Turkcell Mobil İmza dünyaya açılıyor

GSM Birliği Mobil İmza İnisiyatifi Direktörü Ton Brand, mobil imzanın kendileri için özel olarak ilgi çekici olduğunu belirterek, “Dünyanın başka bir yerinde görülmemiş yeni bir uygulama” dedi.

Turkcell Mobil İmza dünyaya açılıyor

Turkcell tarafından geliştirilen mobil imza uygulaması, GSM Birliği tarafından diğer mobil operatörlere yaygınlaştırılabilecek bir inisiyatif olarak belirlendi. Dünya mobil operatörlerinin temsilcileri uygulama hakkında bilgi almak üzere ’ye geldi.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Brand, üyeleri arasında 704 mobil operatörün bulunduğu GSM Birliğinin, mobil hizmetleri genişletmeyi ve mobil operatörlerin geliştirdiği iyi uygulamaları araştırarak diğer operatörlerin kullanacağı şekilde yaygınlaştırmayı amaçladığını anlattı.

Mobil imza uygulamasının da aynı kapsamda ele alındığını ifade eden Brand, “GSM Birliği her zaman yeni uygulamalar konusunda heyecanlanır. Mobil imza da özel olarak ilgi çekici, çünkü dünyanın başka bir yerinde görülmemiş yeni bir uygulama. Şu anda bu alanda, bu çapta bir uygulama bulunmuyor” diye konuştu.

Brand, diğer ülkelerde bu uygulamanın hayata geçirilmesinde teknolojik anlamda değilse de kanuni düzenlemeler açısından bazı sorunlarla karşılaşılabileceğini belirterek, “Ama bu uygulamanın dünya çapında mobil operatörler için büyük bir başarı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

İstanbul’da gerçekleştirilen toplantının asıl amacının operatörlerin bir çerçeve olarak kullanabilecekleri gerçek bir iş modeli oluşturmak olduğunu söyleyen Brand, burada teknolojik altyapıdan çok, sürdürülebilir ve ticari açıdan anlamlı bir iş alanı ortaya çıkarabilmenin önem taşıdığını vurguladı.

Brand, GSM Birliği olarak olabildiğince çok sayıda operatörün bu hizmeti geliştirerek kullanmaya başlamasını istediklerini belirterek, “Bu konuda inanılmaz bir potansiyel var. Bu teknolojiyi kullanabileceğiniz alanların nerede son bulacağını tahayyül edemiyorum. Finans, sigorta, e-oylama... ‘Sınırımız gökyüzüdür’ sözünü çok sık kullanmam ama bu uygulama için bunu kesinlikle söyleyebilirim. Bunu, imzaya ihtiyaç duyduğumuz her alanda kullanabiliriz” şeklinde konuştu.

BİR TÜRK FİRMASI DÜNYA ÇAPINDA BİR İŞ MODELİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR
Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar ise mobil imza çalışmalarına, 3 sene önce, elektronik imza kanununun kabul edildiği ancak pratikte uygulamasının olmadığı bir dönemde başladıklarını belirterek, bu alanda getirdikleri en önemli açılımın teknolojinin ötesinde, iş modeli tarafına uygun çözümler üretmek olduğunu söyledi.

Başlangıçta itici güç oluşturacak finans sektörü ile uygulamaya başladıklarını bildiren Serdar, şu anda 13 bankanın ve belediyelerin e-devlet uygulamalarının yanı sıra aralarında sağlık gibi alanların da bulunduğu birçok sektörde uygulamaya başladıklarını kaydetti.

GSM Birliğinin her sene çok az sayıda inisiyatife izin verdiğine ve bunlardan birinin Turkcell’in liderliğinde gerçekleştiğine işaret eden Serdar, “Bir Türk firması dünya çapında bir iş modeline öncülük ediyor. Dünyadaki 704 kuruluş bunu uygulamak için Turkcell’in liderliğinde bir grup oluşturdular ve bunun açılış toplantısını bugün burada yapıyoruz” dedi.

Serdar, iki gün sonra e-devlet kapısının açılacağını ve devletle ilgili her türlü işlemin artık bilgisayar başından halledilebileceğini ifade ederek, mobil imzanın e-devlet kapısına da entegre edilmiş olduğunu dile getirdi.



Maliyet açısından bakıldığında, bireylerin bu hizmetten yararlanmak için kısa mesaj ücreti dışında bir ödeme yapmadığını ve çok kullananlardan ayda 5 YTL’den fazla ücret alınmadığını ifade eden Serdar, “Telekomünikasyon sektöründen çok yüksek vergiler alınıyor. Mobil imzadan vergi alınmasa fiyatlar yarı yarıya düşer. Çok kullanan müşteriler için ayda 2-3 YTL’ye, az kullanan müşteriler için 10 YKr’den az maliyetlerle bunu yapabiliriz” diye konuştu.

Mobil imzanın kullanım alanlarının internet bankacılığından, ATM’lerden para çekmeye ve ev kapısını açmaya kadar çok geniş kullanım alanları bulunduğuna dikkati çeken Serdar, “Mobil imza, hayatınızda sizin siz olduğunuzu, özellikle uzaktan ispat gerektiren her yerde hayatınızı kolaylaştıracak bir araç. Ve bu aynı zamanda kanunen de kabul ediliyor. Islak imzanız kanun gözünde neyse, mobil imzanız da o” dedi.

Serdar, İstanbul’da gerçekleştirilen bu toplantıyla birlikte kısa süre içinde mobil imzanın dünyanın her yerinde uygulanmaya başlanacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Nasıl bugün cep telefonsuz bir hayatı idrak edemiyorsak, 3-4 sene sonra mobil imzasız bir hayatı da idrak edemeyeceğiz. Bu sıradan bir uygulama değil, dünyanın iş yapma alışkanlıklarını kökünden değiştirecek bir uygulama. Ne mutlu ki bu Türkiye’den çıktı. Şu anda Türkiye’de 75 bin kullanıcıya ulaşıldı ve her geçen gün artıyor. Elektronik imza kullanıcısından fazla, ki elektronik imzanın tarihi çok daha eskilere dayanıyor, e-devlet kapısı bizim için çok önemli. Bu uygulamayla birlikte kullanıcıların sayısı çok radikal şekilde artacak. Mobil imzayla, tek bir şifre ezberlemeniz yeterli oluyor. Yarın bunu Google, Yahoo gibi şirketlerle de entegre edeceğiz. İnternette o kadar çok uygulama kullanıyoruz, hepsi için ayrı şifreler var. Artık bir tane imzayla tüm işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz ve internetteki bu uygulamaların sayısı her geçen gün arttığı için mobil imzanın önemi daha da artacak.”

Sayfa Yükleniyor...