BM kararına rağmen Gazze’de çatışmalar var

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. İsrail ordusunun saldırıları ve İsrail’e yönelik roket atışları ise konseyin kararına rağmen hala sürüyor.

BM kararına rağmen Gazze’de çatışmalar var

TEL AVİV - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı güvenlik konseyi toplantısında, ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısı kabul edildi. Ateşkes çağrısına 15 konsey üyesinden sadece ABD çekimser kaldı. Ancak görgü tanıklarına göre ateşkes kararına rağmen İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne dün gece gerçekleşen saldırılarında ise 50’den fazla Hamas hedefi vuruldu. Ayrıca Batı Şeria’ya da tam abluka başlatıldığı, uygulamanın yarın geceyarısı sona ereceği bildirildi.

İsrail savaş uçağı veya helikopterleri, dün gece 12 kişinin öldüğü saldırılardan sonra bu sabah da Filistin topraklarına yeni taarruzda bulundu.

Görgü tanıkları, İsrail savaş gemilerinin de Gazze’de kıyıya yakın hedefleri bombardıman ettiklerini belirtti.

Şafak sökmeden önce Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında bulunan Karara bölgesine giren İsrail tanklarının ateş açarak 50 evi tahrip ettikleri bildirildi.

BM kararına rağmen Gazze’de çatışmalar var - 1

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Gazze Şeridi’nden atılan 14 roketin bir kişinin hafif yaralanmasına neden olduğu, Grad tipi roketlerin Berşeba bölgesine düştüğü belirtildi.

BM’de ise, Genel Sekreter Ban Ki-mun’un da katıldığı, güvenlik konseyi toplantısında yapılan oylamada, ateşkes öngören karar tasarısı kabul edildi.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de “acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes” çağrısında bulunan karar tasarısına “evet” oyu verdiler.

ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD’yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti.

Güvenlik Konseyi geçici üyeliği bu yıl başında başlayan Türkiye, konseyde üye olarak 48 yıl aradan sonra ilk kez oy kullandı. Türkiye’yi toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.

İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze’de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze’ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze’deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor.

FİLİSTİNLİLER KENDİ ARALARINDA DA UZLAŞMALI
Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze’ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır’ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor.

Kararda, Filistinler’in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği’nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor.

Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, “İsrail ve Filistin’in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği” de vurgulanıyor.

Kararın giriş paragraflarında ise Gazze’nin bölgede kurulacak Filistin devletinin bir parçası olacağı belirtilerek, Filistin ve İsrail nüfuslarının korunması gerektiği belirtiliyor ve tüm sivillerin güvenliği ve refahının önemi vurgulanıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin kararları, uluslararası hukukta bağlayıcı nitelik taşıyor.



İsrail ordusu ise, Savunma Bakanı Ehud Barak ile güvenlik birimlerinin kararı doğrultusunda Batı Şeria’da “tam kapatma” uygulaması kararının alındığını açıkladı. Batı Şeria’da geçen haftasonu da aynı uygulama yapılmıştı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde iki haftayı bulan saldırılarında ise, dün gece boyunca 50’den fazla Hamas hedefinin vurulduğu bildirildi.

BİR FOTOMUHABİRİ ÖLDÜ
Gazze kentinde, Filistin televizyonu için çalışan bir fotomuhabiri ise öldü. Filistinli kaynakların verdiği bilgiye göre, gazetecinin Gazze’nin Tel El Hava mahallesindeki evi bombardımanlarda isabet aldı, İhab Vahidi adlı fotomuhabiri, annesi ve eşi ile birlikte hayatını kaybetti.

Bombardımanlar sırasında, Ukraynalı bir kadın ile 1,5 yaşındaki oğlunun da öldüğü bildirildi. Gazze Sağlık Bakanlığında görevli doktor Muaiye Hasaneyn, yaklaşık 2 haftayı bulan saldırılarda ölen ilk yabancı olan Ukraynalı kadının kimliğini Olvera El-Jaru olarak açıklarken, El Jaru’nun, Ukrayna’da eğitim gördükten sonra Gazze’ye dönen Filistinli bir doktorla evli olduğunu söyledi.

Ukraynalı kadının, Gazze’nin İsrail sınırındaki mahallesi Secaiye’deki evinin tank ateşine maruz kaldığı belirtilirken, kızının da saldırıda ağır yaralanarak yoğun bakım ünitesine kaldırıldığı, bir diğer küçük çocuğunun ise hafif yaralandığı öğrenildi.

Bu arada, Filistin hastane kaynakları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un doğusunda yer alan Karara’ya Kissufim noktasından giren İsrail tanklarının ateşinde 3 Filistinlinin daha öldüğünü bildirdi.

GAZZE’DE ÖLEN VE YARALANAN HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ ÇOCUK
BM’nin Çalışma ve Yardım Ajansının Gazze’deki operasyonlarından sorumlu yetkilisi John Holmes, Gazze Sağlık Bakanlığının dün gönderdiği istatistiklere göre, Gazze’de ölen 758 kişiden 257’sinin, yaralanan 3100 kişiden de 1080’inin çocuklar olduğunu söyledi.

Holmes ve ajansın bir diğer yetkilisi John Ging, “güvenilir” sözleriyle değerlendirdikleri istatistiklerin, son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, Gazze Şeridi’ne yardımları, çalışanlar için çok riskli olduğu gerekçesiyle geçici bir süre askıya aldıklarından ötünü çok üzgün ve öfkeli olduklarını da kaydetti.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA), dün İsrail askerlerinin bir BM yardım kamyonuna ateş açması ve saldırıda iki şoförün ölmesi üzerine yardımları askıya almıştı. İsrail’in 13 gündür sürdüğü hava ve kara saldırılarında Gazze’de 4 UNRWA çalışanı hayatını kaybetti.

Sayfa Yükleniyor...