Kos'ta hayatını kaybeden Türk vatandaşının kimliği belli oldu

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Ege'deki depremde Yunanistan'ın Kos Adası'nda hayatını kaybeden Türk vatandaşının isminin Sinan Kurtoğlu olduğunu açıkladı.

Kos'ta hayatını kaybeden Türk vatandaşının kimliği belli oldu
Sağlık Bakanı Demircan ve Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu (soldan sağa)

AFAD'ın büyüklüğünü 6.5, Kandilli'nin 6.6 olarak açıkladığı Ege Denizi'ndeki deprem sonrası 'ya giden Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Bodrum Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu, tedavi gören yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çavuşoğlu ve Demircan hastane çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Depremin ilk dakikalarından itibaren daha önceki planlamalarımız ve çalışmalarımız çerçevesinde 'nin deprem gerçeğini nazara alarak, yapmış olduğumuz planlamalar kapsamında AFAD koordinasyon merkezimiz 10 dakikalık zarfında toplanmıştır" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Vali, Belediye Başkanı ve AFAD Başkanvekili'nin koordinasyon merkezindeki yerlerini almak suretiyle depremin herhangi bir etkisinin olup olmadığı, can kaybı bulunup bulunmadığı hususunda araştırmalarını yaptığını anlattı.

Depremin yıkıcı etkisini almadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Şükürler olsun ki depremin yıkıcı etkisi olmadığı gibi herhangi bir can kaybına da sebebiyet vermemiştir. AFAD kurumumuz, depremin hemen akabinde Aydın, Afyon, Bursa ve Sakarya'dan olmak üzere ekipleri buraya intikal ettirmiştir, her türlü hazırlıklarımız yapılmıştır" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, artçı sarsıntılarla mevcut enerjinin boşalmasının devam ettiğini belirterek, devletin bütün kurum ve kuruluşlarının deprem bölgesinde, vatandaşın yanında olduğunu kaydetti.

Bir gazetecinin Kos Adası'nda iki kişinin yaşamını yitirdiği yönündeki sorusu üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Kos'ta maalesef etkinin daha büyük hissedildiğini müşahede ettik, 2 kişinin orada yaşamını yitirdiği haberini aldık. Rodos Başkonsolosluğumuzdan edindiğimiz bilgi çerçevesinde vefat eden iki kişiden birinin Sinan Kurtoğlu isimli Türk vatandaşı olduğunu öğrendik. Dışişleri Bakanlığımız konuyla ilgili olarak gerekli işlemleri takip ediyor."

SAĞLIK BAKANI: ZARARLAR ELBETTE TELAFİ EDİLECEK

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin yaşanmasından itibaren devlet kurumlarıyla, depremle ilgili daha önceden hazırlanmış programlar çerçevesinde olayın başında ve takibinde olduklarını söyledi.

Kendilerinin de Ankara'dan gerekli bilgileri aldıklarını ve talimatları verdiklerini anlatan Demircan, gerektiği şekilde müdahalelerin yapıldığını ifade etti.

Can kaybı olmayan, mal kaybı da düşük olan ama büyülüğü yüksek bir depremle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Demircan, " Bu depremin etkileri Allah'a şükür ülkemizi insanımızı rahatsız eden bir şekilde olmadı. Depremin diğer etkilerini tekrar değerlendiriyoruz. burada yaşamak zorunda kaldığımız bir durum ülkemiz için. Depremle birlikte yaşamanın şartlarını yerine getirmek bizim yapmamız gereken hususlar" diye konuştu.

Bakan Demircan, şöyle devam etti:

"Depremden zarar gördüğünü söyleyen 358 vatandaşımızın müracaatı oldu. Müracaat eden vatandaşlarımızın 272 tanesini ambulanslarla hastaneye ulaştırdık. Diğerleri ise kendi imkanları ile geldiler. Gelen, müracaat eden kişiler arasında 25 vatandaşımız, kazazedemiz var. Bunlardan 3 tanesinin bel ve omurgada kırığı var. Aynı şekilde ayak kemiğinde kırık olan var. Ciddi bir yaralanması olan vatandaşımız yok. Gerekli müdahaleler yapıldı, takibi yapılıyor."

Demircan, deprem sırasında hastanede tedavi gören 19 hastanın olduğunu, depremin ardından bazılarının kendi isteğiyle bazılarının da tedbiren dışarıya alındığı yönünde bilgi aldıklarını kaydetti.

Bakan Demircan, Bodrum Devlet Hastanesi'nde depremin ardından meydana gelen küçük çaplı hasarlarla ilgili yapılan, "faaliyete devam edebilir" görüşünün ardından daha detaylı bir teknik değerlendirme yapıp, ondan sonra devam kararı almayı planladıklarını bildirdi.

Muğla Valisi ile durumu tekrar değerlendireceklerini ifade eden Demircan, "Artçı depremler olacak elbette. Artçı depremlerin riski, ilk deprem anında hasara uğramış binaların hasarlarını arttırma ihtimalidir. Bu ihtimalleri dikkate alarak gerekli tedbirler alınacak" dedi." Şu anda Muğlamızda, Bodrumumuzda ve bölgedeki diğer ilçelerde depremi çok hafif hasarla atlattık Allah'a hamdolsun" diyen Demircan, şöyle konuştu:

"Bu bizim deprem konusunda verilmiş başarılı bir sınavımızdır. Bodrum demek ki bu büyüklükteki bir depreme hazırmış. Ülkemizde sağlık hizmetleri ve AFAD aracılığıyla yapılan diğer hizmetler çok iyi koordinedir. Bir yerde deprem, sel, yangın olsun herhangi bir afet olduğunda orada ne yapılacak, oraya en yakın kim müdahale edecek bunlar koordine edilmiş, bunların senaryoları yapılmıştır zaten. Bu çerçevede burada deprem olur olmaz çevre illerden, Ankara'dan harekete geçildi. sonrası gayet iyi yönetildi, bundan sonrası da gayet iyi yönetilecek."

Deprem paniğine, telaşına gerek olmadığını dile getiren Demircan, deprem gerçeğine göre tedbir almak gerektiğini dile getirdi. Demircan, "Subjektif olarak 'Bu bina sağlam' diyebilir miyiz? Bina hakkında gerekli bilimsel teknik çalışmayı yapacağız. Bu tür şeyler yapılıyor zaten. Ekipler tüm bölgeyi dolaşıyor, gelen ihbarları değerlendiriyor, oralardaki binaların durumu hakkında sonuçlar değerlendirecek" dedi.

Depremle ilgili zararların da telafi edileceğini belirten Demircan, "Kim zarara uğradıysa şunu bilsinler ki depremle ilgili zararlar elbette telafi edilecek. Devletimiz bütün gücüyle işin başında ve sahibidir milletimizin. Buraya yabancı ülkelerden ve ülkemizin diğer bölgelerden gelen misafirlerimizin de endişe etmesine gerek yok. Bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ile bütün ekipmanlarıyla burada hizmettedir" açıklamasında bulundu.

Demircan, Bodrum Devlet Hastanesi'nin faaliyet vermeye devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, "Benim kişisel olarak bunu değerlendirip karar verme şansım yok. Şimdi teknik kadroyu toplayacağız. Onların verdikleri ilk rapor, ilave bir rapor gerekiyorsa onu da dikkate alarak karar vereceğiz" dedi.

Deprem bölgelerinde kamu hastanelerinde iyileştirme yapılıp yapılmayacağına yönelik soru üzerine Demircan, şunları söyledi:

"Muğla'ya çok ciddi sağlık yatırımlarımız var. Muğla'da 500 yataklı Muğla Devlet Hastanesi yüzde 99 aşamasında, bitmek üzere. Bodrum'un ihtiyacını da aşan geleceği kuşatacak şekilde sağlık yatırımını öne çekeceğiz. Ortaca'da 100 yataklı hastanemiz yüzde 90 aşamasında. Milas'ta 150 yataklı hastanemiz yeni başlamış yüzde 5. Bunları eski hastanelerin durumuna da bakarak hızlandırırız. Bodrum'da 150 yataklı hastanemiz başladı. O da yüzde 5 ama bu olaydan sonra Bodrum'da hastanemizin inşasını hızlandırmak bizim ilk görevlerimizden olur. Biz onu gidince değerlendireceğiz Ayrıca proje aşamasında Marmaris'te 125 Yatağan'da 100 yataklı hastanenin proje çalışması var."

Demircan, Kos Adası'ndaki 200 kişinin Türkiye'ye getirilmesi için adaya bot gönderilmesine ilişkin ise uluslararası bir durum olduğu için konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiğini, ne gerekiyorsa yapılacağını, Sağlık Bakanlığı'nın hava ulaşım hizmetlerinin de hazır olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...