Radyasyon kalkanı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi araştırmacıları, tamamen yerli kaynaklarla, doğal taşlardan, radyasyon geçirmeyen kalkan üretti.

Bugüne kadar radyasyonu önlemek için çevreye zararlı kurşun levhalar kullanılıyordu. Yeni ürün, çevreci oluşuyla kurşunun yerini alacak gibi görünüyor. Tamamen yerli üretim.. Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği  bölümü uzmanlarının son çalışması...

Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği öğretim üyesi Turgay Konuralp anlatıyor: "Radrasyon tutucu balit ve televizyon tüplerinde kullanılan yine solistit madeninin ülkemizde var olan madenler bunlar. Bu madenlerin radrasyon tutucu özelliğinden yararlandık ve kurşun malzemeye eş değer olabilecek kompozit malzeme ürettik."

Plakalar yakında radyasyonu engelleyen kurşun maddesinin yerini alabilir.. Çünkü kurşun gibi ağır metaller içermiyor, daha çevreci... 

Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Erol Kaya anlatıyor: "Ürünümüz hastanlerde x ray odaları röntgen odaları mr merkezleri ve sığınaklarda kullanılabilir. Radrasyon olan heryerde kullanılabilir. Kurşun levha toksitlenme sebebiyle Avrupa'da yasaklanmış durumda o yüzden böyle bir ürüne dünyanın ihtiyacı var. Malzemenin insan sağlığına zararı yok kurşun levhalar ise etrafa saçılabilir daha sağlıklı bir ürün ve daha ekonomik."

Radyasyon önleyici plakaların patenti alınacak.. sonra da seri üretim başlayacak..

Sayfa Yükleniyor...