Bakan Bozkır: Önerilerimiz AB'de şaşkınlık yarattı
AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin sığınmacı zirvesindeki önerilerinin AB'de şaşkınlık yarattığını söyledi. Güney Kıbrıs'ın "fasıl" restine de değinen Bozkır, "Sırf bir AB üyesi ülkenin kaprisiyle bu yapının bozulmasına izin verilmemeli" dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AB ile yapılan sığınmacı zirvesi başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
NTV'ye konuşan Bozkır, Türkiye'nin 7 Mart'ta yapılan sığınmacı zirvesinde sunduğu önerilerin AB'de şaşkınlık yarattığını söyledi.
Rum lider Nikos Anastasiades'in, Türkiye'nin ülkesini tanımaması halinde, yeni fasıl açılmasına onay vermeyeceğine yönelik açıklamasına da değinen Bozkır, "Sırf bir fasıl açmak için Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması söz konusu değil" dedi.
Türkiye'nin, Vizesiz AB'nin de aralarında olduğu, önerilerini içeren paketin geçersiz kalması durumunda sorumlusunun Güney Kıbrıs olacağını söyleyen Bozkır, "AB'nin bekası tehdit altındayken bir ülkenin kaprisiyle bunun önlenmesi söz konusu olmamalıdır" diye konuştu.
Bozkır, vizesiz AB için gerekli düzenlemelerin de 1 Mayıs'tan önce tamamlanacağını ve gerekli yasaların paket halinde Meclis'e sunulacağını ifade etti.
AB Bakanı Volkan Bozkır'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"29 Kasım zirvesiyle kartların yeniden dağıtıldığı bir ortam ortaya çıktı. Bunun kendine has unsurları var. Esas unsur illegal göçün daha aşağı çekilmesiydi. Sayın Başbakanımız 7 Mart zirvesi sırasında önemli bir hamle ile sorunun çözümünü mümkün hale getirebilecek bir paket sundu. Bu hazırlıklı olmadıkları bir ortamda Avrupa Birliği makamlarında şaşkınlık yarattı.
Biz Türkiye olarak tek yerden karar alarak sunabiliyoruz ama 28 ülkenin olduğu bir yapıda her unsurun kabulü için aradan geçen dönemde kendi aralarında çalışmalar yürütüyorlar.
(Avrupa Komisyonu Başkanı) Donald Tusk'un Ankara'da Sayın Başbakanımızla yaptığı görüşmede bütün bir paketin unsurları tekrar görüşüldü.
Bu paketin bir bütün olduğu ve içinden bazılarının seçilerek bazıları kabul edilmeyerek geçerli kılınamayacağı net bir şekilde ifade edildi. Bu unsurlarda mutabakat sağlanırsa paket yürürlüğe girer. Önerilerimizin kabul olup olmaması cuma günü belli olacak. Ümitli olduğumuzu söylüyorum ama bu karar alındı demek değildir.
Biz Kıbrıs müzakerelerini sonuçlanması için elzem olan unsurların AB müzakerelerine taşınmasına razı olmadık. Bizim 10 yıllık kararlı tutumumuz nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümünden bahsedilebiliyor. Bu noktada sırf bir fasıl açmak için Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması söz konusu değil.
Burada AB'ye bir sorumluluk düşüyor. Dünya çapında bir sorunla karşı karşıyayız. Bunu çözümü için önemli adımlar atılmalı. Bunlarla ilgili olarak önemli adımlar atılmışken, sırf bir AB üyesi ülkenin kaprisiyle bu yapının bozulmasına izin vermemeleri lazım. AB yönetimi Güney Kıbrıs Rum kesimini ikna etmelidir ki bu yüzden bu paket geçersiz kalırsa bunun sorumluluğu Güney Kıbrıs'ın omuzlarına yüklenecektir.
İllegal göç dalgası nedeniyle Schengen çökme tehlikesi altındayken, AB'nin bekası tehdit altındayken bir ülkenin kaprisiyle bunun önlenmesi söz konusu olmamalıdır. Tusk'a da dün söylediğimiz budur. Bu paketi size önermişsek AB olarak bunun üzerinden gelebilecek kapasitede olmanız lazım.
Vizenin haziran sonunda kalkması için komisyonun 4 Mayıs'ta vize kalkabilir kararını vermesi gerekiyor. Ondan sonra konsey ve Avrupa Parlamentosu karar alacak. Bütün tedbirler alındı. Yasalar Meclis'te bir paket halinde sunulacak. İkincil düzenlemelerle ilgili bir sorun yok. Uluslararası sözleşmelerde zaten 5'i onaylandı, kalan 5'i daha paket halinde Meclis'e gelecek. Hedefimiz 1 Mayıs'tan önce bunların hepsinin yerine getirilmesi ve hiçbir sıkıntı yok hepsini yerine getireceğiz."
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Gündem
- Genel