"Yaban hayatı" onlar koruyacak

Türkiye’nin ilk yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezinin kurulmasına öncülük eden KuzeyDoğa Derneği ekibi, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir dizi eğitim alıyor.

"Yaban hayatı" onlar koruyacak

KuzeyDoğa Derneği'nden bu konuda şu açıklama geldi:

Bakü Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC Şti.) Çevresel Yatırım Programı hibe desteği ve Çevre ve Orman Bakanlığı, KuzeyDoğa Derneği işbirliğinde inşası planlanan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev alacak ekip, ABD’nin Wisconsin eyaletinde yer alan Raptor Education Group adlı kuruluşun uzmanlarından ileri seviyede yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon eğitimi alıyor.

Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ’nin ilk yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezi olacağını vurgulayan Merkez Proje Koordinatörü Önder Cırık sözlerine şöyle devam etti: 

“Günümüz dünyasında bozayı, vaşak, kurt, uludoğan, telli turna ya da toy gibi soyları tehlikede olan yaban hayvanlarının bir tanesinin bile tekrar doğaya döndürülmesi, ekolojik dengenin sürdürülebilmesi için oldukça önemli.

"Yaban hayatı" onlar koruyacak - 1

Bu bağlamda BTC Şirketi Çevresel Yatırım Programı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Uludağ Üniversitesi, İkinci Şans Derneği ve KuzeyDoğa Derneği gibi Türkiye doğasının korunması konusunda çalışan tecrübeli kurumlar bu merkezin hayata geçirilmesi için bir araya gelmiş ve KuzeyDoğa Derneği’nin öncülüğünde bu merkezi işletmeye karar vermişlerdir.

Merkez, bu haliyle Türkiye’de yaban hayatın korunması için sivil toplum, devlet, özel sektör ve üniversite gibi kurumların bir araya gelmesi hususunda önemli bir örnek teşkil etmektedir.”

İnşaatına Nisan 2011’de başlanılması planlanan merkezde çalışacak olan Yaban Hayatı Veteriner Hekimi Ahmet Emre Kütükçü ve Merkez Proje Koordinatörü Önder Cırık, gerek merkezin işletilmesi ve yönetilmesi, gerekse yırtıcı kuşlar başta olmak üzere yabani hayvanların rehabilitasyonu, yavru hayvanların bakımı ve tekrar doğaya döndürülmesiyle ilgili olarak Raptor Education Group adlı kuruluşta yoğun eğitim alıyor.

Yırtıcı kuşların tedavisi, bakımı ve de rehabilitasyonu konusunda 30 yıldır çalışan Raptor Education Group Yöneticisi Marge Gibson, eğitimlerin yanı sıra kişisel ve kurumsal tecrübelerini Türkiye’nin ilk rehabilitasyon merkezini kuracak olan bu ekiple paylaşıyor.

"Yaban hayatı" onlar koruyacak - 2

ABD’nin kuzeyinde bulunan ve iklimi Kars’ınkini andıran bu soğuk bölge, yaz aylarında birçok yırtıcı kuşun üreme bölgesi olduğundan, başta araç çarpması, kurşun zehirlenmesi, elektrik telleri ve dikenli tellere çarpma nedenlerinden her yıl yüzlerce kuş bu merkeze tedavi ve rehabilitasyon için getiriliyor.

Türkiye’de de benzer bir merkezi BTC Şti. Çevresel Yatırım Programı hibe desteği ile kuracak olan KuzeyDoğa Derneği ekibi, 15 gün boyunca bu merkezde eğitim alacak.

Ekip, daha sonra Wisconsin ve Minnesota’da bulunan farklı yaban hayat merkezlerinde de bulunacaklar.

Bu merkezlerin başında Wisconsin’da bulunan Uluslararası Turna Vakfı (International Crane Foundation), Green Bay Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi (Bay Beach Wildlife Sanctuary), Minnesota’da bulunan Ulusal Kartal Merkezi (National Eagle Center), Uluslararası Kurt Merkezi (International Wolf Center), Kuzey Amerika Karaayı Merkezi (North American Bear Center), Yaban Hayat Bilim Merkezi (Wildlife Science Center) ve Minnesota Yırtıcı Kuş Merkezi (Minnesota Raptor Center) gelmektedir.

Yaklaşık bir ay sürecek olan eğitimlerden sonra ekip Türkiye’ye dönüp Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulması çalışmalarına başlayacak.

"Yaban hayatı" onlar koruyacak - 3

Merkez, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Boğazköy’de 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tesis edilmiş ayı barınağı ve her türden hayvanın tutulabilmesi için kafes ve çevre düzenlenmesi yapılmış olan bakanlık arazisine inşa edilecek. Şu ana kadar Çevre ve Orman Bakanlığı bu merkezin oluşturulması için 710.000 TL civarında harcama yapmıştır.

Merkezin resmi açılış tarihi 4 Ekim 2011 Dünya Hayvanlar Günü olarak planlanıyor. Proje kapsamında yaban hayvanlarının tedavi ve bakımının yapılacağı bir klinikle, merkezde çalışacak olan personel, stajer ve gönüllülerin kalacağı bir konaklama birimi inşa edilecek. Yaz sonunda hasta kabulüne başlanması planlanan merkez hem yaralanmış, hastalanmış, yorgun düşmüş, yetim kalmış yaban hayvanlarını tedavi ve rehabilite edip tekrar Türkiye doğasına kazandıracak, hem de burada yaban hayatı veterinerlerini eğiterek ileride Türkiye’nin farklı yerlerinde benzer merkezlerin kurulmasına öncülük edecek.


Sayfa Yükleniyor...