‘Kaynanama vize verilmesin’

Konsolosluk Çağrı Merkezi, yurtdışında yaşayan vatandaşların ilginç talepleriyle karşılaşıyor. Merkezi arayan gurbetçiler, “Rusya-Ukrayna yolunda mahsur kaldım, acil çekici gönderin”, “Kayınvalideme vize verilmesin” ve “İtalya’da musluk suyu içiliyor mu?” şeklinde yardım taleplerinde bulunuyor.

‘Kaynanama vize verilmesin’

Türk vatandaşlarının pasaport, vize, askerlik, noter gibi işlemlerinin yanı sıra evlilik işlemleri için de hizmet sunan çağrı merkezi ilk olarak, Kuzey Amerika'daki temsilciliklerin görev bölgesini kapsayacak şekilde Chicago Başkonsolosluğu bünyesinde Aralık 2005'te hizmet vermeye başladı.

Ancak Avrupa ülkelerinde yaşan Türk vatandaşlarının da taleplerinin karşılanması amacıyla Nisan 2007'de Ankara'da ikinci bir çağrı merkezi oluşturuldu. Her iki çağrı merkezi 2010'da birleştirildi.

Çağrı merkezi Türkçe, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Flamanca dillerinde her gün kesintisiz hizmet veriyor. Merkeze gelen telefonlarda ise her geçen gün hızla artış gözleniyor.

ALTI YILDA 1 MİLYON ÇAĞRI
İlk yılında 23 bin 156 çağrı alan merkeze, 2011'de 372 bin 398 telefon geldi. Bu dönemde Libya'da yaşanan kriz nedeniyle merkez dört günde 8 bin 980 çağrıyı cevapladı, toplam 30 bin 79 dakika görüşme gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz yıl ise merkeze ulaşan çağrıların sayısı 498 bin 8 olarak kaydedildi. Faaliyete geçtiği günden itibaren vatandaşın talebine verilen yanıtın toplamı ise 1 milyon 156 bin 585'e ulaştı.

Merkezde şu anda toplam 24 vatandaş temsilcisi ve 2 yönetici görev yapıyor. Ancak çağrılardaki artışa paralel olarak personel sayısının artırılmasını düşünen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 1 Mart'tan itibaren merkezdeki çalışan sayısını artırarak 33 vatandaş temsilcisi, 4 mevzuat uzmanı ve 3 yöneticiden oluşan 40 kişilik ekiple hizmetlerini sürdürme kararı aldı.

ALMANYA İÇİN TEK NUMARA
Yurtdışına giden vatandaşlar, acil durumlarda ABD ve Kanada'dan 1 888 566 76 56, diğer tüm ülkelerden 00 90 312 292 29 29 numaralarından arayabileceği gibi bulundukları ülkedeki Türk konsolosluklarını aramaları halinde direk olarak çağrı merkezine yönlendiriliyor.

Ancak bakanlık yetkilileri, daha iyi hizmet sunmak için önümüzdeki dönemde, yurtdışındaki vatandaşların çoğunluğunun yaşadığı Almanya için tek bir numara belirleme kararı aldı.

Geçtiğimiz yılki çağrıların çoğunluğu Avrupa'daki başkonsolosluklara yapıldı. Çağrıların yüzde 8,3'ü Rotterdam'daki başkonsolosluğa gelirken, yüzde 6,6'sı Londra, yüzde 6,5'i ise New York Başkonsolosluğu'na yapıldı.

ŞAŞIRTAN ÇAĞRILAR
Yıl içinde 405 adet acil durum yardım talebine cevap veren çağrı merkezine ilginç yardım talepleri de geliyor.

‘ACİL ÇEKİCİ GÖNDERİN’
Merkez, Rusya-Ukrayna arasında bir kış ayında aracı bozularak mahsur kalan vatandaşın çağrı merkezini arayarak acil çekici tahsis edilmesi talibine yanıt verdi.

‘KAYNANAMA VİZE VERİLMESİN'
Çağrı merkezi, Avrupa'da yaşayan yeni evli bir kadının ziyarete gelecek kayınvalidesine vize verilmemesi isteğiyle de karşılaşmış.

‘İTALYA’DA MUSLUK SUYU İÇİLİYOR MU?’
İtalya'ya giden vatandaşın orada musluk suyunun içilip içilmediği sorusunu alan çağrı merkezi, aynı zamanda bir ailenin Amerika'da kaybolduğu düşünülen evlatlarına ulaşılması talebiyle de ilgilenmiş.

‘KURTLAR ULUYOR, YARDIM EDİN’
Paris'te Türk damak tadına uygun yemeklerin nerede bulunabileceği ile Avusturya'da gece geç saatte aracı bozulduğu için ormanda mahsur kalan vatandaşın kurt ulumalarının duyulduğu ortamda acil yardım isteği merkeze ulaşan diğer ilginç talepler arasında yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...