Komisyonda ifade gerginliği

4 eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını araştıran Meclis Soruşturma Komisyonu toplantısında gerginlik yaşandı. CHP'liler komisyonu terk etti.

Komisyonda ifade gerginliği

Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün dinlenilmesini önerdiği 8 isme karşı çıkarak, toplantıyı terk etti.

Dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından komisyonun CHP'li üyeleri İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, basına açıklamalarda bulundu.

Aksünger, toplantıda, alt komisyon çalışmalarına ilişkin itirazlarını dile getirdiklerini söyledi.

Rıza Sarraf'ın Meclis'te dinlenmesini yeniden dile getirdiklerini belirten Aksünger, Sarraf konusunda Meclis iradenin hiçe sayıldığını savundu.

Aksünger, "Kendisinin alt komisyon tarafından çağrılmasının, bizim taraf olacağımız bir konu olmadığını daha önce beyan etmiştik. Biz dinleme listelerini daha tasnif bile etmedik, mutabık kalmadık. Ama Komisyon Başkanı Köylü, kendi inisiyatifinde bu komisyonu götürmeye ve kendine göre bu komisyonun siyasi olduğunu ispat etmeye kararlı gözüküyor" dedi.

'SENARYONUN İÇİNDE OLMAYIZ'
Aksünger, İstanbul'da alt komisyonda dinlenilen diğer kişilerin Meclis'te de dinlenilmesini talep ettiklerini ancak  buna itirazların geldiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Komisyonda, dinleme listelerinin hangilerinin olacağı tartışma konusu olunca kendisi karar aldığı 8 kişiyi dinlemek istedi. Bu 8 kişilik listeyi gördüğümüz anda, bunların sadece bakan lehine ifade verme ihtimali olan insanlar olduğu kanaatini getirdi. Bu 8 kişi, genelde bakanlara yakın insanlar, çocukları, bakanın korumaları. Zafer Çağlayan üzerinde yoğunluklu olarak, kardeşi, oğlu, yakın koruması, özel kalemi. Erdoğan Bayraktar'ın özel kalemi, Gümrük Müsteşarı bir arkadaş. Savunma ağırlıklı bir dinleme görünüyor. 8 kişilik listede görünüyor ki bazılarının tanıklık yapma ihtimallerini ortadan kaldıracak, tanıklıktan çekilme taleplerini de alacaklar gibi görünüyor.

Bu davada çok önemli insanlar olduğunu beyan etmiştik. Bunlardan Yakup Saygılı gibi, bazı  emniyet müdürleri, savcıların da burada dinlenilmesini istedik. Kendileri, bunları dinleyemeyeceği imajı verdiği için itirazlar üst boyutta oldu, tartışmalar çıktı, arkasından da biz komisyonu terk ettik. Eğer bir komisyon böyle bir karar alacaksa, CHP üyelerinin hiçbirinin bu kararın altında imzası olmayacak. Eğer bu kararı, dinleme listelerini legalize etmek, bakanlar lehine bu işi götürmek istiyorlarsa CHP, bunların hiçbirinin altına imza koymayacak. Alacaklarsa kendi çoğunluklarıyla karar alırlar. Ama biz bu senaryonun, tiyatronun içinde olmayız. Gerekirse, komisyonun yapmadığını CHP'li üyeler olarak yapıp, komisyonda yapılmayan dinleme veya tanıklıkları kendimiz bir vesileyle tespit edip, dinleyeceğizdir. Bunu geleceğe nasıl taşıyacağımızı kendi aramızda oturup, konuşuyoruz.

'HİÇBİR KARARI LEGALİZE ETMEYİZ'
Aksünger, komisyon toplantısında karar aldıktan bir gün sonra Sarraf dosyasının takipsizliğe uğradığını anımsattı.

Aksünger, bunun, Sarraf hakkında aleyhine bir dava olmadığı anlamına geldiğini ifade ederek, "Ama buna rağmen tanıklıktan çekilme hakkını kabul etmek, bence ihanet edilmesi demektir" dedi.

CHP'nin bundan sonraki toplantılara da mı katılmayacağına ilişkin soru üzerine Aksünger, böyle bir kararlarının olmadığını kaydetti. Aksünger, ancak bundan sonra böyle kararlar olduğunda protesto edeceklerini, toplantılara katılacaklarını ama hiçbir kararı legalize etmeyeceklerini söyledi.

Aksünger, alt komisyon çalışmaları hakkında toplantıda bilgi verilmediğini ancak rapor olarak iletileceğini kaydetti.,

'KAFASINA GÖRE BELİRLEDİĞİ 8 KİŞİ'
Köprülü, Komisyon Başkanı'nın alt komisyonda görev aldığı bir usülde, alt komisyonun hangi amaçla kurulduğunun daha iyi anlaşılabileceğini belirtti.

Dosyanın kilit, çok önemli isimlerini sadece alt komisyonun dinleyerek, önlerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Köprülü, buna itiraz ettiklerini, gerekçeklerini ortaya koyduklarını, yeni taleplerde bulunduklarını anlattı.

Dinlenen kişilerin, komisyonun diğer üyelerine de ifade verebilmesini istediklerini kaydeden Köprülü, bu taleplerinin hiç dikkate alınmadığını savundu.

Köprülü, şunları kaydetti:

"Komisyon Başkanı, birden bire hiç uzlaşı çerçevesinde gerçekleşmemiş olan, kimseye danışılmadığı bir şekilde, kendi kendine 'şu kişileri dinlemek istiyoruz' diye bir taleple geldi. Biz buna karşı çıktık. Geçen toplantıda komisyona tanık listesi verdik. Bunlar dikkate alınmadı, Başkan kendi kafasına göre belirlediği 8 kişinin dinlenmesi noktasında bir karar aldırmak istedi. Buna tepki gösterdik. Bunun olamayacağını, bu şekilde bir çalışma usulünün olamayacağını ortaya koyduk. İş, oylamaya geldiğinde AKP'li üyelerin çoğunluğuyla bu sürecin, bu oylamayla bu şekilde gerçekleşeceği noktada süreci legalize etmemek adına, o oylamadan önce komisyonu terk ettik. Bundan sonraki toplantılarda görevimizin başındayız."

Sayfa Yükleniyor...