Fransa'da Hollande – Sarkozy düellosu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonunda, resmi olmayan sonuçlara göre, en çok oyu alan Hollande ile ikinci sıradaki Sarkozy ikinci tura kaldı.

Fransa'da Hollande – Sarkozy düellosu

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre bu turun galibi, anketlerin öngördüğü gibi sosyalist aday Francois Hollande oldu.

Hollande oyların yüzde 28.6'sını alırken, seçimin diğer favori ismi cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 27’de kaldı.

Bu sonuçlara göre iki aday, 6 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda ülkenin 25. cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Ipsos kamuoyu araştırma şirketince düzenlenen anket, ikinci turda Hollande'ın 54, Sarkozy'nin yüzde 46 oranında oy alacağını ortaya koyuyor.

İlk turun sürprizi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den geldi. Yüzde 19.9 oranındaki oy, aşırı sağcı partinin seçimlerin ilk turundaki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. Seçimden önceki anketler Le Pen'i yüzde 15'lerde gösteriyordu.

İkinci turda, Le Pen ve ilk turu yaklaşık yüzde 8 oyla 5. sırada tamamlayan Demokrasi Hareketi lideri Francois Bayrou'nun tercihleri kilit rolü oynayacak. Le Pen, ikinci turda kimi işaret edeceğini 1 Mayıs'ta açıklayacağını söylerken, Bayrou da 6 Mayıs'ta kimi destekleyeceklerini konusunda açıklama yapacağını duyurdu.

Seçimlerin ilk turunda yüzde 11 civarında oy alan radikal sol Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2 oranında oy alan çevreci aday Eva Jolyy, ikinci turda Hollande'ı destekleyeceklerini açıkladı.

DÜELLO TEKLİFİ
Öte yandan, sonuçların belli olmasının ardından Paris'te seçmenlerine hitap eden Sarkozy, ''ilk tur seçim sonuçlarının, seçmenlerin göçün kontrol edilmesi ve istihdam konusuna ne kadar önem verdiklerini gösterdiğini'' söyledi.

İkinci turdaki rakibi Hollande'ı televizyonda düelloya davet eden Sarkozy, sosyalist liderle seçmenlerin önünde kozlarını paylaşmak istediğini ifade etti. Kendine güveninin tam olduğunu kaydeden Sarkozy, ''İkinci tura kadar Hollande ile üç önemli konuda tartışmak istiyorum, bunlardan birincisi sosyal ve ekonomik konular, ikincisi toplum, üçüncüsü ise uluslararası konular'' diye konuştu.

Seçimlerin ilk turunu seçim bölgesi Tulle kasabasında izleyen Hollande da, burada seçmenlerine hitaben yaptığı konuşmada, ikinci tur için kendisinin daha avantajlı olduğunu söyledi. Seçilirse cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağını belirten Hollande, ''büyümenin ve ekonomik büyümenin sağlanmasının önceliği olacağını'' bildirdi.

NOTLAR
— Seçime katılım oranı yüzde 80'in üzerinde gerçekleşti. 2007'deki seçimlerde katılım yüzde 83.77 oranında olmuştu.

— Seçime toplam 10 aday katıldı.

— Ülkede yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

— Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir düzenleniyor.

— BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Fransa Avrupa'nın ikinci, dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip.

— Sosyalistler, Francois Mitterrand'dan bu yana son üç dönemdir Elysee Sarayı seçimlerini merkez sağ karşısında kaybediyor.

İKİ ADAYIN TÜRKİYE'YE BAKIŞI
Francois Hollande:
Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya en yakın isim olan Hollande, mevcut cumhurbaşkanı Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne sıcak bakıyor.

"Türkiye'yi dışlamaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz. Türkiye, siyasi emeller uğruna şamar oğlanı yapıldı" diyen Hollande, seçildiği taktirde Türkiye'yle istikrar ve güvene dayalı bir ilişki kurma vaadinde bulunuyor. Holland'ın bu çerçevede Avrupa Birliği - Türkiye müzakerelerinde Sarkozy'nin 4 müzakere başlığına koyduğu vetoyu kaldırma olasılığı yüksek.

Ancak Hollande, sürecin uzun olacağının da altını çiziyor: "Müzakereler yıllardır sürüyor. Üyelik için gerekli koşullar yerine getirilmedi. Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün değil."

Hollande'ın Kürt ve Ermeni sorunları, kadın-erkek eşitiliği ve ifade özgürlüğü konularında Ankara'ya karşı daha eleştirel bir tavır takınabileceğine dikkat çekiliyor. Ayrıca Sosyalist Partinin adayı, Ermeni topluluğuna yeni bir inkar yasası konusunda da söz vermiş durumda.

Nicolas Sarkozy: Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine alenen karşı cıkıyor. Sarkozy'nin yeniden seçilmesi halinde bazı müzakere başlıklarını bloke etmeyi sürdürmesi bekleniyor. Bununla birlikte Sarkozy, PKK'ya karşı Ankara'yla ortak hareket etmeye hazır. PKK’nın Fransa’daki varlığına karşı son zamanlarda kendisini ‘kanıtladığını’ düşünüyor.

Sarkozy’nin, yeniden seçilmesi halinde Ermeni soykırım iddialarına desteğini sürdürmesi bekleniyor. "Türkiye tarih ile yüzleşmeli ve sorumluluğunu kabul etmeli" diyen Sarkozy, soykırım iddialarının Fransa tarafından ‘tanınan tarihi bir gerçek’ olduğunu savunuyor. Sarkozy'in soykırım iddialarının inkârının cezalandırılmasına dair yasal girişimi anayasa konseyi engeline takılmıştı.

Sarkozy'nin seçilmesi halinde ülkedeki ermeni topluluğuna verdiği sözler nedeniyle yeni bir yasal girişimde bulunması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...