'Sağlık Bakanlığı, duy sesimizi'

Diyarbakır’lı otistik çocukların en büyük sorunlarından biri diş tedavisi ve çekimi... Aileler bu konuda oldukça mağdur ve Sağlık Bakanlığı'ndan ayrdım bekliyor.

'Sağlık Bakanlığı, duy sesimizi'

Diyarbakır'da sayıları bini aşan zihinsel özürlü ve otistik çocukların en büyük problemlerinden biri diş çekimi ve tedavisi... Bölgedeki diş merkezlerinde genel anastezi uzmanı olmadığı için çocukların diş çekimi ya 4-5 kişinin yardımıyla yada batı illerindeki merkezlerde yapılabiliyor.

Ailelere büyük maliyet getiren bu sorunun çözümü için Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği Başkanı Mine Onur, Sağlık Bakanlığı'ndan yardım istedi.

Diyarbakır'lı Emir Onur, dünyadaki otistik çocuklardan sadece biri... Henüz 10 yaşında... Haftanın üç günü rehabilitasyon merkezine gidiyor. 45 dakikalık ders sırasında eğitmenlerden hayatı yeniden öğrenmeye çalışıyor. Anne Mine Onur, aslında bir bankacı. Ancak, çocuğunun otistik olduğunu öğrendikten sonra 12 yıllık mesleğini bırakarak, kendisini ona adadı. Artık yeni bir ünvanı var; Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği Başkanlığı. 

Ancak Diyarbakır'daki otistik ve zihinsel özürlü çocukların sorunları bu derneğin kurulmasıyla bitmemiş. Gruptaki çocukların en büyük problemlerinden biri diş çekimi ve tedavisi...

Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği Başkanı Mine Onur, bölgede zihinsel engelli binlerce çocuk bulunduğunu söyledi.

'Sağlık Bakanlığı, duy sesimizi' - 1

"ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR DİŞ BAKIMINA İZİN VERMİYOR"
Diyarbakır'da genel anestezi ve yataklı servis hizmeti verilememesi nedeniyle otistik ve zihinsel özürlü çocukların diş tedavilerinde büyük mağduriyet yaşadığını belirten Onur, “Zihinsel engelli çocuklar diş bakımına izin vermiyor. Bu nedenle sağlıklı akranlarına göre daha çok diş problemleriyle karşılaşıyorlar. Genel anestezi gerektiren diş çekimi veya bir dolgu tedavisinin bile genel anestezi imkanı bulunmayan Diyarbakır'da yapılması mümkün değil. Tedavileri, sandalyeye oturtularak 4-5 kişinin yardımı ile yapılıyor. Bu durum çocukların ruh halinde onarılması zor izler bırakıyor” dedi.

Bu durumda ailelerin çocuklarını tedavi için batı illerine götürmek zorunda kaldığını savunan Onur, şöyle devam etti:

"BEYAZ ÖNLÜKLÜLERE KARŞI AŞIRI TEPKİLİLER"
“Oğlum Emir'i diş tedavisi için 4 yıl önce Mersin'e götürdüm. Özel bir hastanede genel anestezi uzmanları gözetiminde oğlum ameliyata alındı. Emir'in aynı anda 2 dişi çekildi, iki dişine de dolgu yapıldı. Çıktığında serum taktıklarını gördüm. Nedenini sorduğumda çocuğun hastane ortamını unutması için ayrı bir ilaç verdiklerini söylediler. Beyaz önlüklülere karşı aşırı tepkili olan bu çocukların tedavileri hassasiyet gerektiriyor. Yaşadıkları kötü bir olayı zihinlerinden silemiyorlar. Sese karşı da çok duyarlılar. Ufak bir sesi bile bu çocuklar daha yüksek ve değişik bir ses gibi algılıyor. O zamanda çocuklarımızı zapt etmekte zorlanıyoruz. Başka illere gidemeyecek durumdaki aileler çocuklarının dişini maalesef 4-5 kişinin yardımı ile zorla çektiriyor. Diş çekimi için bile genel anestezi uygulanması gereken bölgedeki yüzlerce otistik çocuk bu imkan bulunmadığından ilkel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılıyor.”

Diyarbakır’da otizm konusunda ailelerin daha yeni yeni bilgi sahibi olduğunu söyleyen Onur, eğitmen sıkıntısı yaşadıklarını, belediyeden 40 dönüm yer sözü aldıklarını ancak, gerekli tesisleri kurabilecek imkanlarının olmadığını, bu konuda hem Sağlık hem de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan destek beklediklerinin altını çizdi.



Sayfa Yükleniyor...