman havaları eşliğinde dans ederek halay çekti.

Programın sona ermesiyle Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan işçiler ve vatandaşlar alandan ayrıldı.

SARAÇHANE PARKI'NDA KUTLAMA

Nakliyat-İş, "Antikapitalist Müslümanlar" grubu ve Eğitim İlke-Sen üyeleri de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Saraçhane Parkı'nda kutladı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 12

165 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde gerçekleştirilen gösterilerde çeşitli nedenlerle 165 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI HAZİNEDAR ÇELENK BIRAKTI

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve bir grup belediye işçisi, sabah saatlerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Anıta çelenk bırakan gruptakiler, daha sonra saygı duruşunda bulundu.

Belediye Başkanı Hazinedar, burada yaptığı açıklamada, Beşiktaş Belediyesinde çalışan emekçilerin, emeklerinin karşılığını en yüksek şekilde aldığını söyledi.

Taksim Meydanı'nın işçi ve emekçilere 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlamaları için açılması gerektiğini savunan Hazinedar, şöyle konuştu:

"Milyonlarca emekçinin bulunduğu bir ülkede eğer 50-100 bin kişi ile emeğin bayramı kutlanıyorsa, burada hatayı öncelikle sosyal demokratlar kendimizde görüp, çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Ama en çok da emekçiler kendilerini sorgulamalı. Eğer bugün milyonlar Bakırköy'de olursa, ses daha fazla çıkar ve herkes ona göre daha farklı bir saygı ile karşılık verir. Biz, en azından kendi ölçeğimizde Taksim'den başlayarak Beşiktaş'ta bu karşılığı üstelik de emekçi kardeşlerimizden bir karşılık beklemeden vermeye çalışıyoruz."

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 13

HAK-İŞ'TEN CUMHURİYET ANITI'NA ÇELENK

Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "İşte Hak-İş, İşte 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na geldi. Burada 40 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Ardından Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakan grup adına İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman açıklama yaptı.

Türkiye'nin işçileri, kamu çalışanları, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, erkekleri, gençleri, engellileri, meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşları olarak tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs'ta alanlarda olduklarını belirten Şişman, "Taşeron işçilerine kadro, geçici ve mevsimlik işçilerin ise sorunlarının acilen çözülsün istiyoruz" ifadesini kullandı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 14

TÜRK-İŞ'TEN KIDEM TAZMİNATI VURGUSU

Türk-İş üyesi bir grup da, ellerinde kurum flamaları ve 1 Mayıs için hazırlanan çelenkle sloganlar atarak Gümüşsuyu'dan Taksim Meydanı'na doğru yürüdü. 

"Grev hakkımız engellenemez", "Yaşasın işçilerin birliği", "Taşeronlar kadroya alınsın" şeklinde sloganlar atan gruptakiler, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

Sendikacılar burada 1 Mayıs 1977'de yılında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, daha sonra Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 15

Türk-İş Eğitim Genel Sekreteri Nazmi Irgat, burada yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın, işçi sınıfının mücadele ederek elde ettiği kazanımlarıyla kararlılığıyla dayanışmasıyla anlamlı bir gün olduğunu söyledi.

SİME-SEN'DEN ÇELENK

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TBMM'de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.

Gümüşsuyu'da bir araya gelen sendika üyeleri, çeşitli sloganlar atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Buraya karanfil bırakan katılımcılar, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları - 16

Gruptakiler buradan Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçti. Anıta kırmızı beyaz karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bırakan katılımcılar, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi.

Sime-Sen İstanbul Şube Başkanı Mustafa Çelik, konuşmasında, çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar için meydanlarda olduklarını söyledi.

Bugünün emekçilerin uluslararası düzeyde mücadele, dayanışma ve birlikte hareket etme kararlılığı gösterdiği gün olduğunu belirten Çelik, bugün tüm dünyada emekçilerin, hak ve özgürlükleri için hep birlikte sesini yükselttiğini anlattı.

Sayfa Yükleniyor...