Suriye'ye karşı 'sınır' önlemi

Türkiye, Suriye sınır kapılarına yönelik yeni önlemler aldı. Buna göre, Türk TIR’ları Suriye’ye gidemeyecek. Suriye plakalı araçların uluslararası ticarete yönelik giriş ve gümrük hizmetleri durduruldu.

Suriye'ye karşı 'sınır' önlemi

, sınır kapılarında Suriye'ye karşı yeni önlemler aldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, aldıkları önlemleri düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Alınan önlemler şöyle:

Yazıcı, Türkiye ile Suriye arasındaki Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarında Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Türkiye'ye giriş çıkış hizmetinin devam ettiğini ifade etti.

Yazıcı, Akçakale ve Yayladağı kapılarının faaliyetini yolcu giriş-çıkışı olarak sürdürdüğünü ifade etti.

"Durum düzelene kadar gümrük hizmetleri bu şekilde sürdürülecek" diyen Yazıcı, bir ambargonun söz konusu olmadığını kaydetti.

900 kilometrelik sınır boyunca Suriye ile 13 adet sınır kapısı bulunuyor. Önlemler Cilvegözü (Hatay), Öncüpınar (Kilis) ve Karkamış'ı (Gaziantep) kapsıyor. Geçtiğimiz günlerde Türk TIR'ları yağmalanmış ve yakılmıştı.

Sınır kapılarının kapatılması sığınmacıların durumunu değiştirmeyecek.

'AMBARGO AKLIMIZIN UCUNDAN GEÇMEZ'
Yazıcı katıldığı iftar yemeğinin ardından da konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Sınır kapılarındaki gümrük işlemlerinin durdurulmasını 'ambargo' anlamına gelmediğini kaydeden Yazıcı,  önlemin güvenlik amacı taşıdığını ifade etti.

Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarının Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçtiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bunun ardından da gümrük işlemlerinin yapılması imkansız hale geldi. Sadece onlar değil, Suriye'de birtakım menfaatler sağlamak isteyenler de yağma ve terörist faaliyetlerine başlamışlar.

Gümrük işlemlerinin yapıldığı üniteleri de tahrip etmişler. Bu sebeple bu üç kapıdaki gümrük işlemleri yeniden düzenlenmiştir. 'Bütün kapılar kapanmış, ambargo uygulanıyor' diye bir şey yok.

Ambargo diye bir şey aklımızın ucundan geçmez. Halklar ve tüccarlar arasında sorun yok.  Yayladağ ve Akçakale gümrük kapılarımızda faaliyet sürdürülüyor. Güvenliği dikkate alarak böyle bir düzenleme yaptık.''

ÇAĞLAYAN: TRANSİT GEÇİŞTE KAPILAR AÇIK
Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk TIR’larının Suriye'ye gidişinde gümrük kapılarının kapandığını söyledi.

Bakan Çağlayan, söz konusu kararın Türk vatandaşları ve nakliye araçlarının güvenliği açısından alındığını vurguladı.

Ancak Çağlayan, Suriye’den Türkiye'ye gelip mal alarak geri dönenler ve Türkiye üzerinden transit geçiş yapacak olan Suriye araçlarına gümrük kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

Suriye ile ticaretin 337 milyon dolar mertebesine düştüğünü belirten Zafer Çağlayan, bunun yaklaşık 110 milyon dolarının da elektrik enerjisi ihracatı olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticarete ilişkin de bilgiler veren Çağlayan, şöyle konuştu: “2012 Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'den Suriye'ye yük taşımamız 5 bin 244 TIR. Oysa geçen yılın aynı döneminde 36 bin 966 TIR'dı. Buradan da gördüğünüz gibi yüzde 87 düşüş var. Transite baktığımızda Suriye üzerinden 9 ülkeye yaptığımız ihracatta da bu yılki rakam 5 bin 757'ye düşmüştür Ocak-Mayıs itibariyle. Yüzde 70'lik bir düşüş gerçekleşmiştir. Geçen yıl da 2011 Ocak Mayıs dönemindeki transit TIR sayımız 19 bin 288'di. Buna karşılık Suriye'den Türkiye'ye gelen ikili taşımada yüzde 18'lik bir düşüş varken, bilhassa Suriye'den boş gelip Türkiye'deki ihraç ürünlerini Suriye'ye götüren TIR'lar vardı. Şu anda taşımalar, ihracatın büyük bir kısmı bu şekilde yapılıyor. ''

Sayfa Yükleniyor...