Tahliye kararı verilmesiyle ilgili olarak iki hakim tutuklandı

14 Aralık soruşturmasında tutuklanan 75 sanık hakkında tahliye kararı verilmesiyle ilgili olarak eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Dün akşam da eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Tahliye kararı verilmesiyle ilgili olarak iki hakim tutuklandı

Eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, " Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklandı. 

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, şüpheli Mustafa Başer ve avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, Başer'in, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Başer, mahkemenin ardından Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Bu arada, Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin nöbetçi olduğu ancak örgüt suçlarına bakmakla Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi görevli olduğundan dolayı Başer ile ilgili kararın bu mahkeme adına Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince verildiği öğrenildi. 

HAKİM BAŞER, SABAH SAATLERİNDE ADLİYEYE GELDİ

Hakim Başer sabah saatlerinde yanında eşi, çocuğu ve avukatıyla birlikte Bakırköy Adalet Sarayı'na geldi. Adliye girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakim Başer, daha sonra ailesiyle birlikte adliyeye giriş yaptı. Başer, "Türk milleti adına karar veren Türk yargıçlarının yakalandığını" iddia etti.

ÖZÇELİK DE TUTUKLANMIŞTI

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, şüpheli Metin Özçelik ve avukatı katıldı.

Kimlik tespitinin ardından Özçelik'in ifadesinin alınmasına geçildi.

Özçelik sorgusunda, şu anda bulunduğu mahkemenin hem usul hemde esas açısından bir tutuklama talebine bakmaya yetkisi ve görevinin olmadığını, işlediği ifade edilen suçlarla ilgili hiçbir iddia, tespit ya da delil bulunmadığını, 25 Nisan 2015'te hukuka uygun, yargısal bir karar verdiğini savundu.

Mahkeme heyeti, şüpheli Metin Özçelik'in, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Özçelik, Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Ayrıca mahkeme heyeti, eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından yakalama emri çıkartılmasına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 22 Temmuz 2014'ten beri sürdürülen "casusluk, yasa dışı dinleme, 25 Aralık kumpası, 'Selam Tevhid'de kumpas, Tahşiye grubuna yönelik kumpas ve emniyetteki paralel yapı'' soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan, aralarında eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Yakup Saygılı, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, Erol Demirhan, Serdar Bayraktutan ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu şüphelilerin avukatları ile Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in avukatı, İstanbul Adliyesi'nde görevli 10 sulh ceza hakiminin reddi ile tutuklu tüm şüphelilerin tahliyesini içeren dilekçeleri, 20 Nisan'da yetkisi olmadığı halde İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunmuştu. 

Bu itirazlara bakma yetkisi olmamasına rağmen talepleri kabul ederek harekete geçen İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik, 21 Nisan'da soruşturmaları yürüten savcılardan soruşturma dosyalarını istemiş, sulh ceza hakimlerinden de reddi taleplerine ilişkin savunma istemişti. 

"Paralel yapı"ya ilişkin soruşturmaları yürüten savcılar ise İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bu konuda yetkili olmadığını ifade ederek, soruşturma dosyalarını göndermemiş ve konuyla ilgili Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısını hakim Özçelik'e göndermişti. 

Reddi istenen sulh ceza hakimleri de İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'e cevaben, yetkisinin olmadığını, reddi hakim taleplerini içeren dilekçeleri kendilerine göndermesini istemişti ancak Özçelik, bu dilekçeleri göndermemişti. 

Bunun üzerine hakim Özçelik, İstanbul Adliyesi'nde görevli tüm sulh ceza hakimlerinin reddine karar vermiş, tahliye konusunda dilekçeleri ise İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer de ''paralel yapı'' soruşturmalarında tutuklu tüm şüphelilerin tahliyesine karar vermişti. Bu kararların ardından, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği de İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin aldığı kararlarının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, verilen kararların "yok hükmünde" olduğuna karar vermişti. Hakimlik ayrıca tüm tutuklu şüphelilerin, tahliye taleplerini reddetmiş ve bu hallerinin devamına hükmetmişti. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Mustafa Başer hakkında inceleme başlatmış, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmalarına karar vermişti. 

Yapılan incelemelerden sonra müfettişler, hakimlerle ilgili tutuklama ve tutuklamaya yönelik yakalama taleplerini Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na, başsavcılık da tutuklanması talep edilen hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'le ilgili dosyaları Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Sayfa Yükleniyor...