'Antalya'nın Maldivleri" tehdit altında

Antalya’nın Maldivleri olarak nitelendirilen Sulu Ada, ziyaretçilerin atıklarını bırakması nedeniyle kirlilik tehdidi ile karşı karşıya...

Haberler DHA 06.07.2017 - 12:41

  • 1

    Kumluca ilçesinde bulunan Sulu Ada, doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 

    Adrasan ile Gelidonya Burnu arasında kıyıdan yaklaşık 1.5- 2 kilometre uzaklıkta bulunan ada, tatlı su kaynağı barındırmasıyla dikkat çekiyor.

  • 2

    Antik çağda “Krambusa” adıyla anılan Sulu Ada’nın yüzyıllar boyunca denizcilerin uğrak yeri oldu.

  • 3

    Üzerinde yerleşim bulunmayan bakir adanın çevresinde çok sayıda sualtı mağarası bulunuyor.

  • 4
    Kuş ve deniz canlıları için çok önemli bir yaşam alanı olan adanın beyaz kum ve çakıldan oluşan sahili ise ünlü tatil cenneti Maldivler'i hatırlatıyor.
  • 5

    Akdeniz Üniversitesi'nden Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, ada adının tatlı su kaynağından geldiğini belirterek, “Çağlar boyu balıkçılar tatlı suyu oradan temin etmiştir. Doğal resif bölgesidir, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengindir. Akdeniz ekosistemine artı olarak Kızıldeniz göçmenlerini de barındıran bir bölge. O nedenle zengin bir çeşitlilik bulunuyor” dedi.

  • 6

    bir bölge. O nedenle zengin bir çeşitlilik bulunuyor” dedi.

    Sulu Ada'nın kaya yapısının kalsiyum karbonat içerdiğini vurgulayan Gökoğlu, “Kumun renginin de beyaz olmasının nedeni kumun içinde yaşayan foraminifera adlı mikroorganizmalar. Bunlar bölgede çok fazla olduğu için kumun rengi beyaz" dedi.

  • 7

    Sulu Ada'nın özel koruma sahası ilan edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, şunları kaydetti: “Adanın her türlü avcılık ve balıkçılığa kapatılması gerekiyor. Böyle bakir bir bölgeyi çok iyi korumak lazım. İnsanlara burayı kirletmemek görevi düşüyor. Zaten böyle bir bakir güzelliği kirletmeye kimsenin eli varmaz.”

  • 8
    Dağcı Rehber Börtü Böcek Doğa Grubu'nun lideri Cuma Gök de Doç.Dr. Gökoğlu, adaya yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, “Özellikle Ruslar Su Ada'ya yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede 60 tur teknesi var. Günde 1000 kişiden fazla ziyaret var” dedi.
  • 9

    Adada mangal yakıldığına da tanık olduğunu dile getiren Gök, “Sahilde boş şişeleri, poşetleri görüyoruz. Böyle giderse 1-2 yıl mangal kalıntılarını, boş şişeleri, poşetleri görürüz, beyaz kumu değil” diye konuştu.

    Gök, “cennet parçası” olarak nitelendirdiği adanın koruma altına alınmasını istedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız