Kuş izleme plakaları zarar verebiliyor

Bilimsel çalışmalar sırasında izlenebilmeleri için yüzgeçlerine takılan metal plakaların, penguenleri olumsuz etkilediği rapor edildi.

Kuş izleme plakaları zarar verebiliyor

Strazburg Üniversitesi’nden Claire Saraux, kral penguenlerin metal plaka takılması halinde yüzde 40 oranında daha az yavru meydana getirdiklerini ve daha az yaşadıklarını öne sürüyor. Saraux ve birlikte çalıştığı ekip, bir çok durumda bu plakaların kullanılmasının etik olmayacağı görüşünde.

Bu tip plakalar ve halkalar, bir çok kuş türüyle birlikte penguenlerin birbirlerinden ayrılması ve takip edilebilmeleri için bilimsel amaçla onlarca yıldır kullanılıyor. Bu şekilde oldukça uzak bir mesafeden bile ayırtedilmeleri mümkün olabiliyor. Bu tip metal işaretlerin, fazladan sürtünme kuvveti yaratma ya da güneş ışığını yansıtarak avcıları çekme gibi olumsuz etkiler meydana getirerek kuşlara zarar vereceğini iddia eden çalışmaların yanında, hiç bir olumsuz durum yaratmayacağını öne süren çalışmalar mevcut.

Saraux ve ekibi, gerçekte neler olabileceğini anlamak üzere tek yıllık çalışmalardan çıkarımlar yapmak yerine on yıl boyunca Antarktika kıyılarındaki Possession Adası’nda yaşayan 100 bireylik bir kral penguen kolonisini izlemişler. Bu kolonideki kuşların yarısına plaka takılırken, diğer yarısının derilerinin altına küçük vericiler yerleştirilmiş.

10 yılın sonunda verici bulunan gruptan 18’i hayatta kalırken bu sayı, plaka taşıyan grupta 10’a inmiş. Bununla birlikte plaka taşıyan bireylerin üreme döneminde adaya daha geç ulaşmışlar ve tamamı daha az yavru meydana getirmişler.

Ekip, kendilerinin de kullanmış olduğu deri altı vericilerinin alternatif bir izleyici olarak kullanılmasını öneriyor. Fakat bu cihazların içerdiği bilgileri antenin okuyabilmesi için canlıya belirli bir noktaya kadar yaklaşmak gerekiyor ve maddi tutarları da plakalara göre oldukça fazla.

Özgün bilimsel makaleye ulaşmak için tıklayın

Sayfa Yükleniyor...