ABD de '5 bin PKK'lı var' dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2009 yılı terör raporunun Türkiye bölümünde, terör örgütü PKK konusuna geniş yer verildi.

ABD de '5 bin PKK'lı var' dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yıla ait terör raporunda, Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin, Kürt gruplar, El Kaide, Marksist-Leninist ve Çeçen yanlısı grupları içerdiği belirtildi.

Raporun Türkiye bölümünde PKK'ya geniş yer ayrılırken, geçen yılın Türkiye açısından terör örgütü ile mücadelede "dönüm noktası" niteliğinde bir yıl olmuş olabileceği bildirildi.

Hapisteki Abdullah Öcalan'ın hala örgütün 'sembolik lideri' olmayı sürdürdüğü ifade edilen raporda, PKK'lıların toplam sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu, bunların 3 bin ila 3 bin 500'ünün kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedildi.

Raporda, Türkiye'deki terör yasalarının, terörizmi, Türk vatandaşlarına ve Türk devletine saldırılar olarak tanımladığına işaret edilirken, bu tanımın, Türkiye'nin, ülke dışında ya da Türkiye içindeki Türk olmayanlara karşı terör eylemleri planlayan ve bunlara yardımcı olanların engellenmesi, tutuklanması ya da soruşturulması yeteneğini aksatabileceği ifade edildi.

AZALDI AMA...
Raporda, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında PKK şiddetinin yüzlerce Türkün hayatına mal olduğu, örgütün faaliyetinin 2009'da azaldığı, ancak yine de yıl boyunca süreklilik gösterdiği kaydedildi.

KARDEŞLİK PROJESİ
Türk hükümeti ve Genelkurmay Başkanlığı'nın 2009 yılında, PKK'ya karşı askeri operasyonların terör tehdidini yok etmede yeterli olmayacağını kabul ettiği belirtilen raporda, hükümetin, Türk toplumundaki sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri gidermek amacıyla "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" olarak bilinen girişimi başlattığı hatırlatıldı.

Raporda, proje çerçevesinde atılan somut adımların açıkça PKK'ya desteği zayıflatmak için tasarlandığı ifade edilerek, bu adımların bazılarından örnekler verildi.

AVRUPA'NIN SIKINTISI
Terör örgütü PKK'ya, raporun "Avrupa genel görünümü" başlığında da yer verildi.

Fransız yetkililerin, PKK'nın da aralarında bulunduğu bazı örgütlerle bağlantılı şüphelileri gözaltına aldığı ve soruşturduğundan bahsedildi.

Raporda, Avrupa'daki tehditle mücadele çabalarının, terör şüphelilerine karşı sert adli eylemlere başvurulmasını zorlaştıracak yasal korumalar, mülteci yasalarındaki boşluklar, terör şüphelilerini alıkoymada gizli bilgilerin kullanımını sınırlayan düzenlemeler gibi unsurlar yüzünden yavaşladığı ifade edildi.

Sayfa Yükleniyor...