Türkiye’nin tek kurtuluş yolu yazılım değil

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, "Bilgi ekonomilerinde tek kurtuluş yolu diye bir kavram yoktur. Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde yalnızca yazılım odaklı çalışmaları önerenler Türkiye’yi kısıtlamaktadır" dedi.

Türkiye’nin tek kurtuluş yolu yazılım değil

Bilişim sektörünün en büyük etkinliği olarak kabul edilen TBD Bilişim Kurultayı’nın 18-20 Kasım tarihlerinde Rixos Grand Ankara Otel’inde düzenlenmesine ilişkin açıklamada bulunan Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, ’nin e-dönüşüm çalışmaları içerisinde önemli sayılabilecek yol katettiğini ancak atılacak adımların da çok fazla olduğunu belirtti.

Menteş, 25 yıldır aralıksız düzenlenen ve seçtiği ana temalarla kamu, akademik ve özel sektöre katkı sağlayan 26. Ulusal Bilişim Kurultay’ının bu yıl teknoloji politikaları ana temasıyla sektöre yön vereceğini söyledi.

Menteş, teknoloji politikalarının, günümüz dünyasında refah seviyesini doğrudan etkileyen sosyal ve siyasi gidişatına yön veren, değişimin şartlarını ortaya çıkaran politikalar olduğunu dile getirdi.

KURULTAY’DA SEKTÖR RAPORU AÇIKLANACAK
Kurultay’da sektörün 89 üst düzey temsilcisinin katkıları ile hazırlanan sektör raporunun açıklanacağını ifade eden Menteş, Kurultay tarihine kadar ana tema dışındaki diğer içeriğinde zenginleşeceğini vurguladı.

Bilgi teknolojilerine yönelik özellikle e-dönüşüm sürecinde Türkiye’nin iyi yol haritalarına sahip olması gerektiğine değinen Menteş, “ Bilindiği gibi Türkiye’nin en iyi yol haritası kalkınma programlarıdır. Ancak bu programlar her sektördeki genel yaklaşımları içerisine almaktadır.” dedi.

DPT’nin Bilgi Toplumu Stratejisi belgesinde yer alan 111 maddelik eylem planının kamuda dönüşümü esas aldığına dikkat çeken Menteş, toplumun dönüşümünün gözardı edilmemesi gerektiğini savundu.

Teknolojinin ülkelerin kaderini değiştirebileceğinin altını çizen Menteş, stratejilerin kurulurken 5-7 yıllık değil minimum 20 yıllık öngörülerle kurulması gerektiğini söyledi. Menteş, bilişim piyasasında teknoloji kullanımın hızlandırılması yönünde hızlı adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE’YE YAZILIM SEKTÖRÜ DAYATILMAMALI
Bilgi teknolojileri sektöründe özellikle Türkiye’ye fırsat penceresi açan kimi kurum ve kuruluşların tek kurtuluş yolu olarak yazılım sektörünü dayatmalarına dikkat çeken Menteş, “Türkiye bir Hindistan modelini benimsemek zorunda değil. Dünyada bir çok model var ayrıca Türkiye kendi modelini de ortaya koyabilir.” dedi. Menteş, Türkiye adına çizilen fırsatların ülkeyi kısıtladığını savladı.

E-DÖNÜŞÜM ADACIKLARINA DİKKAT
Türkiye’nin e-dönüşüm çabalarında birden fazla odak noktasının oluşmasının sakıncalarına değinen Menteş, oluşturulan adacıklarla yeterli ivmenin sağlanamadığını ileri sürdü. Söz konusu yapılanmanın tek bir yerden koordinasyonun yapılmasını savunan Menteş, “Bunun yerinin de Başbakanlık olması gerektiğini öteden beri dile getiriyorduk. Artık böyle bir yapılanma var. Başbakanlık bünyesinde oluşturulan platform bitirilemeyen e-dÖnüşüm projelerinin hızlandırılma sürecine başlamıştır” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...