'Mel Gibson değilim'

Cannes Film Festivali Komitesi tarafından ''istenmeyen adam'' ilan edilen Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier, kararı kabul ettiğini ve ''istenmeyen adam ilan edilmiş'' olmaktan gurur duyduğunu açıkladı.

'Mel Gibson değilim'

Lars Von Trier Cannes'da 'istenmeyen adam' ilan edilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Festival başkanı Gilles Jacob'ın yakın arkadaşı olduğunu söyleyen yönetmen, "Sözlerim tamamen aptalcaydı. Ben Mel Gibson değilim. Sadece Hitler'in sığınakta nasıl plan yaptığını anlayabildiğimi söyledim. Onun yaptıklarını yapmak istediğimden değil" dedi.

Üvey babasının da Yahudi olduğunu açıklayan Trier, anti-semitizmle suçlanmasının komik olduğunu öne sürdü.

KIRSTEN DUNST'IN TEPKİSİ
Festivalde yarışan 'Melankoli' filminin oyuncularının yaptığı açıklamalar sırasında yaynında olduğu ve şaşkınlıkla izlediği yönetmen, oyunculardan Kirsten Dunst için, "Sanırım benim Avrupalı ve çılgın olduğumu düşünüyor" derken  Charlotte Gainsbourg'un pek de şaşırmadığını düşündüğünü söyledi.

KOVULDUĞU İÇİN GURURLU
Lars Von Trier ise Danimarka medyalarına verdiği demeçte, festivalde ''istenmeyen adam ilan edilmiş olmaktan gurur duyduğunu'' da ifade etti.

Sinema tarihinde belki ilk defa böyle bir karar alındığının altını çizen Trier, ''Bir kez daha özür diliyorum, kimseyi incitmek istemedim, ama ben benim, yapımı değiştiremem, tahrik etme eğilimi taşıyorum'' dedi.

'DANİMARKALI ESPRİLERİM ANLAŞILMADI'
İstenmeyen adam ilan edilmesinin nedenlerinden birinin, Fransızların II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere kötü davranmış olmasından kaynaklandığını söyleyen Trier, ''Bu yüzden bu konu onlar için çok hassas, kızgınlıklarını anlayabiliyorum, böyle sözler sarf etmiş olmaktan dolayı çok aptallık ettim, Cannes Film Festivali'nin yetkililerine karşı çok saygım var'' diye konuştu.

Yahudi soykırımını tarihin "en korkunç suçlarından biri" olarak niteleyen Trier, ''Yahudi adı taşıyorum ve bütün çocuklarım da Yahudi adı taşıyor. Zannedersem, uluslararası basın DanimarkaLI espri anlayışımı anlamıyor'' şeklinde konuştu.

'NAZİ OLDUĞUM SÖYLENEMEZ'
Trier ayrıca, ''Nazi estetik anlayışını çok çekici bulduğunu'', örneğin eski Nazi savaş uçağı Stuka'nın şeklini beğendiğini, güzel bir uçak olduğunu, Nazi estetik anlayışının sanatsal bakımdan yaratığı birçok şekil ve modelin Alman romantik akımıyla ilişkilendirilebileceğini kaydetti. Trier, ''Ama siyasi açıdan, Nazi olduğum söylenemez'' dedi.

Festival Komitesinin aldığı ''istenmeyen adam'' kararına göre Lars Von Trier festivalin yapıldığı yere gidemeyecek, hatta filmi bir ödül kazansa bile gidip ödülünü alamayacak.

'KABUL EDİLEMEZ SÖZLER'
Cannes Film Festivali'nin Başkanı Gilles Jacob, Lars Von Trier'in Hitler ile ilgili sarf ettiği sözleri ''kabul edilemez'' olarak nitelendirerek, ''Hiç kimse medyalar önünde festivali kabul edilemez sözler sarf etmek için kullanamaz'' açıklamasında bulundu.

Jacob, Trier'in sarf ettiği sözlerle festivali ''lekelediğini'' savunarak, ''Bu sözlerin bir ahmaklığın neticesi olduğunu düşünmeyi tercih ediyorum'' dedi.

'FESTİVAL BİR ADAMI CEZALANDIRDI, BİR ESERİ DEĞİL'
Cannes Film Festivali'nin Genel Sekreteri Thierry Fremaux Lars Von Trier ile ilgili kararı yorumlarken, amacın ''bir eseri değil, bir adamı (Trier'i) cezalandırmak olduğunu'' vurguladı.

Kararın film Festivalinin komitesini ilgilendirdiğini, jüriyi ilgilendirmediğini belirten Fremaux, "Lars Von Trier cezalandırıldı ama filmi festivale katılabilir ve eğer jüri Trier'in filmini ödüle layık görürse, ödül verebilir" diye konuştu.

WIESENTHAL MERKEZİ TRIER'İ KINADI
ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan Musevi kuruluşu Simon Wiesenthal Merkezi, Lars Von Trier'in Hitler ile ilgili sözlerini kınadı ve bu sözlerin ''hesaplanarak ve ucuzca'' sarf edilmiş sözler olduğunu savundu.

Merkezin yetkilileri yayımladıkları bir yazılı açıklamada, Lars Von Trier'in festivalde tek hak ettiği ödülün ''yılın bağnazı'' adlandırılması olduğunu ifade etti.

DANİMARKA KÜLTÜR BAKANI ŞAŞKIN
Danimarka Kültür Bakanı Per Stig Moeller yaptığı açıklamada, Lars Von Trier'in Festival Komitesi tarafından ''istenmeyen adam'' ilan edilmesinden ötürü, ''Şaşırdım, çünkü Festivalin yetkilileri Trier'in özürlerinin not edildiğinin altını çizmişti. Ama tabi ki, karar komiteye ait ve ben karışamam'' değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka Film Enstitüsünün müdürü Henrik Bo Nielsen de AFP'ye yaptığı açıklamada, Trier'in sözlerini ''aptalca'' ve ''itici'' olarak değerlendirdi ancak bu sözlerin Trier'in gelecekteki film projelerinin finansmanını etkilemeyeceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...