Türkiye için karar günü

50 milyonun üstünde seçmen sandığa gidiyor. Genel seçim pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor, en dikkat çeken değişiklik oy sandıkları ve kabinlerde.

Türkiye için karar günü

, 24. Dönem Parlamentosunu belirlemek üzere sandık başında. 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy kullanmaya başladı. Sandıklar 32 ilde sabah saat 07.00'de, diğer illerde ise 08.00'de açıldı.


Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde sona erdi, diğer illerde ise bir saat sonra bitecek.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.

TC KİMLİK NOLU BELGE ŞART
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17.00'de sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.

OY KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!
'Evet' mührünü basarken dikkatli olunmalı. Yanlış işaretlemelerde, ne tür yanlış olursa olsun, yeni bir oy pusulası verilemeyecek ve oy geçersiz sayılacak.

Oy pusulasının dışa doğru katlanması gerekiyor zira eğer mühür bir başka partinin logosunun üzerinde leke bırakırsa bu da oyun geçersiz olması anlamına geliyor.

Oy pusulasının ön veya arka yüzünde kalem çiziği, zarfın içinde başka bir nesne varsa oy geçersiz sayılacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI YOKSA
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kağıtları oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edildi.

Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmen, seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabilecek.

Türkiye için karar günü - 1

ŞEFFAF SANDIKLAR, PERDELİ KABİNLER
Bu seçimde ilk kez 25 yaşındakiler de milletvekili adayı olabildi. Seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Oy sandıkları şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştirildi. Kabinler, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırıldı.

YASAKLAR
Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar; her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde, umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek, saat 06.00'dan 24.00'e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.

Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.yarışacak.

OY PUSULASINDAKİ SIRALAMA
Başında AK Parti, sonunda DSP'nin yer aldığı oy pusulalarında siyasi partiler şöyle sıralanıyor:

1. Adalet ve Kalkınma Partisi
2. Demokrat Parti
3. Cumhuriyet Halk Partisi
4. Emek Partisi
5. Millet Partisi
6. Liberal Demokrat Parti
7. Saadet Partisi
8. Hak ve Eşitlik Partisi
9. Halkın Sesi Partisi
10. Milliyetçi Hareket Partisi
11. Doğru Yol Partisi
12. Türkiye Komünist Partisi
13. Milliyetçi ve Muhafazakar Parti
14. Büyük Birlik Partisi
15. Demokratik Sol Parti.

İLLERE GÖRE MİLLETVEKİLİ SAYISI
Seçimde, İstanbul üç seçim bölgesinden 85, Ankara iki seçim bölgesinden 31 ve İzmir de iki seçim bölgesinden 16 milletvekilini parlamentoya gönderecek.

YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.

Buna göre, Ankara'nın milletvekili sayısı 3, İstanbul'un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli'nin ise milletvekili sayıları ikişer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ,

Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını birer artırdı. Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat'ın milletvekili sayıları ikişer azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları ise birer azaldı.

Sayfa Yükleniyor...