İklim değişikliği balıkların küçülmesine neden oluyor

Yeni bir araştırmaya göre balıklar küresel ısınma nedeniyle küçülüyor. Deniz sularının ısınması, daha küçük planktonların yüzeye çıkması demek. Bu da balıkların ihtiyaçları olandan daha az besin aldığı anlamına geliyor. Kütlesi azalan türler arasında ülkemizde de sıkça tercih edilen uskumru ve hamsi gibi balıklar da yer alıyor...

İklim değişikliği balıkların küçülmesine neden oluyor

Tokyo Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma ve küresel ısınma nedeniyle balıkların küçüldüğünü ortaya koydu.

Araştırmacılar 1978 ile 2018 yılları arasında toplanan uzun vadeli verilere bakarak uskumru, hamsi ve sardalye dahil 13 türünün bireysel ağırlığını ve genel biyokütlesini analiz etti.

1982 ile 2014 arasındaki deniz suyu sıcaklık verileri de okyanusun yüzeyindeki ve yüzey altındaki değişikliklerin bir etki yaratıp yaratmadığını görmek için incelendi.

Sonuçlar, ilki 1980'lerde ve diğeri 2010'larda olmak üzere balıkların vücut ağırlığında iki dönem azalma olduğunu gösterdi.

OKYANUSUN ISINMASI YİYECEK REKABETİNİ ARTIRIYOR

Analizler, iklim değişikliğinin okyanusu ısıtmasının yiyecek için daha fazla rekabete yol açtığını çünkü daha serin, besin açısından yoğun suyun yüzeye çıkamadığını ortaya çıkardı.

Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Shin-ichi Ito, "Yüksek sıcaklıklarla okyanusun üst katmanı daha tabakalı hale geliyor. Önceki araştırmalar, daha büyük planktonların yerini daha küçük planktonlara ve denizanası gibi daha az besleyici jelatinimsi türlere bıraktığını gösterdi" dedi.

Diğer çalışmalarda iklim değişikliklerinden göçünün de etkilendiği gösterildi. Bu da balık etkileşimini ve kaynaklar için rekabeti etkiliyor.

KÜRESEL ISINMA DURMAZSA BALIĞIN KALİTESİ DÜŞECEK

Araştırmayı yöneten Profesör Ito, "İklim kaynaklı koşulların artan etkisi göz önüne alındığında, stokları eskisinden farklı şekilde yönetilmeli" açıklamasında bulundu.

Küresel ısınma durdurulamazsa balığın kalitesi düşebilir. Dolayısıyla sağlıklı bir okyanusun ve lezzetli balıkların tadını çıkarabilmemiz için harekete geçmemiz gerekiyor.​

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook

Sayfa Yükleniyor...