"Organik daha uzun ömürlü"

Prof. Dr. Sezgin Uzun: "Organik yollarla yetiştirilen  ürünler daha uzun süre raf ömrüne sahip ve karlılık bakımından daha avantajlı"

"Organik daha uzun ömürlü"

Organik seracılıkta başarılı olabilmek için yetiştiricilerin önemli miktarda zaman ve enerjilerini bu yola feda etmeleri gerektiğini kaydeden Uzun, bu konuda paralı ve parasız uzman danışmanlık sisteminin yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Organik yollarla yetiştirilen sera ürünlerinin konvensiyonel yollarla yetiştirilenlerden daha uzun süre raf ömrüne sahip olmaları ve beraberinde karlılık bakımından avantaj getirdiğini ifade eden Uzun, şöyle konuştu:

''Organik seracılıkta başarılı olabilmek için üretimin her aşaması uzman kişiler tarafından planlanmalı ve devamlı kontrol edilmelidir. Yetiştiriciler tarafından organik seracılığa geçiş bakımından çekinme olmasına rağmen organik seracılık kategorisinde gelecekte hızlı bir gelişme olacaktır. Özellikle pazarlama konusundaki gelişmenin hızlanmasına paralel olarak, bu gelişmenin hızı da değişiklik gösterecektir. Organik seracılığa geçişte yetiştiricilerin ikna edilmesinde bazı zorluklar yaşanabilecektir. Ancak bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerekecektir.Sertifikalandırılmış organik seracılık ile geleneksel yöntemlerle yapılan seracılık arasında genel olarak bitki besleme uygulamaları, hastalık ve zararlıların kontrolünde uygulanan yöntemler bakımından ve bunlara bağlı olarak ekonomik karlılık bakımından farklılıklar bulunmaktadır.''

Organik seracılıkta, bitkisel mücadele için doğal preparatlar, faydalı böcekler, feromonlar ve biyolojik mücadelenin ön planda olması gerektiğini kaydeden Uzun, her canlının doğal bir temizleyici olduğu anlayışının hakim olması gerektiğini belirtti.


Sayfa Yükleniyor...