‘Plastiki’ son kez demir aldı

Okyanuslardaki kirliliğe dikkati çekmek üzere geri dönüşümlü plastik şişelerden yapılan tekne, yarın son yolculuğuna çıkıyor.

Yolculuğu düzenleyenler, 12 bin 500 geri dönüşümlü plastik şişeden inşa edilen "Plastiki" adlı teknenin yarın Büyük Okyanus'taki Fransa'ya ait Yeni Kaledonya takımadalarından Avustralya'nın Sidney kıyısına gideceğini açıkladı.

San Francisco'dan demir alan, 18 metre uzunluğunda, sadece güneş, rüzgar ve deniz türbininin yenilenebilir enerjisini kullanan tekne, fikir babası David de Rothschild ile Yeni Kaledonya'ya kadar 6 bin 944 mil katetti.

Seretx adı verilen geri dönüşümlü plastikten organik yapıştırıcı kullanılarak inşa edilen teknenin 7 bin 500 millik yolculuğunun Sidney'de son bulması planlanıyor.

Bankacılar ailesi Rothschild'ın en genç varisi İngiliz David de Rothschild'ın, 2006'da plastik atıkların okyanuslardaki yaşamı nasıl olumsuz etkilediğine ilişkin BM raporunun açıklanmasından sonra okyanuslardaki kirliliğe dikkati çekmek için böyle bir projeye imza attığı belirtildi.

Zengin bir İngiliz ailesinin varisi, çocuk kitapları yazarı, kutup gezgini, çevre için çalışan bir vakfın kurucusu David de Rothschild'ın Norveçli bilimadamı Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947'de Polinezya adalarına sadece Güneydoğu Asya'dan gelen halkların değil, Güney Amerika'dan salla gelen halkların da yerleştiğini kanıtlamak amacıyla Güney Amerika'nın batı kıyılarından Tahiti'nin doğusundaki adalara "Kon-Tiki" salıyla yaptıkları yolculuktan esinlendiği de ifade edildi.

Bilim adamlarına göre üretilen plastiğin yüzde 10'u okyanuslara gidiyor.

Sayfa Yükleniyor...