Alman okullarında İslam bu kitapla öğrenilecek

Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya’daki Müslüman öğrencilere artık Almanca İslam dersi verilecek. Bu ders için hazırlanan ilk kitap ise, Hannover kentinde düzenlenen eğitim fuarı “Didacta”da tanıtıldı.

Alman okullarında İslam bu kitapla öğrenilecek

İlk olarak Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde müfredata alınan İslam dersinin, Almanya genelinde yaygınlaştırılması, geçen Mart ayında düzenlenen İslam Konferansı’nda karara bağlanmıştı. Ancak nasıl bir standart oluşturulacağı ve derste okutulacak kitabın ne olacağı bilinmiyordu. Şimdi İslam dersinin müfredata alınması için eksiklikler giderildi ve Oldenbourg Yayınevi tarafından Müslüman öğrencilere yönelik ilk Almanca İslam dersi kitabı yayımlandı. İkinci sömestrde okullarda okutulacak olan kitap, Hannover’deki “Didacta” eğitim fuarında kamuoyuna sunuldu.

Kitabın yazarlarından Gül Solgun Kaps, amaçlarını şöyle açıkladı: “Kitabın amacı, çocuklara dini kimliklerini oluşturmakta yardımcı olmak ve Hristiyan bir ülkede, Müslüman kimlikleri ile, Allah’a olan inançları ile, hiç bir kurum tarafından manipüle edilmeksizin, hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak.”

ÖNCE KUZEY REN VESTFALYA VE BAVYERA’DA OKUNACAK
Almancada “Benim İslam Kitabım” anlamına gelen Mein Islambuch“ başlığı ile yayımlanan kitap, ilkokul öğrencilerine yönelik. Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde kültür bakanlıkları tarafından incelenen ve müfredata alınması yönünde onay verilen kitabın, Almanya genelinde de kullanılması düşünülüyor. Ancak diğer eyaletlerdeki kontrol süreci henüz tamamlanmadı.

DİNLER ARASI DİYALOG VURGULANIYOR
Kitap hazırlanırken dikkate alınan en önemli nokta, farklı milliyetlerden Müslüman çocuklara hitap edilmesi oldu. Bu yüzden ulusal gelenekler ön plana alınmadan, ortak değerler ön plana çıkarıldı. Kitapta kaynak olarak Sünni İslam alındı.

Kitabın dikkat çeken bir diğer yönü de dinler arası diyaloğa verilen önem. Gül Solgun Kaps, hazırladıkları kitabın diyaloğa destek verdiğini de vurgulayarak “Kitapta sadece İslam’a değil, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinlere de ışık tutuyoryuz. Okullar dâhil, barışçıl ve özgür bir hayatı mümkün kılmak için diğer dinlerde neler öğretildiği, neler olup bittiği çocuklar için çok önemli” dedi.

Sayfa Yükleniyor...