'Kimse tek boyutlu dış politika beklemesin'
Başbakan Erdoğan, ‘Türkiye'nin ekseni mi kayıyor?’ yönündeki eleştirilere yanıt verdi. Erdoğan, "Kimse bizden tek boyutlu bir dış politika beklemesin" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı Mevlevihanesi'nde, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nün açılışında yaptığı konuşmada, üniversite ve enstitünün ülkeye, millete ve tüm insanlığa hayırlı olması dileğinde bulundu.
İsimleri bu üniversiteyle birlikte çok farklı bir şekilde yaşatılacak olan Fatih Sultan Mehmet Han'ı, Sinan Ağa bin Abdurrahman'ı, Nurbanu Valide Sultan'ı, Hatice Sultan'ı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa'yı da rahmetle şükranla ve minnetle yad ettiğini kaydeden Erdoğan, ''Medeniyet yolculuğumuza bu üniversitemizin de diğer üniversitelerimiz gibi öncülük edeceğine inanıyor, bu projeyi hayata geçiren herkesi yürekten tebrik ediyorum'' diye konuştu.
Güç ve kudreti esas alan sömürgecilerin, 18'inci yüzyıldan bugüne istila ve işgal ettikleri ülkelere ''medeniyet götürdüklerini'' iddia ettiklerini, zulümlerini adeta ''medeniyet'' kavramıyla maskelediklerini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''yani insana zulmedenlerin medeniyet kavramına da zulmettiklerini'' vurguladı.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Esasen bugün medeniyetler çatışması adı altında, medeniyet kavramının çatışma ile aynı terkip içinde kullanılması dahi, medeniyet tasavvuruna yapılacak büyük bir haksızlıktır. Medeniyet, özünde insan olan, merkezinde insanın ve insani değerlerin bulunduğu bir kavramdır. Bizim anlam dünyamızda, bizim medeniyet dünyamızda buna ek olarak, insan 'eşrefi mahlukat'tır. Dolayısıyla insanın hayatı, insanın can ve mal emniyeti kutsaldır. 'Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş, bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmıştır' ilkesinden daha veciz bir insanlık savunucusu yoktur. İşte bu anlayışla her insanın hukukunu hak namına korumak ve savunmak inancımızın, insanı esas alan, barışı esas alan medeniyet anlayışımızın gereğidir. Şimdi biz, bölgemizde olsun, bölgemiz dışında uzak coğrafyalarda olsun, haksızlık karşısında sesimizi yükselttiğimiz için çok farklı şekillerde eleştirilere maruz kalıyoruz. Bir saldırıya, bir işgale, terör eylemlerine, baskı ve zulme karşı tavır koyduğumuzda, hemen karşımıza malum ithamlar dikiliyor... 'Türkiye'nin ekseni mi kayıyor? Türkiye'nin rotası mı değişiyor? Türkiye yön mü değiştiriyor? Türkiye farklı roller mi üstleniyor?' Bu ithamların tamamı yanlıştır, tamamı haksızdır ve açık söylüyorum, önemli bir kısmı da art niyetin, Türkiye aleyhine bir kampanyanın ürünüdür. Türkiye'nin sesini neden yükselttiğini, Türkiye'nin haksızlık, adaletsizlik karşısında neden tavır koyduğunu görmek, bilmek, anlamak isteyenler, buyursunlar, bizim tarihimize, bizim kültürümüze, bizim medeniyet tasavvurumuza baksınlar. Biz, millet olarak, ülke olarak, sadece bugün değil, tarih boyunca, var olduğumuz her zamanda ve her zeminde barışı savunduk, hakkı savunduk, adaleti savunduk.''
Türkiye'nin dış politikasının, Cumhuriyetin kurulduğu ilk anlardan itibaren hakim olan anlayışın, ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' anlayışı olduğuna, dış politikanın bu ilke üzerine inşa edilmek istendiğine dikkati çeken Erdoğan, ancak bu ilkenin uzun bir dönem boyunca, ''pasif kalma, tepkisiz kalma, sadece uzaktan izleme'' olarak değerlendirildiğini, Türkiye'nin dış politikasının adeta ''idare etme'' anlayışı üzerinde şekillendirildiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Küreselleşen bir dünyada, siz içe kapanıp dünyaya kör, sağır, dilsiz, tepkisiz kalma lüksüne sahip değilsiniz. Zira dünyadaki gelişmelere sırtınızı döndüğünüzde, bilime, teknolojiye, refaha da sırtınızı dönmüş olursunuz. Bunların ötesinde, belli bir bölgeye odaklanıp, diğer bölgeleri ihmal ettiğinizde, sadece küreselleşen dünyanın şartlarına değil, tarihinize, kültürünüze, medeniyetinize yabancılaşmaya başlarsınız. Şimdi biz Lübnan'a resmi bir ziyaret yaptık, bölgenin bu önemli ülkesinde barışı, huzuru, istikrarı desteklemek adına orada her kesimle görüştük, her kesime destek mesajlarımızı sunduk. Bakıyorsunuz, bizim medyamızda, oradaki birkaç pankart konuşuluyor, oradaki birkaç küçük çaplı eylem konuşuluyor. Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının dost ve kardeş bir ülkede gördüğü büyük teveccüh, büyük ilgi ve alaka, bakıyorsunuz burada birilerinde ciddi rahatsızlık uyandırıyor ve hazımsızlığa yol açıyor. Lübnan bayraklarıyla birlikte Türk bayraklarının açılmış olması, Lübnan başbakanıyla birlikte Türkiye'nin başbakanının posterlerinin asılmış olması, bu ülkenin her bir ferdini gururlandırırken, nasıl oluyorsa birilerini de rahatsız ediyor, kaygılandırıyor. Her zaman söylüyorum, maalesef, milletin sevincini milletle birlikte paylaşamayanlar bu ülkenin başarılarıyla mutlu olamayanlar var.''
Aynı yaklaşımı, aynı çelişkili tavrı, NATO'nun Lizbon Zirvesi sonrasında da gördüklerini ifade eden Erdoğan, ''Emin olunuz, o zirveden farklı bir sonuç da çıksaydı, aynı kişiler, aynı yazarlar, aynı kalemler yine o sonucu da eleştirecek, bugünkünün tam tersi gerekçelerle yine bize yönelik ithamlarda bulunacaklardı'' dedi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Şunu asla unutmayınız değerli dostlarım; biz neysek oyuz. Biz, Hazreti Mevlana'nın ifade ettiği gibi, olduğu gibi görünenlerden, göründüğü gibi olanlardanız. Hiçbir gizli ajandamız, hiçbir gizli niyetimiz yok ve olamaz. Biz, medeniyet mirasımıza, kültürel ve tarihi mirasımıza sahip çıktığımız içindir ki bugün Ortadoğu'dan Kafkasya'ya, Balkanlar'dan Afrika'ya barışın kılavuzluğunu, adaletin sözcülüğünü yapıyoruz. İnsanımıza ve insanlığa hizmet için sahip olduğumuz mukaddes emaneti sadakatle koruma azmindeyiz. Onun için, bütün komşularımız, bölgemizdeki tüm ülkeler, tüm halklar, bizim dostluğumuzdan emin olsunlar. Şunu herkesin bilmesini isterim; Biz bölgede barış istiyoruz, huzur istiyoruz, refahın daha da artmasını istiyoruz. Biz bölgemizde artık daha fazla savaş, çatışma, terör, kan ve gözyaşı istemiyoruz. Onun için Medeniyetler İttifakı diyoruz. Bizim sesimizi yükseltmemiz, bizim haksızlık karşısında feryadımız, haykırışımız sadece ve sadece bu anlayışın neticesidir. Kimse bizden tek boyutlu dış politika beklemesin.''
Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerini başlattığı gibi, kararlılıkla da sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, aynı zamanda Asya ile Afrika ile Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ile de yakından ilgileneceklerini, tüm bu bölgelerde barış, adalet, refah ve dayanışma için üzerlerine düşeni en iyi şekilde yerine getireceklerini bildirdi.
- Etiketler :
- Haberler