Cumhuriyet Meclisi 1 Mayıs'ta toplanıyor

KKTC'de geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimin sonuçları Resmi Gazetede'de yayınlandı. Anayasa'ya göre Cumhuriyet Meclisi 1 Mayıs'ta toplanacak, en yaşlı üye; UBP lideri Derviş Eroğlu, meclise başkanlık edecek ve hükümeti kurma sürecine geçilecek.

Cumhuriyet Meclisi 1 Mayıs'ta toplanıyor

KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 19 Nisan Pazar günü yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinin sonuçlarını bugün resmen açıkladı ve Resmi Gazete'de yayımlattı.

KKTC Seçim ve Halkoylaması Yasası'nın 138. maddesinin 3. fıkrası uyarınca açıklanan seçim sonuçlarında, milletvekili olmaya hak kazanan 50 kişinin adları, partileri, ilçelere göre seçmen sayısı, oy kullanan seçmen sayısı, geçerli oy pusulası sayısı ve partilerle bağımsız adayların aldıkları oy sayısı yer alıyor.

Seçimlerin sonuçlarına herhangi bir itiraz yapılmazken, resmi sonuçların açıklanmasının ardından süreç yeni meclisin toplanması ve yeni hükümetin oluşmasıyla sürecek.

Seçim kararıyla 20 Şubat'ta başlayan seçim yasakları da yeni hükümetin oluşmasına dek devam edecek.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ
YSK'nın seçildiklerini ilan etiği milletvekilleri, mazbatalarını alarak görevlerine başlayacaklar.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer de seçim sonuçlarının resmileşmesinin ardından mevcut hükümetin istifasını sunacak.

KKTC Anayasası'na göre Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki 10. gün saat 10.00'da kendiliğinden toplanacak. Buna göre yeni meclis ilk toplantısını 1 Mayıs Cuma günü yapacak.

Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. Buna göre ilk toplantının başkanı, meclisin en yaşlı üyesi sıfatını taşıyan 71 yaşındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu olacak.

En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. UBP Milletvekilleri Sunat Atun ile Kemal Dürüst, meclisin en genç 2 üyesi olarak ilk toplantıda katiplik yapacaklar.

Milletvekilleri, bu ilk toplantıda ant içecekler.

HÜKÜMETİN KURULMASI SÜRECİ
Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek. Bakanlar Kurulu'nu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.

Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar cumhurbaşkanınca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor.

Yeni bakanlar kurulu, cumhurbaşkanınca atanıncaya dek mevcut hükümet sürecek.

Cumhurbaşkanınca atanan bakanlar kurulunun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak. Bakanlar kurulunun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç 1 hafta içinde başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.

Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından 2 tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten 2 tam gün sonra oylama yapılacak. Anayasaya göre güvenoyu alan bakanlar kuruluna karşı, güven oylamasından sonra 3 ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.

KKTC 2009 MİLLETVEKİLLİĞİ ERKEN GENEL SEÇİM SONUÇLARI
TOPLAM SANDIK SAYISI: 620
KAYITLI SEÇMEN SAYISI: 161.373
OY KULLANAN SEÇMEN SAYISI: 131.849
SEÇİME KATILMA ORANI: YÜZDE 81.70
GEÇERLİ OY TOPLAMI: 1,416,452(*)

Cumhuriyet Meclisi 1 Mayıs'ta toplanıyor - 1


(*)Not: Partilerin aldığı oy sayısının kayıtlı seçmen sayısından fazla gözükmesinin nedeni, KKTC seçim sistemindeki 3 farklı oy kullanma seçeneğinin hesaplanmasından kaynaklanıyor. Mühür, mühür tercih ve karma olarak oy kullanılıyor.

Bir partiye vurulan mühür, o partiye bölge milletvekili sayısı kadar oy getiriyor. Mühre ek olarak aynı partiden yapılan tercihler ise, sadece parti içi avantaj sağlıyor, ilgili partiye diğer partilere kıyasla ek veya daha az avantaj sağlamıyor.

Karma oydan bir partiye gelen oy sayısı ise, adaylara verilen tercih sayısı kadar hesaplanıyor. Örneğin, 16 milletvekili çıkaran Lefkoşa'da bir partiye vurulan mühür, o partinin hanesine (16) oy olarak yazılıyor. Aynı partiye karma oydan gelen 3 tercih de (3) oy olarak kaydediliyor. Bu da partilerin aldığı oy sayısını, kayıtlı seçmen sayısının kat kat üzerinde gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...