Uydular Dünya'ya 'Yelken açacak'

Geliştirilen bir uzay yelkeni sayesinde, işlevini tamamlamış uydu veya roketler Dünya atmosferine yönlendirilecek ve burada yanmaları sağlanacak.

Uydular Dünya'ya 'Yelken açacak'

Atmosferimizin dışı daha öncekinden çok daha kalabalık bir hale gelirken, işlevini yitiren eski metal yığınlarının yer kaplaması, çarpışma riskini arttırırken yeni uyduların yerlerini işgal ediyor.

Uzaydaki cihazların üstüne bir güneş yelkeni yerleştirmek bu objelerin atmosfere sürüklenmesi ve yanarak yok olmasını sağlıyor.

Avrupa'nın ileri gelen uzay firmalarından EADS Astrium, bu yöntemle sağlanabilecek başarı potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtiyor.

Firma yetkililerinden Brice Santerre, bu çözümün özellikle hayatının son dönemlerinde itme gücüne sahip olmayan uydular için ilgi çekici olduğunu belirtiyor.

Santerre, Max Serf ile birlikte "Innovative DEorbiting Aerobrake System" (IDEAS - Yenilikçi Yörünge Çıkarıcı Havafreni Sistemi) olarak adlandırdıkları teknoloji üzerinde çalışıyor.

IDEAS konsepti, 750 kilometre yüksekliğe kadar görülebilen hava moleküllerinin genişletilmiş yelkenler ve  bariyerler kullanılarak uzay cihazının hareket ettirilmesine dayanıyor.

"Hava freninin temel prensipleri yörüngede gezen objenin sahip olduğu kütleye göre yelkenlerin genişliğini büyültmek suretiyle ivmesini değiştirmeye dayanıyor" şeklinde konuşan Santerre sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu yapmak için, oldukça hafif bir yapıya sahip bir yelken kullanmak gerekiyor. Bu meteryali üretmek için örümcek ağı tekniğini kullanuıyoruz. Bu şekilde oldukça ince ancak güçlü zarımsı bir yapı elde edebileceğiz"

Santerre ve Serf, bu konsepti ilk olarak Fransız "Microscope" uydusu üzerinde uygulamak için çalışmalara başladı.

Uydular Dünya'ya 'Yelken açacak' - 1

Serbest düşüşe uğrayan objeleri inceleyecek olan Microscope uydusu, bu şekilde yerçekiminin serbest düşüş yapan objeler üzerindeki etkilerini test edecek.

Bir yıl boyunca kullanılacak uydu, ardından kullanılmaz hale gelecek. Bu tarz bir uzay cihazının yörüngeden çıkarılması büyük önem arz ediyor.

Santerre "Microscope'un kendi itici gücü bulunmuyor, bu yüzden yörüngeden ayrılması bu haliyle mümkün değil. Kendi başına yer yüzüne düşme süresi de 50 ila 100 yıl arasında değişen bir süreye denk gelecek ki, yörüngesinin bulunduğu yükseklik, gözlem uyduları açısından oldukça büyük önem arz ettiğinden, bir yıllık bir görev için bu kadar uzun bir geri dönüş süresini beklemek seçenekler arasında bile değil" şeklinde konuştu.

Mekanizmalarını geliştirmeleri ve başarıyla uygulamaları sonucunda, bu sürenin 25 yıla düşeceğini belirten Santerre ve Serf, bu sürenin uluslararası yörünge çöplüğü süresinin altında olduğunu belirtiyor.

Konsepti geliştiren Astrium, IDEAS'ın roketlere de uygulanabileceğini ve bu şekilde daha önceki süreleri dörtte birine indiren bir "uzay temizliği" yapılabileceğini ifade ediyor.

Sayfa Yükleniyor...