Avrupa nükleeri sorguluyor

Japonya'da meydana gelen deprem Avrupa'da nükleer enerjinin sorgulanmasına neden oldu.

Avrupa nükleeri sorguluyor

Avrupa'da nükleer enerjinin kullanıldığı ülkelerin hükümetleri güvenlik konusunda sorun olmadığını söylerken, çevreciler nükleerden çıkılması çağrısında bulunuyor.

Nükleer tartışmasının en yoğun yaşandığı ülke, Avrupa'da en fazla nükleer reaktöre sahip olan Fransa. Aktif 58 nükleer reaktöre sahip Fransa'da Yeşiller Partisi, Japonya depremi sonrasında nükleer energiden vazgeçilmesi için kampanya başlattı. Partinin ‘gölge lideri’ olan Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Fransız sol partilerini, "nükleerden vazgeçilmesi için referandum düzenlenmesini" savunmaya ve bu projeyi seçim programlarına eklemeye çağırdı. "Nükleer enerjinin gerekliliği sorgulanmalıdır. Japonya'daki durumdan çıkardığım ders, gelecek nesillere sivil nükleere bağımlı bir bırakılmaması gerektiğidir, zira nükleer yüzde 100 kontrol edilememektedir" şeklinde konuşan Cohn-Bendit, Fransa'da önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde nükleer konusunda toplumsal bir tartışma gerektiğini savundu.

Fransa'daki çevre örgütleri de Japonya depremi sonrasında nükleerin sorgulanması gerektiğine dair açıklamalar yapıyor. Ülkenin bu alanda önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ‘Yeryüzü Dostaları Derneği’nin açıklamasında "atomun uğursuzluğundan" söz edilirken, Greenpeace Fransa şubesi Japonya depremi sonrası nükleer kullanan ülkeleri bu alandaki politikalarını gözden geçirmeye çağırdı. Fransa'nın eski Çevre bakanlarından Corinne Lepage da ülkesinin kademeli olarak nükleer enerjiyi terk etmesi gerektiğini dile getirdi.

Fransız hükümeti ise ülkede nükleer konusunda tehdit bulunmadığı konusunda toplumu ikna etmeye çalışıyor. Çevre, Sanayi, Savunma, Sağlık, Ekonomi, İçişleri ve Dışişleri bakanlarını dün olağanüstü bir toplantıda bir araya getiren Başbakan François Fillon, ülkesinin Japonya depreminden gerekli dersleri çıkartacağını bildirdi. Fransa Sanayi bakanı Eric Besson ise bu sabah yaptığı açıklamada, Japonya'da nükleer santrallerdeki durumun "endişe verici" olduğunu ve "artık nükleer bir felaket senaryosunun göz ardı edilemeyeceğini" söyledi. "Radyoaktif sızıntı söz konusu olduğundan ciddi bir nükleer kazayla karşı karşıyayız, ancak bir felakette değiliz" şeklinde konuşan Fransız bakan, "Fakat böyle bir senaryo artık gerçekleşemez değil. Reaktörün füzyonu ve özellikle de reaktörü çevreleyen bölümün çökmesi felekat olur" şeklinde konuştu.

AVRUPA NÜKLEERİ TARTIŞIYOR

Fransa dışında Almanya, İspanya, İngiltere, Avusturya ve ABD'de de nükleer tartışması alevlenmiş durumda. Avusturya, Avrupa'daki tüm nükleer reaktörlerde "dayanıklılık testi" gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. İngiliz hükümeti, Fransız hükümeti gibi "Japon deneyiminden ders aldığını" söylüyor. ABD'li senatör Joe Lieberman ise "nükleer kalkınmaya mola verilmesi gerektiği" görüşünü savundu.

Sayfa Yükleniyor...