Pınar Selek’i yalnız bırakmadılar

Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili yargılanan sosyolog Pınar Selek'e Avrupalı gözlemciler ve aralarında Yaşar Kemal’in de bulunduğu aydınlar destek verdi. Ünlü Alman yazar Günter Grass da mesaj gönderdi.

Pınar Selek’i yalnız bırakmadılar

Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili yargılanan sosyolog Pınar Selek'e Avrupalı gözlemciler ve aralarında Yaşar Kemal’in de bulunduğu aydınlar destek verdi. Ünlü Alman yazar Günter Grass da mesaj gönderdi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan ve aralarında gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile Avrupalı heyetlerden kişilerin olduğu kalabalık bir grup, ''Hep Tanığız Hala Adalet Bekliyoruz'' dövizleri taşıdı.

AB- Karma Parlamenter Komisyonu Eş Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Milletvekili Helene Flauture, burada yaptığı açıklamada, ''Pınar Selek'in bugün 13 yıllık hukuki tacizin ardından bir kez daha yargı önünde olacağını ve patlamanın bir gaz kaçağı nedeniyle olduğunu belirten birçok rapora rağmen bu davalarda Mısır Çarşısı'na bomba koymakla suçlandığını'' belirtti.

Flauture, şunları söyledi:

''Türkiyeli bu sosyoloğun, yazarın, aktivistin suçları neler? Toplumu incelemek ve tabularını sorgulamak ve savunmasız durumdakilerin yanında olmak. İki kez beraat etmiş olduğu halde, dosyasına hiçbir yeni öge eklenmeksizin davası Yargıtaydan geri döndü ve Türkiye'nin insan hakları yükümlülükleri açısından ne anlaşılabilir ne de kabul edilebilir bir hukuki hamle ile şimdi müebbet hapis cezası riski altında.''

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TARTIŞILACAK
AP'ye davet edildiğinde Selek'in 13 yıldır süren adaletsizliğin ve devam eden tehditlerin hikayesini, geçmişini dinlediklerini belirten Flauture, ilk davadaki hakimler gibi masumiyetine inanarak ''Pınar'ın dostları grubuna'' katılmaya karar verdiklerini ve özgür bir hayat kurabilmesi için bugün yeniden beraat etmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

''Davasını gözlemlemek ve adalet için olan mücadelesi boyunca onu desteklemek için bu talebimizi Avrupa Parlamentosu’nda tartışmaya açmaya karar verdik'' ifadesini kullanan Flauture, bu nedenle duruşma günü olan bugün İstanbul'a geldiklerini sözlerine ekledi.

AVRUPALI 21 ÖRGÜTTEN DESTEK
Grupta bulunan Alman Parlamentosu üyesi Angelika Graf, Alman Sol Parti Die Linke Meclis Grubu Sözcüsü Kathi Seefeld, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Başkan Vekili Eugene Schoulgin, PEN Almanya adına sürgündeki Yazarlar Programından Sorumlu Başkan Vekili Christa Schuenke, Ulusal Fransız Derneği olan Sosyoloji Öğretim Üyeleri ve Araştırmacıları (ASES) Başkanı Frederic Neyrat, Sınır Tanımayan Araştırmacılar (CSF) örgütünden Cecile Kovacshazy, Belçika Sosyalist Partisi Bürosu üyesi Simone Susskind, Fransa'dan feminist Sosyolog Marie-Victoire Louis, Fransız tarihçi Etienne Copeaux, Alman yazar Günter Wallraf ve İsveç Parlementosu üyesi Amineh Kakabaveh ile Almanya Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği (RAV), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Dünya İşkence Karşıtı Örgütünün (OMCT) ortak programı olan İnsan Hakları Savunucularını Koruma Gözlemevi, Uluslararası Savaş Karşıtları (WRI), Almanya Bağımsız Kadın Sığınma Evleri Bilgi Merkezi (ZIF) ve Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonundan (IGLHRC) bazı kişilerce basın açıklamaları yapıldı.

Pınar Selek’i yalnız bırakmadılar  - 1

5 DİLDE DESTEK
Bu açıklamalar, basın mensuplarına yazılı olarak dağıtıldı. Basın mensuplarına ayrıca AB Türkiye Delegasyonu'ndan Sema Kılıçer ile IGLHRC'den Onur Fidangül'ün de olduğu çoğu Avrupalı siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu başkanı, üyesi, sözcülerinden oluşan 37 ismin yer aldığı ''gözlemciler listesi'' de verildi.

Dağıtılan bildiriler içinde yer alan ve 5 dilde yazılan bir basın açıklamasında da ''İtalya, Almanya ve Fransa'dan Pınar Selek ile dayanışma heyetleri olarak burada bulunuyoruz. Selek'e destek vermeye karar verdik çünkü kendisi feminist ve antimilitarist bir aktivist olarak herkes için barış ve adalet mücadelesi veriyor'' denildi.

Açıklamada, 5 dilde ''Pınar Selek yalnız değil'' ifadesine yer verildi.

GRASS’TAN MESAJ
Gruptakilerden biri tarafından ünlü Alman yazar ve PEN Almanya Onursal Başkanı Günter Grass'ın mesajı da okundu.

Grass, mesajında, ''Ülkesindeki azınlıkların haklarını cesurca savunan genç Türk sosyolog ve yazar Pınar Selek'in 12 senedir yargı gücü tarafından rahat bırakılmaması bir skandaldır. Bununla birlikte daha büyük bir skandal ise kendisine itham edilen suçlardan daha önce iki kere beraat etmesine rağmen Yargıtay’ın bu kararı bozmuş olmasıdır. Bu ülkede ve tüm dünyada bu davaların derhal sonlandırılmasını isteyen insanların yanındayım. Türk yargı organının bu davayı makul bir biçimde ele alacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

YAŞAR KEMAL DE DESTEK VERDİ
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan gruba ünlü yazar Yaşar Kemal, yazar Adalet Ağaoğlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, sanatçı Lale Mansur ve gazeteciler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı.

BABASI: BERAAT BEKLİYORUM
Selek'in babası avukat Alp Selek, gazetecilerin sorduğu, ''Bu davada size göre Dink davası gibi simge bir dava mı oldu?'' sorusuna, ''İstemediğimiz bir olay kendiliğinden gelişiyor yani'' dedi. ''Davadan beklentiniz nedir?'' diye sorulan Selek, ''beraat bekliyorum'' diye konuştu.

‘KIZIM GERİ DÖNECEK’
Alp Selek, ''Pınar Selek Almanya'dan gelmeyi düşünüyor mu?'' sorusuna karşılık da ''Düşünüyor tabii. Ama doktoru, işkence raporuna dikkat çekerek, üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, emniyette gördüğü büyük işkencenin, onda bıraktığı psikolojik hasarın geçmesi için başka işlerle uğraşması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle şu sıralar o işlerle uğraşıyor. Psikolojisini toparlamak üzere'' yanıtını verdi.

DİSK BAŞKANI ÇELEBİ: VİCDANLARDA ÇÖZSE...
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de ''Burada günlerdir hep adalet aranıyor. Hrant Dink davasında da, Pınar Selek davasında da adalet aranıyor ve insanları rahatlatacak bir karar bekleniyor. Bu davada, herkesin vicdanını rahatlatacak bir sonucun çıkmasını bekliyoruz. Türkiye bunlarla meşgul olma yerine, gerçekten hukukun egemen olduğu bir süreci yakalasa ve Türkiye gerçekten adil bir hukuk sistemini vicdanlarda çözse daha iyi sorunu aşarız'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...