'Kızıl Gezegen'e gitme yarışı

Mars’a sağ salim ulaşsak bile orada hayatta kalmayı başarabilecek miyiz?

Haberler National Geographic 01.11.2016 - 09:26 Son Güncelleme : 01.11.2016 - 09:58

  • 1
    Mikhail Kornienko, bir Mars yolculuğu provası olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği bir yılın ardından Dünya’ya dönmesinden dört gün sonra, Rus kozmonotların eğitim merkezi Yıldız Şehir’de Mars taşıtı simülasyonunda çalışıyor. Mars kâşiflerinin nasıl bir performans göstereceği belirsiz: Yolculuğun riskleri arasında kemik kaybı ve beyin hasarı da var.
  • 2
    Güney Kaliforniya’da bir ağaç, Falcon 9’un ikinci kademesi (soldaki) ve yere geri dönen fırlatma motorunun çerçevesi olmuş. SpaceX’in kurucusu Elon Musk, daha önce gerçekleştirilen bir yumuşak inişin ardından yaptığı açıklamada, “Mars’ta şehir kurmanın olanaklı olduğuna dair inancımı oldukça güçlendirdi,” diye konuşmuştu.
  • 3
    Mars’taki ilk ayak izleri, Northeastern Üniversitesi mühendisleri Taşkın Padır (sağdaki) ve Velin Dimitrow tarafından test edilen Valkyrie benzeri robotlara ait olabilir. Robotlar, insanların gelişinden önce üs kurmakta ve daha sonra da güneş panellerinden tozları temizlemek gibi işlerde kullanılabilir.
  • 4
    Mars kıyafetlerini giymiş Kuzey Dakota Üniversitesi uzay mühendisi Pablo de León, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki “regolit kutusunda” bir uzay elbisesi prototipini test ediyor. Odanın içindeki ince kum ve pervaneler, Mars’ta astronotların başına bela olabilecek kum fırtınalarına benzer bir ortam yaratıyor.
  • 5
    Orion mürettebat modülü, NASA’nın “Mars’a Yolculuk” planının bir parçası ancak astronotları gezegene götüremeyecek kadar küçük. Uzayda, henüz tasarlanmamış bir yaşam modülüne bağlanması gerekecek. Lockheed Martin teknisyenlerinden biri, kalkış gürültüsü simülasyonu için Orion’a bin 510 hoparlörden çıkan sesi vermeye hazırlanıyor.
  • 6
    Orion modülünde uzay giysilerine bürünmüş test mankenleri, NASA’nın Virginia’daki Langley Araştırma Merkezi’ndeki havuza düşme deneyi için hazırlanıyor. Apollo modülleri gibi Orion da okyanusa inecek. Bir gün astronotları tekrar Ay yakınlarına taşıyabilir ama en iyi olasılıkla 2021’i beklemesi gerekecek.
  • 7
    Rus kozmonot Sergey Volkov, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay geçirip geri döndükten sonra Yıldız Şehir’de bir dizi fiziksel testten geçiyor. Uzayda uzun dönem kalmak –Mars yolculuğunun tek yönü yedi ay sürebilir– bedeni fazlasıyla etkileyebilir.
  • 8
    Curiosity yüzey aracı, 2012’den bu yana Mars’ta bir zamanlar yaşam olduğuna dair kimyasal kanıtlar arıyor. Eski NASA bilim şefi John Grotzinger’ın, “başka bir gezegene gönderilmiş en sofistike robot” olarak tanımladığı aracın yiyecek ya da suya ihtiyacı yok, üstelik yalnızlık da hissetmiyor. Hatta selfie bile çekiyor.
  • 9
    “Böylesine yüce bir amaç hiç olmadı,” diye ilan etmişti Mars Society’nin kurucuları 1998’de. “On yıl içinde” Mars’a insan gönderilmesini desteklemişlerdi. Derneğin Utah’ta işlettiği araştırma istasyonunda, astronotlar Mars’a benzeyen ama nefes alınabilir bir havası olan coğrafyada pratik yapıyor.

    Devamını National Geographic Türkiye’nin Kasım 2016 sayısında veya iPad/iPhone edisyonlarında okuyabilirsiniz.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız