Davutoğlu'nu afallatan arabuluculuk isteği

Economist dergisi, "Büyük arabulucu Türkiye" başlığı ile bir makale yayınladı.

Davutoğlu'nu afallatan arabuluculuk isteği

Haftalık The Economist dergisinin son sayısında, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin bir yazı yer aldı.

"Büyük arabulucu Türkiye" başlığıyla verilen makalede, "Türkiye, bazen gerçekten de, Doğu ile Batı arasında bir köprü oluyor" denildi.

Economist'teki yazının girişinde, 2006 yılı Haziran ayında yaşanan bir olay hatırlatıldı:

"Genç İsrail askeri Gilad Şalit'in Hamas tarafından kaçırılması ardından, İsrail'in Türkiye Büyükelçisi gece yarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti ve Türkiye'nin yardım edip edemeyeceğini sordu. Bazı telefon konuşmaları sonrası, Gilad Şalit'in sağ olduğu ortaya çıktı ve 'Şalit'i yakalayanlar', Türklere İsrail askerine saygılı bir biçimde davranma sözü verdi."

TÜRKİYE HALA ŞALİT İÇİN KULİS YAPIYOR
Economist, İsrail'le ilişkileri son dönemde kötüleşse bile, Türkiye'nin hala Hamas nezdinde Gilad Şalit'in serbest bırakılması için kulis yaptığını belirtti.

Dergideki yazıda Türkiye'nin bazı arabuluculuk girişimleri de hatırlatılıdı. Bunlar arasında, İran tarafından kaçırılan, 15 İngiliz denizcinin 2007 yılı Nisan ayında özgürlüklerine kavuşmaları ile Mayıs ayı sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun müdahalesiyle, casusluk suçlamasıyla İran'da tutulan Fransız öğretmen Clotilde Reiss'in serbest bırakılması var.

BOTSVANA VE NAMİBYA DA TÜRKİYE'YE BAŞVURDU
Türkiye'nin halen benzer faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Economist'teki yazı, şu sözlerle noktalandı:

"Ahmet Davutoğlu bir süre önce Botsvana'nın, Namibya'yla arasındaki bir toprak sorununun çözümü için kendisinden yardım istediğini açıkladı. Davutoğlu, bundan dolayı minnettardı, ancak bununla birlikte, kendisinin de itiraf ettiği gibi, afallamıştı".

Sayfa Yükleniyor...