Yeşil’i yargılayacak mahkeme bulundu

Uyuşmazlık Mahkemesi “Yeşil” kod isimli Mahmut Yıldırım ve intihar eden emekli Albay Abdülkerim Kırcı'nın yargılanacağı mahkemeyi belirledi.

Adli, idari ve askeri mahkemeler arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmeye yetkili olan Uyuşmazlık Mahkemesi, Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini kararlaştırdı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2005 yılında hazırlanan iddianamede, sanıklar Abdülkerim Kırca, ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Fethi Çetin, Kemal Emlük, eşi Saniye Emlük, Muhsin Gül, Abdülkadir Aygan ve Uzman Çavuş Uğur Yüksel'in, ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'', ''İşkence yapmak'', ''adam öldürmek'' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Sanıkların, 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmişti.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamenin ardından dosya, suçun işlendiği tarihte sanıkların asker olması nedeniyle görevsizlik kararı ile 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Askeri mahkemenin de karşı görevsizlik kararı üzerine dava uyuşmazlık mahkemesine gönderilmişti. Uyuşmazlık Mahkemesi yaptığı incelemenin ardından davanın görülmesi için dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, ''atılı suçların terör suçu olduğu'' gerekçesiyle, yine görevsizlik kararı verip dosyayı Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Ne var ki dosyayı inceleyen 6. Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya bir kez daha Uyuşmazlık Mahkemesi’ne dönmüştü.

Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı üzerine dosya 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi.

MAHKEME GELECEK AY
Sanıklar, Diyarbakır'da 1992-94 yılları arasında Harbi Arman, Lokman Zugurlı, Zana Zugurlı, Servet Aslan, Şahabettin Latıfeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemek ve Abdulkadir Çelikbilek'i öldürdükleri gerekçesiyle yargılanacak. Yargılamaya önümüzdeki ay başlanacağı açıklandı.

Maktul yakınlarının avukatı Habibe Deyar Danışman dava dosyasının mahkemeler arasında 4 yıl boyunca gidip geldiğini söyledi. Danışman söz konusu davayla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunduklarını ifade etti.

Danışman son karardan sonra davadan bir sonuç alacaklarına inandıklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...