‘Sanayi sektörü akıllı sistemlerle çağ atlayacak’

General Electric Dijital Enerji Türkiye Ülke Müdürü Mehmet İmeryüz, akıllı şebeke teknolojisini ve enerji sektörü ile toplumsal hayata sağlayacağı katkıları anlattı.

‘Sanayi sektörü akıllı sistemlerle çağ atlayacak’

GE Dijital Enerji Ülke Müdürü Mehmet İmeryüz, akıllı şebekelerin getireceği yenilik ve değişimleri anlattı.

Akıllı şebeke dediğimiz sistem santralden tost makinesine kadar  elektrik  üretim, iletim ve dağıtım değer zincirinin bütününde elektrik enerjisini daha verimli üretmek, tüketmek , dağıtmayı amaçlıyor. Bu amaç altında bilişim, haberleşme, yazılım teknolojilerini ve akıllı algılama sistemlerini kullanarak geliştirilen uygulamalar ve bu uygulamaların oluşturduğu sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Akıllı şebekeler, enerjimizi daha verimli üretmek  ve dağıtmak, beklenmedik arızaları  önceden haber almak, çok fazla olabilecek kesintileri önlemek, sürelerini indirgemek , olabilecek arızalara daha çabuk müdahale etmek konusunda atılım sağlayacak. Böylece enerji arzının hem sürekliliği sağlanacak hem de kalitesini artırılacak.

Akıllı şebekelerin elektrik şebekeleri dışında da kullanılabileceğine dikkat çeken İmeryüz, “Öncelikle elektrik dağıtımı için kullanılıyor ama gaz ve su dağıtımı da içinde kullanılabilir.  Sonuçta bir kaynak var ve bir tüketim var” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜMÜ UZUN DEĞİL”
İmeryüz, şebekelerin enerji alanında beklenmedik aksaklıkları ortadan kaldıracağını, gelişmiş yazılım ve donanıma dayanan sistemlerin sektördeki etinliği artıracağını belirtti.

“Enerji verimliliğini artırdığımız her durumda fayda var. Bu enerji verimliliğinden en fazla fayda edecek kurumlar ve sektörler, elektrik enerjisi en fazla olan kurumlar. Örnek olarak cam, demir çelik,  ve çimento sanayi gösterilebilir.”

“Oluşabilecek olağanüstü durumlar, arızalar ve kesintiler hakkında erken haber almak ve erken müdahale edip,  kesintiyi ve bu kesintilerden oluşableck zararaları en aza indirmek mümkün olacak. Bunlar üretim zaraları, ekipmana ve teçhizata gelebilecek zararlar olabilir.”

“Bilgi toplamak, hangi noktada ne kadar enerji tükettiğimize dair veriler almak, bu verileri kayıtlara geçirmek ve bu verilere bakarak analizler yapmak, enerji verimliliği artıracak adımları atmamızı sağlayacak.” 

İmeryüz, “Büyük bir güç trafosunun yanmasını önleyebilirseniz, bunun maliyeti akıllı sistemden çok daha fazladır. Ama akıllı sistemlerin ortalama geri dönüşü 2-3 seneden fazla değildir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...