Soma faciasında FETÖ'lü savunma

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin dava 56 günlük aranın ardından yeniden başladı. Maden ocağının sahibi tutuklu sanık Can Gürkan'ın avukatı, dava savcısının FETÖ üyesi olduğunu ileri sürdü ve "Mahkemenin iyi niyetinden şüphe duyuyoruz" dedi.

Soma faciasında FETÖ'lü savunma

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın görülmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Madende şubat ayında inceleme yapan bilirkişilerin raporlarının yetiştirilememesinden dolayı 56 gün aradan sonra yapılan duruşmaya müşteki avukatları ile tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz sanıklar dinlendikten sonra mahkeme heyetince kısa süreli ara verildi.

Aranın ardından söz alan Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, davaya ilişkin soruşturmayı ilk yapan savcı ile eski Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız hakkında Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye oldukları yönünde iddiaların bulunduğunu belirtti.

Soma faciasında FETÖ'lü savunma - 1 Duruşma öncesinde, Somalı işçilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Çekin, adını vermediği bir savcının bir sanığa "yağlı kazığa oturacaksın" dediğini öne sürerek, "Müvekkilim deliller yok olmasın diye 300 kişiye maaş ödemeye devam ediyor. Bazen öyle anlar oluyor ki mahkemenin iyi niyetinden şüphe duyuyoruz. Yakında orada ne olduğu ortaya çıkacak" dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bilirkişi raporunun beklenmesine karar veren mahkemeye heyeti duruşmayı erteledi.

"KOMPLO TEORİSİNE SIĞINDILAR"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, bilirkişi raporunun henüz gelmediğini ancak davada bazı gerçeklerin gün ışığına çıktığını savundu.

Sanıklardan Can Gürkan'ın avukatının dava ile ilgili önemli açıklamalar yaptığını aktaran Kozağaçlı, "Can Gürkan'ın 'madeni FETÖ yaktı', 'Paralel savcı ve örgüte üye bilirkişi vardı', 'Yakanlar FETÖ üyesidir' açıklamaları oldu. Son 6 aydır madeni işçilerin ya da başkalarının sabotajla yaktığını iddia ediyorlardı. 15 Temmuz'u kaçırmak istemediler. Sığınacak yerleri kalmadığı için komplo teorisine sığındılar" dedi.

Madenci ailelerin avukatlarından Can Atalay da Soma'daki maden faciasının sermaye, siyaset ve sendika suç ortaklığıyla gerçekleştirildiğini savundu.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan da maden faciasının "FETÖ'nün olayı" gibi gösterilmeye çalışıldığını ileri sürerek, "Baro'yu suçlamaya çalıştılar ama Manisa Barosu gerçeklerin ortaya çıkması için tüm çabayı göstermiştir. FETÖ'yle bağlantılıymış gibi bu olaydan kurtulmazlar" diye konuştu.

Soma faciasında FETÖ'lü savunma - 2 Madenci eşleri duruşmaya üzerinde eşlerinin isimlerinin bulunduğu pankartla geldi.

BİLİRKİŞİ RAPORU DURUŞMAYA YETİŞTİRİLEMEDİ

Geçen şubat ayında facianın yaşandığı ocakta yapılan bilirkişi incelemesinin raporu, tamamlanamadı. İlk olarak heyete üç ay süre veren mahkeme, ardından süreyi 6 aya çıkartıp Ağustos ayına kadar uzattı. Heyet, kapsamlı olan raporunu bu süre içerisinde de hazırlayamadı. Raporun yetiştirilememesinden dolayı duruşmanın bu periyodunun, kısa sürmesinin beklendiği öğrenildi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmayı, ek talepler olmaması durumunda bugün bitirebileceği, ancak gerek mağdur ailelerin avukatlarının gerekse de sanık ve sanık avukatlarının bu yöndeki konuşmalarının, uzun sürmesi durumunda birkaç gün sürdürüp ileri bir tarihe erteleyebileceği ifade edildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi.

Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor.

Sayfa Yükleniyor...