'Arap ülkelerine baharı kadınlar getirecek'

'Arap Baharı'nın etkilediği ülkelerde ekonomik refahın ancak kadınların istihdama dahil edilmesiyle sağlanabileceğini yazan Time dergisi, Ortadoğu ülkelerinde kadınların  ekonomik alandaki yerini yakın mercek altına aldı.

'Arap ülkelerine baharı kadınlar getirecek'

Arap coğrafyasında, çalışan kadıların nüfusa oranına bakıldığında, çoğu ülkede bu oran yüzde 30’un üzerine çıkmıyor. Kanlı bir değişim sürecinin yaşandığı Libya'da çalışan nüfusun sadece yüzde 28'ini kadınlar oluşturuyor.

Mısır'da bu oran yüzde 24 iken, Fas ve Tunus'ta yüzde 27 olarak karşımıza çıkıyor.

Afganistan, Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'da ise kadınların çalışan nüfusa oranının yüzde 15'le sınırlı kaldığı görülüyor.

'Arap ülkelerine baharı kadınlar getirecek' - 1 Haritayı büyütmek için üzerine tıklayınız

MISIR'DA KAYBEDEN KADINLAR OLDU
Arap Baharıyla birlikte adlarını en çok duyduğumuz, kanlı bir dönüşüm sürecine sahne olan Tunus, Mısır ve Libya’daki yeni rejimlerde, kadınların siyasette temsil oranları giderek düşüyor. 30 yıllık diktatörlükten sonra halk ayaklanmasıyla birlikte Hüsnü Mübarek devrinin kapandığı Mısır’da, kadınların yeni dönemde meclisteki temsil oranı yüzde 12’den yüzde 2’ye düştü.

ÇOK EŞLİLİK YENİDEN GÜNDEMDE
Tunus’ta ise Devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali döneminin kapanmasının ardından yüzde 37 oranında oy alarak rakiplerini ezici bir çoğunlukla ezen İslamcı Ennahda partisinin medeni kanunda yapacağı değişiklikle birlikte, çok eşliliğin yeniden meşrulaşması gündemde.

ŞERİATIN GÖLGESİNDE DEĞİŞİM 
Muammer Kaddafi’nin 34 yıllık iktidarının sona erdiği Libya’da, yeni rejim şeriata göre şekilleniyor. Ülkede kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen, yeni seçim kanunun ilk taslağında kadınlara ayrılan yüzde 10 seçim kotası sonradan kaldırıldı.

Sayfa Yükleniyor...