Multipl skleroz tedavisi için yeni yöntem

Fareler üzerinde denenen yeni bir yöntem, beyindeki kök hücreleri harekete geçirerek zarar görmüş sinir hücre kılıflarını tamir ediyor.

Multipl skleroz tedavisi için yeni yöntem

Merkezi sinir sistemini etkileyen Multipl Skleroz (MS), beyindeki sinir hücrelerinin uzantıları olan aksonları korumak üzere onları saran miyelin kılıfın, kişinin kendi bağışıklık sistemince ortadan kaldırılmasıyla kendini gösteren bir hastalık. Kılıfın yok olmasıyla zarar görmeye başlayan sinir uzantıları uyarıları tam olarak iletemediğinden, zamanla vücutta işlevsel bozukluklar kendini göstermeye başlıyor.

Robin Franklin önderliğindeki ekibin Nature Neuroscience dergisinde yayınladıkları yeni çalışmaya göre, hastalığın tedavisine yönelik olarak fareler üzerinde yapılan deneyler kaybedilen bazı fiziki işlevlerin geri kazanılabileceğini ortaya koyuyor. Deneysel tedavinin, beyindeki kök hücrelerinin uyarılarak hasarlı bölgeleri tamir etmeleriyle sağlandığı belirtiliyor.

'RXR patikası' adı verilen ve beyin ile omurilikteki kök hücreleri miyelin kılıf üreten hücrelere dönüştüren metabolik yolu aktive etmeyi başarmış. Franklin, aynı sonucu insanlar üzerinde hayata geçirebilecek bir ilaç geliştirildiği takdirde, hastalığı tedavi edici bir sürecin yakalanacağını belirtiyor. Bugün yürütülmekte olan MS tedavisi bağışıklık sisteminin aksonlardaki miyelin kılıflara olan saldırılarını yavaşlatmaya odaklanıyor.

Bilim ekibinin çalışmasına kaynak sağlayan İngiltere merkezli MS Society'nin başkanı Simon Gillespie, bunun MS hastaları için son yıllarda doğan en önemli umut olduğuna dikkat çekiyor. Hastalığın yeni yöntemle tedavisine ilişkin bir ilacın, beş yıllık bir zaman içinde deneme sürecine gireceği öngörülüyor.

Özgün makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...