Sensörkonomi doğuyor!

Mobil hayat kahini Metzger'e göre sensörlerin herşeyi ölçtüğü, iletişim cihazlarının insan müdahalesi olmadan birbiriyle sürekli bu bilgileri paylaştığı bir hayat bizi bekliyor.

Sensörkonomi doğuyor!

Mobil iletişimde sensörlerin rolü gittikçe artacak, hemen her şeyi algılayan sensörlerin topladığı bilgiler makineler ve insanlar arasında otomatik olarak paylaşılacak, hayatımızı yönlendirecek.


Mobil İnternet ve Uygulama sektörünün geleceğinin tartışıldığı Webrazzi Gündem Toplantıları’nın üçüncüsüne konuk olan, ‘Mobile Future’ kitabının yazarı vizyoner Monty C.M. Metzger, önümüzdeki yıllarda mobil iletişimde ortaya çıkacak trendleri anlattı.

20. yüzyılda başlayan mobil iletişim kavramının kısa bir tarihini veren Metzger, ‘sensorconomy’ adını verdiği düzenle birbirlerine uzak olan insanların sensörler aracılığıyla iletişime geçeceği ve sensörlerce yaratılan ve dolaştırılan bilginin hayat akılını belirleyeceği kehanetinde bulundu.

Metzger’e göre telefonlar ateş ölçerek bilgileri doktora sürekli paylaşacak, havanın kaç derece olduğunu ölçerek kullanıcıyı ve ilgili diğer insan ve makineleri bilgilendirecek.

2012’ye gelindiğinde dünyada 1 trilyon network aygıtı, yani bir ağa sürekli bağlı mobil iletişim cihazı olacak, lojistik şirketlerinin sim kart aracılığıyla objelerin nerede olacakları hakkında daha fazla bilgi paylaşımında bulunabilecek, M2M (Machine to Machine) konsepti ile gelecekte makinaların da günümüzde insanların Twitter arasında paylaştıkları gibi, durumlarını kendi aralarında paylaşabilecek. Metzger’e göre ayrıca geri kalmış ekonomilere sahip ülkeler de dahil dünyanın her bölgesinde çok daha fazla insanın çeşitli yollarla çok daha kolay internete erişebilecek.

Sensörkonomi doğuyor! - 1 Monty Metzger

Mobil iletişim kahini Metzger, mobil iletişimin kısa geçmişini ve gelecek 10 yıla ilişkin kehanetlerini şöyle sıralıyor:

1906 Kablosuz telefon için ABD’de ilk patent kaydı yapıldı

1973 İlk mobil telefon görüşmesi New York’ta başarıyla gerçekleştirildi

1979 İlk ticari mobil telefon Tokyo’da tanıtıldı

1982 Nokia ilk taşınabilir telefonunu tanıttı

1991 Dünyanın ilk GSM şebekesi Finlandiya’da faaliyete başladı

1998 İlk mobil ‘içerik’ satışı yapıldı (bu bir zil sesiydi)

1999 Mobil e-posta dönemini başlatan Blackberry piyasaya çıktı

2001 Üçüncü kuşak (3G) iletişim Japonya’da başladı

2007 Mobil hat abone sayısı 3 milyarı buldu. iPhone’la birlikte dokunmatik ekran yayılmaya başladı

2008 Dünyada internete bağlı insan sayısı 1 milyarı aştı. Mobil cihazlarında internete erişimi bulunanların sayısı 600 milyon oldu.

2009 Sosyal ağ Facebook, 200 milyonuncu üyesini kaydetti. Twitter, sosyal bir fenomene dönüşmeye başladı. Cep telefonu abone sayısı 4 milyarı geçti.

2010 Çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalar birleşiyor! Karma Gerçeklik mobil deneyimi zenginleştiriyor. Facebook 400 milyonuncu üyesini kabul etti.

2011 Mobil cihazlarda yerleşik olarak gelen sensörler (GPS, sıcaklık, ışık, pusula vs.) yeni mobil iş ekosistemini yaratıyor; sensörkonomi doğuyor!

2012 Bir şebekeye bağlı 1 trilyonuncu mobil cihaz eşiği aşılıyor. Cihazların birbiriyle bağlantılı ve iletişim içinde olduğu M2M (Machine2Machine), Akıllı Objeler’in ve Kesintisiz Bilişim bulutunun egemen olduğu entegre bir alem doğuyor.

2013 Mobil genişbant yılı. LTE ile 50mbps hızında mobil bağlantıya sahip oluyoruz. İnsanlar bilgi işlemlerini “akıllı bulut” içinde yapmaya başlıyor.

2014 Hindistan, Afrika ve diğer yükselen pazarlarda doygunluk oranı yüzde 70’e çıkıyor.

2015 Mobil Ödeme, kitlesel bir fenomen haline geliyor. Yakın Alan İletişimi (NFC) itici güç. Cihazlar yaşam tarzımıza ve çevreye uyum gösteriyor; Bu fiziksel olarak da kişiselleştirilen cihazların başlangıcı. Nanoteknoloji yardımıyla cihazlar kullanım alanına göre fiziksel transformasyon geçirip kişiselleştirme sürecini tamamlıyor.

Sensörkonomi doğuyor! - 2

2016 New York Times basılı edisyonunu durduruyor, eGazete Okuyucu cihazı abonelere 1 dolar fiyatla pazarlamaya başlıyor. Onu bir sonraki yıl News Corp. Burda, Springer ve diğer yayıncılar izliyor, herkes haberleri plastik dijital gazetelerden takip ediyor, yoldayken güncelliyor.

2017 Mobil ekonomide patlama ortamı oluşuyor. Mobil medya pazarı, tüm diğer medya kanallarının toplamını geride bırakıyor. Çok dilli Anlık Çeviri uygulamasının kullanıma sunulması, bilginin metin ve ses olarak transferinde uluslararası engelleri kaldırıyor.

2018 ABD hükümeti, mobil kamusal güvenlik için Mobil Gündem adında bir inisiyatif başlatıyor. Her bireyin konum bilgileri ve mobil verileri izlenmeye, analiz edilmeye ve depolanmaya başlıyor. Dünya nüfusu 8 milyara, toplam mobil telefon sahibi kişilerin sayısı 5 milyara, bunun içinde internete erişimi olan cihzların sayısı 2.5 milyara ulaşıyor. ‘Dijital doğanlar’ kuşağı iş dünyasında etkin olmaya başlıyor.

2019 Dünya ekonomisi için mahremiyet, bilgiye erişim ve kontrol, temel meseleler olarak ortaya çıkıyor. Siber-güvenlik en kritik sorunlardan biri haline geliyor.

2020 Mobil medya dünyamız hayatımıza tamamen egemen, interaktif, oyalayıcı, tartışmalı, tartışmalarla dolu ama gerçek anlamda “uluslararası” hale geliyor.

Webrazzi Gündem Toplantıları'nın bundan sonraki oturumları hakkında detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...