Yazar Demirtaş Ceyhun hayatını kaybetti

Yazar Demirtaş Ceyhun İstanbul'da yaşamını yitirdi. Demirtaş Ceyhun 79 yaşındaydı.

Yazar Demirtaş Ceyhun hayatını kaybetti

Yazar Demirtaş Ceyhun, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Alman Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ''Pnömoni'' (zatürree) tanısıyla 28 gün önce Alman Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırılan Ceyhun'un, bugün saat 15.00 sıralarında hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Ceyhun'un tedavisi sürecinde kısa süreli bir iyileşme dönemi yaşadığı, ikincil bir enfeksiyon ile çoklu organ yetersizliğinin geliştiği kaydedildi.

Ceyhun'un cenazesinin 30 Temmuz, Perşembe, Teşvikiye Camiinde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verileceği açıklandı.

Demirtaş Ceyhun

Yazar Demirtaş Ceyhun, 1934'de Adana'da doğdu. 1959'da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümünü bitirdi. Bir süre Adana'da belediyede çalıştı.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde genel sekreterlik, Ankara ve İzmit belediyelerinde danışmanlık yaptı. 1977 yılında 'Politika' gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptıktan sonra 15 günde bir yayınlanan Edebiyat Cephesi adlı dergiyi çıkardı.

1977-1979 yılları arasında Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu'nda görev aldı. Sendikanın 12 Eylül 1980 yılında kapatılması sonucunda diğer yöneticilerle birlikte yargılandı. Sendika 1987'de etkinliklerine yeniden başladığında ikinci kez başkanlığa seçildi.

Köşe yazarlığı, Türkiye Yazarlar Sendikası'nda Genel Sekreterlik ve İkinci Başkanlık yapan Demirtaş Ceyhun'un ilk hikâyesi Adana dergisinde yayınlandı.

İlk ürünlerinde modernist bir çizgi sergileyen yazar, insanın iç dünyasını ve toplum içindeki bunalımını ele aldı. Daha sonraki eserlerinde toplumcu sanat yöneliminden etkilenen Ceyhun, Türk hikâyeciliğinde özgün bir yer edindi.

"Apartman" ve "Sansaryan Hanı" onun hikâyecilikteki güçlü yanını ortaya koyan eserlerinden oldu.

Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı.

Ceyhun, romanlarında Anadolu insanının acılarını, çaresizliğini, ezilmişliğini ve duyarlı yanlarını ortaya koyarak feodal yapı ile teknolojik gelişmenin çelişkilerini gözler önüne serdi.

Demirtaş Ceyhun, hikâye ve romanın yanı sıra toplumsal ve siyasal yazılar da yazdı, yazarlık ve edebi üretim süreciyle ilgili deneme türünde örnekler verdi.

Yapıtları:

Sayfa Yükleniyor...